В категории: Актуални статии, Брой 1-2/2013, Електроинсталация, Икономия на енергия

Енергоспестяващи разклонители с ватметър и електромер

Razkloniteli_1

От актуалната в средата на февруари т.г. промоционална акция на продуктите, които фирма „Ташев-Галвинг“предлага, избрахме няколко устройства на фирма Brennenstuhl. Немският производител е вече познат на читателите на „Направи сам“ със широката гама осветителни тела захранвани със слънчев панел, както и слънчеви панели, които осигуряват захранване с електрически ток, когато човек се намира сред природата, далеч от шума и мръсния въздух на населените места, но далеч и от електропреносната мрежа. Другото производствено направление, с което компанията се е наложила на пазара в Германия и много други държави, са удължителите и разклонителите за захранване на различни електроуреди и машини. Сега продължаваме тази тема с няколко привличащи вниманието продукти, подбрани сред новостите, които фирма „Ташев-Галвинг“ предлага у нас.

 

Интелигентни енергоспестяващи разклонители с ватметър и електромер

Във време, когато сметките за електроенергия изкараха на улицата иначе апатичния българин, когато с всеки изминат ден обстановката се нажежава все повече, защото границите на поносимост и робско търпение очевидно са вече прекрачени, бе съвсем логично вниманието ни да грабнат два модела разклонители, които съвсем отскоро се предлагат и на нашия пазар. Проблемът със солените и най-вече непоносими за много семейства сметки има няколко компоненти. Основният, разбира се, е в сферата на политиката, а класическото избягване от лична отговорност на всеки, който по стародавната нашенска традиция за оцеляване на „преклонената глава“ заявява, че „не се интересува от политика“, е несъстоятелно и глуповато, защото политиката се интересува от абсолютно всеки и определя в много голяма степен неговото битие.

Намаляването на сметките за ток обаче зависи и от множество технически фактори, включително от грамотното използване на електроенергията. Как да бъдат намалени сметките за електроенергия чрез нейното разумно, пестеливо изразходване вече е тема от компетенция на техническо списание.

В основата на всяко правилно обосновано техническо решение стои вярната изходна информация. В случая това е количеството електроенергия, което изразходва всеки електроуред. Като цяло за дома или офиса то се определя от електромера. Той обаче измерва сумарното количество потребена от всички електроуреди енергия за определен период от време, а и нерядко се пораждат съмнения относно коректността на отчитането и дали „машинката“ не работи пристрастно в интерес на търговеца монополист.

В голяма степен отговор на тези и ред други въпроси може да дадат показаните тук разклонители. Разликата между тях е, че единият (EM 240) е пригоден за включване само на един потребител, докато вторият (EM 235) разполага с 5 контакта тип „шуко“.

2

„Интелигентността“ на тези разклонители се дължи на вграденото в тях измервателен модул с LCD дисплей. В зависимост от настройката устройството може да отчита:

– Моментното напрежение и честота на електрическия ток в мрежата.

– Силата на тока (моментна и максимална), който черпят включените към разклонителя уреди. Максималната стойност се запаметява и може да бъде отчетена след време, включително при изключен от мрежата разклонител или електроуреди.

– Моментната и максимална мощност, която черпят уредите от мрежата. Стойността на максималната мощност също се запаметява и може да бъде отчетена по-късно.

– Потребяваната в момента електроенергия, както и изразходваната за даден период от време.

– Стойността на тази енергия според предварително зададените на уреда цени за дневна и нощна електроенергия.

– Измерване в часове и минути на времето, през което включените към разклонителя електроуреди са консумирали електрическа енергия. Тази стойност също се запаметява и може да бъде отчетена по-късно.

Razkloniteli_4

„Интелигентният“ разклонител дава текуща информация за основните параметри на електрическия ток и всеки може да прецени дали те съответстват на стандарта. Той позволява преценка за мощността и потребяваната електроенергия от включените уреди, включително и когато те се намират в режим на „готовност” (Standby), „хибернация” (Hibernatе), „хибридно заспиване” (Hibrid Sleep) и др. характерни за компютърната техника и други електронни уреди пестящи електроенергия състояния. Така всеки бързо и лесно може да си направи сметка колко ще трябва да плати след време според моментно измерения разход. Запознатите със спецификата на електрозахранването, може да преценят ефективността на електрическата мрежа в дома, защото уредът отчита и фактора на мощност (cos ϕ, съотношение между активната и реактивната мощност).

Той има също така способността да алармира със звукова и светлинна сигнализация, когато зададената стойност на силата на тока или потребяваната мощност бива надвишена.

Измервателният модул има собствено захранване от батерии, което позволява зададените настройки и измерени стойности да бъдат съхранени, без това да зависи от наличието на мрежово напрежение.

Разклонителите са предназначени да осигуряват захранване с електрически ток с максимална сила 16 А (3500 W) като точността на измерване на напрежението, силата на тока и мощността е ±3%.

Единият от контактите в по-големия разклонител е поставен така, че включен в него правотоков адаптер за захранване на електронни прибори да не пречи на използването на съседните контакти.

Кой от двата разклонители да бъде избран, е въпрос на лично решение. Ние само бихме подсказали, че разликата в цената между описаните тук два модела е само 12 лв.

 

Разклонители за бюро

4

Новост в палитрата от разклонители са и няколко модела, предназначени за захранване на офистехника и най-вече на компютъра и свързаните с него периферни устройства: монитор при настолните модели, поне един принтер, скенер, външен твърд диск със собствено захранване и тонколонки. Ако се добавят още фиксиран телефон, настолна лампа и се резервира поне един контакт за включване на зарядно устройство на мобилен телефон, видеокамера и т.н. ще се окаже, че бюрото е буквално оплетено в мрежа от електрически кабели. Всъщност към тях трябва да се добавят и кабелите, свързващи компютъра с периферните устройства.

Новите разклонители на Brennenstuhl са създадени да улеснят създаване на порядък в този неизбежен кабелен хаос. Тук са представени три модела със стилно изпипан външен вид, което ги прави подходящи за поставяне върху бюрото. Това не са просто поредните разклонители, а продукт получил най-високото международно признание за дизайн – отличието iF 2013 product design award.

Разклонителите имат два или четири контакта тип „шуко“ със защитени срещу детското любопитство отвори за щепсела и кабел с дължина 1,8 m.

5

Два от показаните тук модели имат и по четири USB 2.0 порта за свързване на външни устройства, както и специализиран USB 2.0 порт за принтер. Те имат и входящ куплунг за правотоково захранване на USB хъба с напрежение 5 V/5 A, което е необходимо за някои устройства, ползвайки захранване през USB порта. Захранващият модул не е включен в комплекта на разклонителя.

Моделът с четири контакта има и ключ за включване и изключване на захранването.

Актуализация 2020 г. Статията е публикувана през 2013 г. За актуална информация и покупка на продукти на Brennenstuhl посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Енергоспестяващи разклонители с ватметър и електромер”

yavor | март 20th, 2013 at 8:13 pm

Как мога да закупя енергоспестяващия разклонител онлайн! Благодаря Ви.
„Направи сам“:Това може да направите от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“, към който има препратка в края на статията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото