В категории: Брой 7-8/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Циркулярен трион RD-TS 11 – две машини в една

От пръв поглед се вижда, че тази стояща на собствените си крака машина от серията Raider Pro, не е типичният наклоняващ се циркулярен трион. По-близкото й опознаване потвърждава това първоначално впечатление, защото се оказва, че в една машина са побрани две – типичен наклоняващ се циркулярен трион, който може да се завърта около хоризонтална ос на 180° и така се превръща във втората машина – обичаен настолен циркулярен трион, при който се премества не циркулярният диск, а детайлът, който се реже. Това е рационално решение откъм мястото, което машината заема в работилницата, за лесното й пренасяне до и от мястото на работа, за което спомагат лесно разглобяемите крака и двете оформени отстрани на корпуса ръкохватки. От финансова гледна това решение също има своите предимства – малко над цената на една машина се получават две. Това че циркулярният трион има масивна, стабилна метална конструкция, изработена от алуминиева отливка и стои на собствените си крака, също е предимство, защото не заема място на работната маса в работилницата, а удобството е още по-голямо, когато се работи на място, на даден обект.

Смисълът от съчетаване на два вида циркулярни триони се крие в особеностите и съответно в специализацията на всеки от тях. Наклоняващите се циркулярни триони са най-подходящата машина за напречно рязане на летви и тесни дъски. Ъгълът на рязане може да бъде зададен точно и да се запази еднакъв при разкрояване на голям брой летви, рязането се контролира лесно така, че да следва точно очертана линия, а машината е в много голяма степен обезопасена, защото ръцете стоят далеч от циркулярния диск, който от своя страна е покрит от предпазен кожух до рязания детайл.

От друга страна, когато е необходимо рязане по дължина, този циркулярен трион е безпомощен. Необходим е класически настолен циркулярен трион, при който рязаният детайл, примерно дъска или мебелна плоча, лежи стабилно върху плота на машината и било свободно – воден само на ръка, било с помощта на закрепен към плота водач, се подава към въртящия се циркулярен диск.

Новата машина RD-TS11 удовлетворява и двете изисквания, защото съвместява двата вида триони. Стабилната конструкция и възможности за рязане я правят подходяща както за напреднали домашни майстори, така и за занаятчии, най-вече при монтиране на твърди подови настилки, дъсчени обшивки на тавани и стени и други дейности, изискващи най-често напречно разкрояване на много летви и тесни дъски под прав или ъгъл 45°, и по-рядко надлъжно рязане.

Машината е монтирана на стабилен метален плот от дебела стоманена ламарина, който лагерува в корпуса на две опори и може да бъде застопорен в едно от двете положения със заключващ механизъм. Съответно на това машината работи като един от двата вида циркулярни триони. С цел повишаване на безопасността при работа електродвигателят не може да бъде включен, а режещият блок задвижен надолу, ако ръката натискаща пусковия бутон не придърпа едновременно и осигуряващия предпазен лост. Под въртящия плот е поставен прекъсвач, който свързва електрическата верига само, когато той е фиксиран в едно от двете работни положения на машината. Пускането на електродвигателя става с бутон на монтираната към тялото му ръкохватка, както се постъпва при работа с наклоняващ се циркулярен трион. Освен това машината има и поставен на корпуса, защитен срещу нежелано включване, двупозиционен пусков механизъм. Той се използва, когато машината работи като настолен циркулярен трион с плот. За отбелязване е още, че електродвигателят има електронно управление за плавно развъртане на ротора и същевременно ограничаване на големината на пусковия ток. Това е направено с цел по-голяма безопасност при работа, а е и несъмнено удобство, благодарение на което се избягва иначе стресиращото светкавично завъртане на диска на пълни обороти.

Остава да посочим основните технически характеристики на циркулярния трион RD-TS11. Машината има асинхронен електродвигател с мощност 2200 W. Режимът на работа на двигателя е 40%, което ще рече, че в рамките на 10 min работен цикъл може да работи в продължение на 4 min, докато останалите 6 min са престой, необходим за охлаждането му. Предаването на движението от електродвигателя на вала на циркулярния диск се извършва с плосък ремък, покрит с предпазен кожух.

Машината се доставя с циркулярен диск с твърдосплавни резци на зъбите. Диаметърът му е 250 mm при широчина на зъбите 2,8 mm. Той има 42 зъба и е предназначен за универсално рязане на дървесина.

В режим на наклоняващ се циркулярен трион RD-TS11 може да реже под ъгъл до 45° в двете посоки и под страничен наклон (вляво) на диска до 45°. Максималната дебелина при рязане под прав или друг ъгъл е 85 mm. При странично наклонен на 45° диск, максималната дебелина на рязане е 120 mm. Максималната широчина на рязане е 180 mm при ъгъл 90° и 120 mm при ъгъл 45°.

При рязане в режим на настолен циркулярен трион максималната дебелина на рязане е 70 mm. Височината на диска над плота може плавно да се регулира според дебелината на рязания материал. От своя страна двигателят и закрепеният към него циркулярен диск може да се наклоняват странично и така да се реже под наклон до 45°.

С помощта на механизъм, който се закрепва към левият кант на плочата и може да се води паралелно на него, детайлите се подават за напречно рязане под прав или друг, предварително зададен, ъгъл. Това решение има и предимството, че ръцете се държат по-далеч от диска.

Предвидена е и възможността за събиране и засмукване с прахосмукачка или аспиратор на отделените при рязането стружки и в двата режима на работа на машината.

Накрая да кажем и цената на RD-TS11 – 549 лв. с ДДС.

За допълнителна информация посетете сайта www.raider.bg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото