В категории: Брой 5-6/2010, Материали, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Фибри за армиране на бетон и циментови замазки Fibermesh и Novocon

Инж. Стефан Драганов

Представител на Propex Concrete Systems за България

Помним началото, когато дори споменаването на наименованието на продуктовата гама „фибри“ не говореше почти нищо на строителната общност. От средата на 90-те, когато за първи път на нашия пазар се появиха полипропиленовите фибри Fibermesh (на концерна Propex Concrete Systems), нещата се промениха драстично и днес вече тази марка се превърна в нарицателно наименование за тази категория материали. На пазара вече се предлагат фибри от различни марки, но продуктите на Propex Concrete Systems остават еталон за високо качество и ефективност. По-късно и Novocon се присъединява към този концерн и по този начин продуктовата му програма покрива целия спектър от използваните в строителната индустрия фибри.

Основно могат да се разделят в три категории:

» Микросинтетични фибри – включват семейството Fibermesh, Fibercast

» Макросинтетични фибри – тук се отнасят Enduro и HPP

» Стоманени фибри Novocon – HE, FE, XR, URW.

Често се използва определен вид фибри, комбиниран с Fibermesh, и тогава се получава нова продуктова група, например Novomesh, чието наименование подсказва комбинацията от видове фибри.

Досега на страниците на списанието сме помествали информация за някои от споменатите продукти, а тук ще дадем едно по-пълно описание с точните им имена, за да улесним ориентацията както за отделните видове фибри, така и за различните области на тяхното приложение.

За да не се повтаряме, бихме насочили читателя към предходната статия и началото на тази, където са описани приносите на фибрите към подобряване на качествата на бетоните, в които се влагат.

Ето и краткото описание на всеки от продуктите за дисперсно армиране.

1. Fibermesh 150 – полипропиленови моновлакна с дебелина 32 µm и дължини 6 mm, 12 mm, 19 mm (в една опаковка). Използва се за шлайфани бетони, щамповани бетони, строителни разтвори, сухи строителни смеси, циментови замазки, видими бетони и смесени системи за дисперсно армиране.

2. Fibermesh 300 – полипропиленови фибри с разклоненовлакнеста структура, подходящи за настилки с голямо натоварване – пътища, летища, мостове, като се гарантира висока остатъчна якост.

3. Fibercast 500 – полипропиленови фибри с фино разклонена структура. Дължините им са 12 mm, 19 mm и 38 mm. Подходящи са за готови бетонни елементи, мазилки, шприцбетон (торкрет), формувани бетонни изделия

4. Enduro 600 – макросинтетични влакна, произведени по HPP технология. Подходящи за торкрет бетони и външни настилки като заместител на стоманените фибри.

5. Novocon – стоманени фибри

» XR – вълнообразна лента с дължина 35 mm, 50 mm

» HE – тел с огънати краища – с дължини 50 mm, 60 mm и диаметър 0,8 mm и 1,0 mm

» FE – тел със сплескани краища с дължини 50 mm, 60 mm и диаметър 0,8 mm и 1,0 mm

» URW – вълнообразна тел с дължина 50 mm и диаметър 1,0 mm

Поради особено отговорното им приложение като заместител на класическата армировка със стоманени пръти, използването на различните видове стоманени фибри подлежи на проектиране и оразмеряване за всеки конкретен случай.

Производителят на фибрите най-често предлага и специален софтуерен продукт, с който се извършва оразмеряване с конкретния тип фибри.

В някои от следващите броеве на списанието ще опишем структурата на програмата за оразмеряване и механизма, по който се работи, за да се проектира една настилка, лежаща върху земна основа.

След това отклонение продължаваме със смесените системи за армиране:

6. Novomesh 700 – комбинация от стоманени и полипропиленови фибри със специално предназначение

7. Novomesh 800 – комбинация от стоманени фибри XR и фибри Fibermesh – обикновено се използва за индустриални подове

8. Novomesh 950 – комбинация от макро- и микрополипропиленови фибри – изключително подходящи за външни настилки.

Този ограничен опит за класификация на фибрите за дисперсно армиране на бетона далеч не изчерпва всички възможности. След като разполагат с най-съвременни материали, задача на проектантите е да оползотворяват техните възможности в своите проекти.

На снимката горе: Novomesh 700.

За провече информация се обръщайте към:

„Лийф група проектиране системи“

тел. (02) 8581121, 958 3048

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Фибри за армиране на бетон и циментови замазки Fibermesh и Novocon”

Светослав | март 11th, 2012 at 10:47 am

Здравейте интересува ме цената на дребно една малка опаковка 1-2кг от фибрите ; Novomesh 950 ; Fibermesh 300;Fibermesh 150 и от къде в София мога да си ги закупя. Благодаря и успешен ден !
11.03.2012г С. Нунев
„Направи сам“: Препратихме писмото до фирмата вносител и публикуваме получения отговор.
Уважаеми г-н Нунев,
Благодаря Ви за интереса към продуктите на PROPEX CONCRETE SYSTEMS. В качеството си на техен представител и в отговор на конкретното Ви запитване, Ви каня в нашия офис, където можете да закупите желаните от Вас малки количества от различните видове фибри.
С уважение:
Стефан Драганов
тел.0887551800

Слави Славов | февруари 26th, 2013 at 6:28 pm

Здравейте,

Интересувам се кои фибри се използват при двукомпонентните еластични хидроизолации на циментова основа и им придават еластичност.

Благодаря Ви предварително.
С уважение,
Слави Славов
„Направи сам“: Поместваме отговора на управителя на фирмата вносител „Лийф група проектиране системи“ СД) инж. Стефан Драганов.
Уважаеми г-н Славов,
Двукомпонентните хидроизолационни материали са проектирани от производителите така, че да изпълняват функцията, за която са предназначени.
Различните производители по различен начин постигат специфични показатели на материалите.
Не бих препоръчал намеса в посока промяна на рецептурата на фирмени продукти.
С уважение:
Стефан Драганов

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото