В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2012, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Отопление, Ремонти, Строителство

Компактен многофункционален трион на Metabo с акумулаторно захранване

Вторият представител от тазгодишното юнско поколение електроинструменти на Metabo с акумулаторни батерии с капацитет 4,0 Ah e трионът PowerMaxx ASE. Той е новост и поради това, че с него Metabo пусна и първата в света акумулаторна батерия с този капацитет и напрежение 10,8 V. Създаването на батерия с голям капацитет и напрежение 10,8 V позволява на Metabo да конструира и да произвежда компактни и леки електроинструменти. Именно такъв е и случаят с новия трион PowerMaxx ASE, който е замислен като по-малък и по-лек брат на модела ASE 18 LTX, който повече от година се представя успешно на пазара.

Действително дори и само сравнението между теглата на двата триона, 3,6 kg при ASE 18 LTX и 1,2–1,4 kg (в зависимост от капацитета на батерията) при PowerMaxx ASE красноречиво говори, че новият модел е изключително компактен, лесно повратлив и удобен за работа трион, който позволява рязане на места, недостъпни за по-голяма, трудно повратлива и тежка машина. При създаването му е използван опита натрупан при продължително проучване и изследване на условията на използване на такъв вид триони, на реалните потребности и желания на специалистите, които работят с тях. Конструкторите са се постарали да създадат трион, който да е максимално удобен за редица характерни и често срещани приложения. Според производителя това е и единственияо в този клас трион, при който ограничителят на дълбочината на рязане се регулира на ръка, без необходимост от помощен инструмент. Това позволява не само оптимално използване на цялата дължи на триончето, но и лесно настройване за по-прецизно рязане при точно зададена дълбочина, така че да не се причини неволно нараняване на намиращи се по-назад предмети. Също така системата за бързо и лесно закрепване и освобождаване на триончето, отново без използване на инструмент, отличава новия модел на Metabo от други конкурентни триони в този клас. Нещо повече, освен с триончета за този вид триони, в патронника на PowerMaxx ASE може да се закрепват и триончета за прободен трион. Асортиментът от различни по дължина и широчина, по едрина и начин на назъбване, както и по материала триончета за прободни триони е много голям. Това, че PowerMaxx ASE може да работи с тях, му дава голямо предимство, включително и когато се налага криволинейно рязане при малък радиус. Отделно, специално за този трион, Metabo са разработили и предлагат нови пет вида триончета с дължина по 100 mm. Ходът на възвратно-постъпателното движение на триончето е 13 mm, срещу 30 mm на по-големия брат ASE 18 LTX.

С две думи PowerMaxx ASE е компактен универсален трион пригоден за рязане на дърво, метали, пластмаси и други материали. Той позволява не само прецизно рязане на трудно достъпни места, но се отличава и с висока производителност благодарение на високата честота на движение на триончето, която се регулира плавно от 0 до 3100 minˉ¹. Така например при рязане на летви с напречно сечение 24х28 mm (за покривна конструкция) с PowerMaxx ASE се постигат до 16,2 срязвания за минута. Този и други тестове са класирали PowerMaxx ASE като абсолютен световен рекордьор по бързо рязане в своя клас. Поради това, че едно от характерните приложения на триона е рязането в тръбни снопове и други места със силно влошена видимост, голямо улеснение е мощният светодиод, който осветява мястото на работа.

Поради това, че трионът ще се продава у нас от август, нямахме възможността дори да го пипнем с ръка, ала и снимките достатъчно красноречиво показват, че той е много удобен за държане и работа инструмент.

Трионът ще се предлага в няколко варианта с две батерии с капацитет 1,5 Ah или 4,0 Ah по избор и зареждащо устройство, без батерии, в метална или пластмасова кутия, или в картонена опаковка. Заслужава да се отбележи, че тази практика на Metabo е силно привлекателна за хора, които вече притежават един-два акумулаторни инструмента, защото взаимозаменяемостта на батериите, позволява оптималното им използване и икономия на средства.

PowerMaxx ASE е инструмент крайно необходим на специалистите по монтаж и ремонти на санитарни, отоплителни, климатични, електрически и други инсталации, при извършване на всевъзможни дърводелски дейности, включително в строителното дърводелство и др.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото