В категории: Брой 7-8/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Сухо строителство

BUDGET – ръчните електрически инструменти на „Практикер“

В предишния брой представихме боите и лаковете Faust на „Практикер“, а сега ще спрем вниманието ви на една друга марка, собственост на същата немска верига магазини от вида „Направи си сам“ – Budget. С нея се предлага широк набор от модели, обхващащи практически всички основни видове ръчни електрически инструменти, включително настолни машини с предназначение за домашната работилница. Така и не разбрахме откъде точно произхожда името на марката, но първата идея, която се ражда по асоциация, е, че това са силно бюджетно ориентирани машини. И това е напълно разбираемо, защото в домашни условия едва ли някой възнамерява да работи седмици и месеци от тъмно до тъмно, за да купува професионална техника. За сметка на това обаче, когато възникне потребност, необходимата машина трябва да бъде винаги подръка. И човек да знае, че на нея може да разчита, че тя няма да го остави и да предаде богу дух само след няколко включвания. Затова колкото и да е евтина една машина, водещият фактор при покупката трябва да бъде оптималното съотношение цена–качество. Не случайно и повечето вносители на техника „Произведено в Китай“ издигат лозунга, че при тях това съотношение е най-оптимално. Друг е въпросът доколко това отговаря на истината, защото чудеса, както добре знаем дори ние, които живеем в държава, изобилстваща с врачки и екстрасенси, в живота няма. Всяко качество, водещо до повишаване на функционалните възможности и дълготрайността на машината, струва пари на производителя и неминуемо се калкулира в продажната цена.

Единственият начин за постигане на наистина оптимално ниска цена без съществени компромиси с качеството и никакви компромиси със сигурността при работа с дадена машина е количеството, което се купува. Тук именно е силата на големите търговски вериги като „Практикер“, защото те се явяват поръчители на огромен брой машини и други стоки, които се продават във всичките им 420 магазина, били те в Германия (350) или в останалите държави, където оперира фирмата. В „Практикер“ се осъществява входящ контрол на произведените по тяхна поръчка продукти, което е гаранция, че всички отговарят на стандартите и нормите за безопасна работа на Европейския съюз.

Тъй като става дума за масов и евтин продукт, от който очевидно не може да се очакват технологични новости и оригинални конструктивни решения, за да изберем кои от по-новите модели ръчни електрически инструменти да представим в броя, решихме да се вслушаме в избора на купувачите, отразен в ежеседмичните и ежемесечни отчети, които в „Практикер“ се водят за най-продаваните стоки.

Никак не бяхме учудени от факта, че първата десетка на юли т.г. в тази вътрешна класация изцяло е окупирана от марката Budget. За да се вместим в четирите страници, отредени за статията, избрахме да представим първите шест машини, а в добавка си харесахме още една, която не влиза в списъка на десетте, но според нас представлява особен интерес.

Ъглошлифовъчни машини BWS 1155 и BWS 1255

Това са два инструмента, които отдавна имат трайно място в задължителната кошница за всяка домашна работилница. По своята мощност и големина двата модела са от най-често използваните машини за изпиляване на метали, предимно заваръчни шевове, за рязане на стоманени профили, пръти, тръби и по-рядко дебела ламарина, а също така на облицовъчни керамични плочки, за почистване от ръжда и други замърсявания. Те са леки, компактни, удобни за държане с една или две ръце и същевременно достатъчно мощни, за да се справят с повечето от задачите, които възникват в практиката. Ако се налагаше да избираме за собствена покупка, предпочитанията ни биха наклонили към модела BWS 1255, който е по-мощен (850 W) и съответно работи с по-голям диск – Ø125. Статистиката показва, че именно тази големина ъглошлифовъчни машини са най-разпространените и най-често използвани в света, включително и в професионалната практика. По-малката BWS 1155 e с мощност 500 W и работи с дискове Ø115. Нейното предимство е в по-ниското тегло и по-малки размери.

И при двата модела са използвани класически, напълно проверени в практиката сигурни решения. Закрепването на карбофлексния диск става с гайка и ключ, фиксирането на предпазния щит е с винт и гайка. Липсват специални намаляващи вибрациите технически решения, но с оглед краткотрайното използване на машините, те не са и толкова необходими.

Същевременно и двата модела притежават всичко необходимо за сигурната и удобна работа като бутон, блокиращ въртенето на вала, за по-лесно отвиване на гайката при смяна на диска. Много добро впечатление прави лекият при включване и същевременно сигурен при работа пусков бутон. Той се задейства чрез избутване напред, което предпазва от неволно включване. Същевременно изключването му става много лесно чрез леко натискане в задния му край. Това удобство ще оцени всеки, комуто се е налагало да се бори с отказващ да изключи бутон от по-стара генерация при работеща машина.

Прободни триони BSS 7504 L и BSS 5705 P

Моделите отново са два, като BSS 7504 L очевидно стои едно стъпало по-високо по мощност, дебелина на рязане и някои екстри. Мощността му е 750 W, която му позволява да реже детайли от дърво с максимална дебелина 100 mm и стомана с дебелина до 8 mm. Честотата на движение на триончето се регулира плавно в границите 500–3000 min–1. Машината следва последните тенденции в развитието на прободните триони, като има в челната си част вграден лазерен прожектор, чийто тесен, добре фокусиран лъч очертава линията на рязане. Той се захранва чрез изправител от мрежовото напрежение, което е добро решение в сравнение с все още често използваните устройства с батерийно захранване. Лазерният прожектор е подвижен и с помощта на два регулиращи винта може да се регулира странично така, че точно да съвпада с реалната линия на рязане.

Пенделообразното движение на триончето се регулира в две степени, или се изключва. Машината се доставя в удобен за носене и съхраняване пластмасов куфар, комплектувана е с метален водач за паралелно водене и три триончета – две за дърво и едно за метал.

Вторият модел BSS 5705 P е с по-малка мощност (570 W), която му позволява рязане на детайли от дърво с дебелина до 65 mm и на стомана с максимална дебелина 5 mm. Пенделообразното движение на триончето се регулира на 3 стъпки. Реално погледнато, тези дебелини на рязане също са напълно достатъчни за ежедневната домашна практика. Доставя се в картонена кутия с едно трионче за дърво.

По типичните за прободните триони решения двете машини си приличат напълно. Опашката на триончето се закрепва с помощта на планка и два винта. Това е класическо решение – евтино, сигурно, универсално, защото не е придирчиво към формата на опашката на триончета. Същевременно се изисква повече време за смяна на триончето, но в домашната работилница се работи предимно за удоволствие, а не се гони производствена норма.

Другото класическо решение е механизмът за странично наклоняване на основата на машината за рязане под наклон. Освобождаването, респективно фиксирането на основата, става с два винта, като тя може да се накланя до ъгъл 45о. Същевременно това, което е съществено за разширяване на обсега на приложения на триона в зависимост от рязания материал, регулируемата честота на движение на триончето, го има и в двете машини. Още едно потвърждение за характеристиките на машините Budget – притежават всички необходими за добрата работа технически решения и нищо излишно, без което може.

Електрическо ренде BEH 6005

Моделът BEH 6005 с мощност 600 W напълно отговаря на изискванията за работа в домашни условия – широчина на рендосване 82 mm при регулируема дебелина на стружката от 0 до 2 mm. Използва два стандартни ножа с двустранно заточване, така че когато остриетата от едната страна се затъпят или повредят при среща с пирон например, ножовете се изваждат, обръщат се и работата може да продължи. Рендето има метален водач, който позволява точното му паралелно на канта водене. Това обаче не може да се използва за издълбаване на фалцове, защото разстоянието между кожуха, покриващ ремъчната предавка, и основата на машината е само 3 mm. По осевата линия на предната основа на машината има оформен V-образен улей, който се използва за стабилно водене при скосяване ръбовете на кант.

Рендето, както и останалите описани тук ръчни дърводелски инструменти, имат система за засмукване на стружките, която е пригодена за свързване към маркуча на прахосмукачка.

Настолен шмиргел BBG 1504

Сравнително лек (7,1 kg), компактен, с две шмиргелови шайби (или камъни, както често ги наричат) за по-груба и по-фина обработка, моделът BBG 1504 също има своето задължително място в домашната работилница. Електродвигателят му е с мощност 150 W и е пригоден за непрекъсната работа в продължение на 30 min, след което му се полага също толкова продължителна почивка, за да се охлади напълно. Работи с шайби с диаметър 150 mm. Има всичко необходимо за безопасна работа – предпазни кожуси за шайбите, опори за пиления детайл и подвижни прозрачни предпазители, които спират искрите от нажежени метални частици.

Електрическа отвертка за серийно завиване на винтове BQS 3810

Тази машина не фигурира в месечната класация на най-продаваните ръчни електрически инструменти, което е лесно обяснимо. Първо, тя все пак е специализиран инструмент, и второ – моделът BQS 3810 е една от първите машини от този вид, които се предлагат в масова продажба у нас. Особеност на отвертката е, че работи с винтове, фабрично закрепени в пластмасова лента, подобно на лентите с патрони за картечниците от Втората световна война. Затова е важно да отбележим, че „Практикер“ продават не само отвертката, но и четирите вида винтове на ленти за нея.

Предимството на този вид отвертки е в бързината на завиване на винтовете. При всяко натискане на машината надолу специален механизъм избутва лентата една стъпка напред и поредният винт попада пред бита, закрепен в патронника на бормашината. Той се завива за 2–3 s, след което машината се повдига и операцията може веднага да се повтори. Освен че се постига голяма бързина, отвертката осигурява и висока точност и повторяемост на дълбочината на завиване. Тя работи с винтове с диаметър 3,5 mm при четири дължини – 25 mm, 33 mm, 38 mm и 42 mm.

Инструментът има две основни регулировки – според дължината на винтовете, респективно на дълбочината на завиване и фина настройка в границите на ±5 mm, която определя нивото на главата на винта спрямо повърхността на детайла. Тя позволява главата леко да стърчи, да потъва под повърхността или да лежи на същото ниво.

Отвертката се доставя в комплект с три ленти с по 50 винта с дължина 25 mm. Единия вид са специализирани за завиване в дърво, вторият имат самопробиващи върхове за завиване в ламарина, а третият вид са за закрепване на плочи гипсфазер или гипсокартон върху метална или дървена основа.

От личен опит може да кажем, че настройването на инструмента става лесно и бързо, същото се отнася и за зареждането на лентата с винтове. Достатъчно е тя да се постави така, че празният отвор в началото ù да се намира срещу върха на бита, след което работата продължава удивително лесно. Известен майсторлък, добит с практика, изисква подаването на бита към главата на винта и бавното му завъртане, докато попадне в шлица и „захапе“ в него. Честотата на въртене, т.е. скоростта на завиване се регулира плавно, като за удобство максималната честота може предварително да се ограничи.

Отвертката BQS 3810 е специализиран инструмент. Това е вярно, но не съвсем, защото всъщност представлява обикновена електрическа бормашина, към която се закрепва приставката, която подава лентата с винтовете. Чрез завъртане на 90о тя се сваля лесно от шийката на машината и тогава разполагате с нормална електрическа бормашина с метален челюстен патронник, подходящ за закрепване на свредла с диаметър до 10 mm. Със свалена приставка машината може да се използва и като електрическа отвертка за завиване и отвиване на винтове. Отвертката работи с необичайно дълъг бит (180 mm), с който може да се завиват или развиват винтове на недостъпни за битове с нормална дължина места.

Всички машини Budget се продават с 2 години гаранция.

Коментари и въпроси

3 Коментари към “BUDGET – ръчните електрически инструменти на „Практикер“”

Светослав | октомври 26th, 2012 at 3:56 pm

Здравейте,имам проблем със прободен трион BSS 7504 L,патронника който захваща ножа е счупен,интересува ме дали има резервна част,и ако има,от къде може да се поръча!!!

„Направи сам“: Budget е марка, собственост на веригата Praktiker. За съжаление досега не ни е предоставена информация за сервизите, които извършват обслужване на инструментите с тази марка. Затова ще трябва да се обърнете към някой от магазините.

Александър Кулеков | април 10th, 2013 at 8:19 am

Здравейте! Ваш клиент съм, ползвам уреди на фирма Budget. Имам проблеми в сервиз Сотиров Н с една бормашина, която е оправена лошо (и даже имам счупен външен затягащ винт), но ми се обяснява, че Budgеtтака си произвеждат модела – затова искам да се допитам на български език с отдел или организация, която контактува с тази фирма и по-точно има контрол над самия сервиз. Бих искал да свърша това и после да търся сметка на сервиза. Относно Budgеtне намирам информация за България, освен Практикер и сервиз Сотиров Н.
Предварително благодаря!
Александър Кулеков

„Направи сам“:
Здравейте, г-н Кулеков,
Марката Budget е собственост на веригата „Практикер“, поради което сервизът на тези инструменти е нейна отговорност. Доколкото знаем сервизното обслужване в страната ни е възложено на фирма, с която редакцията на списанието няма контакти. Затова Вашето, както и останалите писма, свързани с обслужването на тези електроинструменти, препращаме до ръководството на „Практикер“ в България. В случай, че не получите своевременно отговор на писмото си, би трябвало да се обърнете директно към тях (Практикер ЕООД, София, Ул. Обиколна 21.) или да използвате този електронен адрес за рекламации.

Никола Предов | септември 1st, 2016 at 1:11 pm

Имам ъглощлайф budget 1255 – 850w къде мога да си намеря четки за него. В сервиза нямат и няма да имат.
„Направи сам“. За съжаление редакцията на списанието не разполага с информация за сервизите, които обслужват електроинструментите Budget. Това е единственият отговор, който сме в състояние да дадем и на многобройните запитвания от други читатели.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото