В категории: Актуални статии, Брой 11/2012, Икономия на енергия, Инструменти, Ремонти, Топлоизолация

Термоскенер за откриване на топлинни загуби

Една от новостите, привлякла вниманието по време на партньорската среща на фирма „Ташев-Галвинг“ през октомври т.г., бе термоскенерът Black&Decker TLD100. Той е предназначен за откриване на местата, от които топлината от помещенията „изтича“ в околното пространство. Въпреки че открива значителни възможности за намаляване на топлинните загуби, все още такива уреди, и в частност този модел, са почти непознати у нас. При това не става дума за скъп професионален прибор, а за устройство с напълно приемлива за домашно приложение цена (94,99 лв.). На световния пазар термоскенерът TLD100 присъства от около 2 години. Отзивите за него са много ласкави, защото съчетава ниска цена с удивително висока точност на измерване, а използването му е максимално улеснено.

Преди да разгледаме техническите възможности и работата с уреда, ще направим кратък преглед на неговото приложение. Единственият сигурен начин да се направи вярна оценъчна „снимка“ на топлинните загуби през строителната конструкция на дадена сграда е прецизното измерване на повърхностната температура на външните стени. На професионално ниво това се извършва със специални камери (термографи), които заснемат в инфрачервената част на спектъра цветно цифрово изображение. Оцветяването на отделните участъци на фасадата от тъмно синьо до ярко червено дава точна картина за нейното състояние от топлотехническа гледна точка. Така заснетите изображения позволяват определяне на повърхностната температура във всяка точка. Такива термографи струват десетки хиляди лева и поради това се използват от фирми, специализирани в обследване на енергийната ефективност на сгради и тяхното сертифициране.

Как обаче човек сам да си помогне, за да стане домът му по-уютен през зимата, микроклиматът в него здравословен, включително по външните стени да не се образуват до болка познатите, особено в панелните апартаменти, тъмно-влажни петна? Как в крайна сметка да се намалят разходите на домакинството за отопление? Решенията са в подобряване на топлоизолацията, уплътняване на пролуките около врати и прозорци, както и в самата строителна конструкция, ако има такива. За да се предприемат необходимите мерки обаче, проблемните места трябва да бъдат точно локализирани, т.е. трябва да се започне с диагностика. Именно това е предназначението на термоскенера TLD100, който позволява на всеки и на приемлива цена да се справи с тази доскоро нерешима извън професионалния сектор задача.

Уредът е предназначен за дистанционно измерване на повърхностната температура на различни тела. В случая, който ни интересува, това са стени, местата около рамките на прозорци и врати, тавани, подове и др. Точното определяне на местата, от които топлината „изтича“ по-интензивно, става чрез сравняване на измерената в дадена точка температура с друга, която е зададена предварително като референтна. Подготовката на уреда за работа е съвсем проста – той се насочва към повърхността, чиято повърхностна температура се приема за референтна, и се включва. Първоначално измерената температура се показва върху LCD дисплея и се съхранява в оперативната памет, докато захранването на бъде изключено. При насочване на термоскенера към друг участък той измерва (със забавяне под 1 s) неговата повърхностна температура и съответната стойност бива изписана на дисплея. За улесняване на работата измерването е съпроводено със светлинен кръг, с който скенерът маркира областта на измерване на температурата. Когато между референтната е измерената на дадено място температура няма разлика, оцветяването на кръга е зелено. Когато измерената температура е по-ниска от референтната, оцветяването се променя в синьо, а когато е по-висока, то става червено. Така температурните различия стават видими веднага, а точните стойности се отчитат на дисплея на уреда.

Защо е необходимо такова измерване? Ще отговорим чрез най-често задавания въпрос към редакцията по темата топлоизолации: „Как да предотвратим появата на тъмни петна по външните стени и най-често в близост тавана и ъглите?“. Давали сме многократно отговор на такива запитвания, било поместени към съответната статия, било само чрез директен отговор, изпратен на читателя по електронната поща. Сега вече с помощта на термоскенера TLD100 лесно и точно може да бъдат открити местата, където може да се развият тези крайно неприятни явления. А когато човек е предупреден, той е и наполовина спасен. Въз основа на получената от термоскенера информация може овреме да се вземат мерки, преди още петната да са станали видими, преди неприятният мирис на гнило, на мухъл и плесени да плъзне из помещенията. По-голямата беда е, че спорите им, разнасяни от въздуха, може да причинят алергични реакции, астма, затруднено дишане, инфекциозни заболявания на дихателните пътища и други болестни състояния.

Причина за тези явления е ниската повърхностна температура на външните стени. Когато тя спадне под температурата (точката) на оросяване, съдържащите се във въздуха водни пари достигат точка на насищане, започват да кондензират и така да поддържат стената влажна. Влагата създава благоприятни условия за поява и развитие на плесени и мухъл. Точката на оросяване зависи от температурата и относителната влажност на въздуха, т.е. от количеството на съдържащите се в него водни пари. Проблемът се усложнява допълнително в помещенията с повишено отделяне на водни пари. Съвременната добре уплътнена дограма също допринася за поява на проблема, защото естествената, макар и крайно нежелана вентилация през някогашната дървена „слепена“ дограма, тук липсва. Това допринася за повишаване на относителната влажност на въздуха в помещението. Точката (температурата) на оросяване се определя по известната диаграма на Молиер, а още по-лесно се взима от таблици, които лесно може да бъдат намерени, включително в интернет. Така например при температура на въздуха 20 °С и относителна влажност 50% точката на оросяване е 9,3 °С, при 60% – 12 °С, при 70% – 14,4 °С. При температура на въздуха 22 °С и същите стойности на относителната влажност точките на оросяване са: 11,1, 13,8 и 16,3 °С. За здравословно обитаване през зимния сезон относителната влажност на въздуха в помещенията трябва да се намира в границите 30–60% или за предпочитане в по-тесните – 35–55%. Здравословната температура на въздуха е 20–22 °С.

Термоскенерът е особено полезен за установяване на критичните места в строителната конструкция или т. нар. термомостове, каквито по правило се явяват стоманобетонните елементи в строителната конструкция – колони, пояси, балкони и др. Тези места най-често изискват допълнителна топлинна изолация. Скенерът открива и местата на повишени топлинни загуби поради пукнатини в тухления зид или неплътности около дограмата, при недобре уплътнени преминаващи през стените тръбопроводи и други места – всички те се разпознават по значително по-ниската повърхностна температура. С този скенер може да се контролира и качеството на изпълнение топлоизолацията, за съжаление обаче само през отоплителния сезон.

С него също така може да се измерва дистанционно температурата и на различни нагревателни и други уреди стига тя да е в работния му диапазон – от –30 °С до +150 °С. Чувствителността на реакция (чрез промяна на цвета) в зависимост от температурната разлика между измерената и референтната температури може да се настройва в три степени: 0,5 °С, 3,0 °С, 5,5 °С.

Достойнство на уреда е и високата точност на измерване. При разстояние 150 mm и температура 23 °С точността е ±1,3 °С, при 0 °С – ±2,8 °С, а при 100 °С – ±2,2 °С. Площта, в която се измерва температурата, има формата на окръжност, чийто диаметър зависи от отдалечеността на скенера. Неговата големина е около 1/6 от това разстояние. Така например при разстояние между скенера и стената 150 mm той измерва върху площ с диаметър 25 mm. Максималната далечина на измерване е около 6 m, при което измерването обхваща кръг с диаметър 1 m. За постигане на максимално точни резултати измерването трябва да се прави при малка отдалеченост – областта на измерване възлиза на около половината от площта на обекта.

Термоскенерът TLD 100 се захранва от батерия с напрежение 9 V.

 

Уредът може да се закупи чрез електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Термоскенер за откриване на топлинни загуби”

радослав | януари 19th, 2014 at 8:29 pm

Ще се радвам ако ми помогнете да открия загубата на топлина,отоплявам с газ 120 кв,м къща без изолация и сменена дограма. Живея в Павликени и няма кой да ме консултира, а съм техничар макар, че съм лекар.Искам да си купя термоскенер.

„Направи сам“:
Цената на уреда е 99 лв. и може да го купите директно от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.
https://www.tashev-galving.com/033+BKD+753

Божидар Иванов | април 14th, 2023 at 7:56 pm

Здравейте, чрез термоскенера може ли да се определи точно къде е отворът за комина( предварително много добре зазидан) в промишлено помещение? Все пак над зазиданият отвор в стената ще има възух, а не бетон.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото