В категории: Брой 1-2/2013, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Сухо строителство

Най-лекият професионален настолен циркулярен трион на Metabo с колела

TS-254_1

TS-254_2

През февруари т.г. Metabo пусна на пазара нов настолен циркулярен трион, който веднага привлече вниманието на специалистите. Моделът TS 254 е най-леката към момента в света машина от този вид, разполагаща със собствена „ходова част“, която значително улеснява нейното пренасяне. Конструкцията за придвижване на машината е патентно защитена от Metabo. Този вид полустационарни машини имат своето запазено поле от приложения, където не може да бъдат пълноценно заменени от други дървообработващи машини. Поради това те присъстват във всяка дърводелска работилница, а олекотените им варианти са разработени за дърводелски дейности, които се извършват на място и поради това машината, понякога и ежедневно, се пренася от обект на обект на ръце и с превозно средство. Този вид циркулярни триони са необходимият инструмент при полагане на дървени подови настилки, всевъзможни дърводелски услуги свързани с вътрешното обзавеждане и монтиране на различни дървени конструкции. Мобилността им държи на разстояние конкуренцията при работа в подпокривното пространство, при ремонтиране на дървената покривна конструкция и др. Ако се вземат под внимание също така малкото тегло и компактните размери, очевидно циркулярен трион като моделът TS 254 би бил оптимално решение и за домашната работилница при нейното по дефиниция ограничено пространство за съхраняване на машините и за работа с тях.

TS-254_3

С тегло от само 33,4 kg новият TS 254, заедно с транспортния механизъм, е с до 50% по-лек от сходните машини с устройство за придвижване на други производители. Необходимо е да се подчертае също, че при конкурентните машини става дума повече за самостоятелна масивна и заемаща място стойка със или без колела, наподобяваща най-често количка. Машината на Metabo има собствени здрави, отлети от алуминий крака, които се разгъват и фиксират неподвижно за броени секунди. Единият от тях е с регулируема дължина, което позволява хоризонтално нивелиране на машината, когато е поставена върху под с неравности. Всички крака завършват с накрайници, които осигуряват стабилна опора и ограничават възможността от нежелано самоволно преместване, породено от вибрациите по време на работа. Стабилната опора на поставения на оптимална височина циркулярен трион са абсолютно необходими за точното рязане, за безопасността при работа и намаляване на умората. Така отпада необходимостта от намиране на маса или друга подръчна, често нестабилна, поставка за машината. Когато се съхранява или транспортира, краката се прибират плътно към корпуса й така, че да не пречат. Циркулярният трион, разбира се, може да работи и поставен директно върху пода, без да се използват краката му. Това работно положение се практикува при полагане на дървени подови настилки, за да се избягва честото изправяне и приклякване на работещия. При стояща на краката си машина височината на нейния плот е 850 mm, а когато е поставена директно върху пода, той се намира на разстояние 355 mm от него.

Към тялото на циркулярния трион е монтирана двойка здрави колела с дебел гумен бандаж, който омекотява и улеснява преодоляването на малки препятствия при теглене на машината. Колелата са разположени така, че да не пречат, когато се работи с циркулярния трион. Единият от краката изпълнява и ролята на ръкохватка, което улеснява тегленето на машината.

Както се вижда от снимките, конструкторите са намерили начин всички стърчащи над плота детайли, включително циркулярният диск и разклинващият нож зад него, страничните опори, водещият линеал и системата за засмукване на стърготините, да се прибират плътно към тялото на машината, да образуват едно компактно цяло, което също така улеснява нейното пренасяне и транспортиране.

Задвижвана от електродвигател с мощност 2000 W машината е способна да реже дървени детайли с дебелина до 87 mm. При рязане под страничен наклон 45° дебелината на рязане е 50 mm. Тази величина е при поставен над циркулярния диск предпазител. За осигуряване на по-голяма опорна площ машината има две подвижни опори, които се изтеглят при необходимост встрани. Към надлъжната опора е закрепен и водещият линеал, което позволява точното надлъжно рязане на плочи с широчина до 630 mm. Електродвигателят има система за електронно управление, която осигурява неговото плавно и безударно развъртане до достигане на номиналната честота на въртене. Системата за управление осигурява и защита срещу претоварване.

TS-254_4

Циркулярният трион има редица конструктивни усъвършенствания, които улесняват неговото настройване и спомагат за подобряване на качеството на рязане. Така например има механизъм, блокиращ въртенето на циркулярния диск, поради което не е необходимо използването на втори гаечен ключ, а и смяната на диска става по-бързо. Моторна спирачка преустановява въртенето на диска до 3 s след изключване на електродвигателя. Повторното му самоволно включване след аварийно прекъсване на електрозахранването също е възпрепятствано. Разклинващият нож може да се прибира под нивото на плота, което освен при транспортиране има предимството, че позволява изрязване на нутове.

При челно съединяване на дъски или плочи те се прерязват под прав или ъгъл 45° при съвсем лек страничен наклон на циркулярния диск (±1,5°). Благодарение на това при недостатъчно плътно прилепване, пролуката между тях не се забелязва, не прозира. Машината има механизъм, който автоматично възстановява положение на диска спрямо плота (45° или 90°). По този начин се избягва възможността от похабяване на материал поради срязване то му под неподходящ страничен наклон.

Усъвършенстваната система за двустранно засмукване на дървесните стружки забележимо намалява замърсяването на въздуха и околното пространство, т.е. спомага за осигуряването на по-здравословна работна среда. За засмукване може да се използва професионална прахосмукачка с присъединителен диаметър на накрайника на маркуча 35 mm, а с помощта на адаптер и аспиратор – с маркуч Ø100.

Стандартно машината се доставя с диск (Precision Cut) с 40 твърдосплавни зъба и външен диаметър 254 mm. Отделно може да бъдат купени с различен от този брой зъби дискове, предназначени за по-бързо, но и по-грубо рязане, за фино рязане, предимно на мебелни плочи, както и диск с биметални зъби.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото