В категории: Брой 7-8/2007, Градина

Универсален комплект машини STIHL MultiSystem за тревни площи

Втората многофункционална система инструменти на STIHL, наречена от производителя MultiSystem, има по-тясно ограничена област на приложение до дейности, свързани с обработката на почвата и поддържането на тревните площи, почистването на терена и алеите от паднали листа и други замърсявания от растителен или строителен произход. С други думи, използването на машината се свежда до обработки върху терена, поради което се ползва подобно на малък култиватор, а не се държи на ръка като машините от серията KombiSystem.

Тъй като натоварването при всички тези дейности е сравнително еднакво, в случая STIHL не предлага многовариантност, а основна машина само с един двигател. Това е MultiMotor MM 55, чийто двигател има аналогични на KM 55 R от KombiSystem технически характеристики – работен обем 27,2 cm3 и мощност 1,0 к.с. Както се вижда от снимката, машината има двигател, носеща рама със сгъваеми ръкохватки, редуктор и предпазен щит. Поради това е и по-тежка, отколкото би тежал само двигателят – общо 7,9 kg.

Рамата е сгъваема, което позволява и при монтиран работен инструмент машината да се пренася безпроблемно в багажника на автомобил. Ръкохватката също е еднотипна с две широко разположени дръжки, което позволява стабилно водене и управляване. На една от тях, по избор, се намират органите за управление на двигателя, който е типичен двутактов STIHL с ръчна помпа за подкачане на горивото за улеснено стартиране и ускорителна помпа за бързо форсиране при необходимост от рязко увеличаване на честотата на въртене на работния инструмент. Поради по-обилното отделяне на прах при работа върху терена машината има усилен въздушен филтър със сменяеми елементи от микропореста хартия, взети са допълнителни мерки за механична защита на двигателя и специално на запалителната свещ.

Към машината се предлагат общо седем инструмента, които се монтират върху двата задвижващи вала на редукторната кутия. Тази операция е улеснена в максимална степен, защото се извършва на ръка и без помощни инструменти. В повечето случаи работният инструмент е разделен на две части, които се монтират поотделно на двата задвижващи вала. При някои (фрезата за странично обрязване) FC-MM) от едната страна се монтира инструментът, а от другата – колело. При други инструменти към рамата зад предпазния щит се монтира двойка колела, така че тежестта основно се носи от тях, а работният инструмент контролирано докосва повърхността, когато подобно на четка или гребло събира шумата от алея например. Инструментът за почистване на тревата от сплъстения филц от изсъхнали стъбла (MF-MM) пък има собствени колела, които в съчетание с пружинирането на стоманените зъби не им позволяват да задират надълбоко и да повреждат корените на живата трева, а само да „сресват“ внимателно повърхността. У нас се продава пълният набор от инструменти, чието предназначение и действие за по-голяма яснота е пояснено със снимки.

Ще кажем няколко думи само за две важни, но същевременно не особено познати и поради това рядко извършвани операции. Когато върху тревата се ходи и тича интензивно, повърхността на почвата се уплътнява, поради което корените на тревата започват да получават все по-малко кислород, а водата и хранителните вещества при торенето достигат все по-трудно до тях. В резултат темповете на растеж започват постепенно да намаляват. Затова периодично трябва да се взимат мерки за „проветряване“ на корените, което се прави напролет или през късна есен. За целта от комплекта на MultiSystem се използва инструментът RL-MM.

Втората задължителна обработка произтича от това, че постепенно върху повърхността на почвата се образува тънък слой от изсъхнали тревни стъбла и листа, които оплитат здравите и жизнени стъбла и образуват нещо като филц. С време той се уплътнява и въпреки обилното поливане и подхранване с торове, тревата започва да расте все по-слабо, да линее и жълтее. Причината е, че се създават условия корените вместо в дълбочина да се развиват основно в повърхностния слой на почвата. Тук те лесно биват нападани от болести. Поради това филцът трябва периодично да се отстранява с помощта на специални ротационни гребла с тънки пружиниращи зъби. Такова гребло е MF-MM. Обработката се прави веднъж в годината напролет.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2007, Градина

Ключови думи


 
към началото