В категории: Брой 5-6/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Бормашини Raider Pro с литиево-йонни батерии

С пускането на пазара на двата модела акумулаторни бормашини RDP-CDL 01 и RDP-CDL 02 марката Raider прави недвусмислена заявка за окончателно преминаване в лагера на литиево-йонната технология, което е и съвременното ниво на всички акумулаторни инструменти. Дори бихме казали, че в това решение има известно забавяне. Обяснението навярно е в стремежа на собственика на марката „Евромастер Импорт Експорт“ да предлага своите инструменти на възможно най-ниска цена, без същевременно да се налагат значителни компромиси с качеството и техните експлоатационни характеристики.

Така че втората поред и навярно първа по значение новина за привържениците на марката е цената, на която се продават новите акумулаторни бормашини. Моделът RDP-CDL 01 със захранващо напрежение 14,4 V струва 129 лв., а цената на RDP-CDL 02 с напрежение 18 V е 149 лв. Разликата между двете машини е в големината на захранващото напрежение и капацитета на батерията. При RDP-CDL 01 батерията е капацитет 1,3 Ah, а батерията на RDP-CDL 01 има капацитет 1,5 Ah. Тези разлики дават своето отражение на максималния въртящ момент на бормашините – съответно 32 Nm за по-малката и 42 Nm за по-голямата, измерен в условия на „твърдо завиване“. Минимални разлики има и в теглата. RDP-CDL 01 тежи 1,54 kg (батерията e 0,320 kg), а RDP-CDL 02 е с тегло 1,54 kg (батерията e 0,360 kg). Макар и да не сме провели серия от експерименти, позволяващи посочване на достоверно количество винтове, които може да бъдат завити с всяка от машините, очевидно производителността на RDP-CDL 02 е по-голяма. Все пак да не забравяме, че тези бормашини не са предназначени за употреба в производствени условия. За домашната работилница по-важно е колко време батерията издържа и остава в готовност за работа без да бъде периодично зареждана. Както е известно, литиево-йонната технология успешно решава този толкова важен за домашния майстор проблем, защото той по принцип по-рядко посяга към инструментите си.

По същата причина, както и за снижаване на цената, бормашините се доставят окомплектовани с една батерия, а зарядното устройство зарежда батерията за 1 час.

И двете бормашини имат двустепенен редуктор, което в съчетание с електронното управление на електродвигателя, позволява плавно и точно регулиране на честотата на въртене в диапазоните 0–350 minˉ¹ и 0–1250 minˉ¹. Патронникът е един и същ за двата модела – бързопритягащ, без използване на ключ и с възможности за захващане на свредла с диаметър от 2 mm до 13 mm. Това е и максималният диаметър на отворите, който машините могат да пробиват в стомана.

Както всяка акумулаторна бормашина от този вид, и тези имат равностойно двойно предназначение – пробиване и завиване на винтове. Големината на максималния въртящ момент се задава и ограничава предварително със 17- степенен механизъм, като ограничителят е изключен при последната степен, предназначена за пробиване.

Непосредствено над пусковия бетон е монтиран ярък светодиод, който осветява добре мястото на работа. Интересно решение при двата модела е поставянето в задната част на тялото на бормашината на индикатор с течни кристали, показващ степента на зареждане на батерията. Това несъмнено е удобство по време на работа, защото дава по-точна информация за наличния заряд, а по време на работа се намира в полезрението.

Всяка от бормашините се продава с начален комплект битове, преходник за закрепването им в патронника и спирални свредла за метал.

Закрепването на батерията към ръкохватката става чрез плъзгане, което в комбинация със заключващия механизъм, е гаранция срещу неволно падане на батерията. Доказано е, че при този начин на поставяне на батерия, се осигурява и по-добър електрически контакт между нея и перата в ръкохватката, а контактите имат способността и да се самоочистват срещу повърхностно окисляване.

Основата на батерията е покрита с гумирана материя, която не й позволява да се плъзга, когато машината е поставена върху маса.

Машините вече са налични в търговската мрежа.

За допълнителна информация вижте сайта на марката.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Бормашини Raider Pro с литиево-йонни батерии”

Евлоги Николов | август 20th, 2013 at 3:21 pm

Моля за размерите и на двете машини височина и дължина.
„Направи сам“:
Размерите на винтовертите са:
Височина: 225 mm
Дължина: 245 mm
Ширина: 75 mm

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото