В категории: 2013, Брой 1-2/2013, Инструменти

Новото свредло SDS plus-5 за перфоратори в 2- и 4-килограмовия клас

SDS1

Всеки майстор, бил той професионалист или напреднал любител, знае, че и най-добрата машина не може да изяви възможностите си, ако работният инструмент не е на нейното ниво. Вярно е и обратното – с качествено свредло например, и недотам перфектният перфоратор може да надхвърли заложените от производителя му възможности.

Ето защо водещите производители на електроинструменти в света развиват производството на инструменти със същите темпове, както и самите машини. Вosch е не само световен лидер в производството на електроинструменти – професионални и любителски, но убедително държи и първото място в производството на инструменти, с които тези машини работят, обичайно наричани консумативи.

Новост в продуктовата листа на немската компания е свредлото SDS plus-5. Според въведената отскоро нова класификация за свредлата за бетон и други строителни материали на Bosch, това свредло попада в групата позната доскоро с означението S4L. Това са свредла за професионално приложение, попадащи в класа Better (по-добър), т.е. те се позиционират непосредствено преди най-добрите по производителност и дълготрайност, но и по-скъпи свредла за бетон от групата SDS plus-7 както и по-тясно специализираните SDS plus-9.

SDS plus-5 е нова разработка на свредло, чиято дълготрайност надвишава с 6% дълготрайността на популярните поради добрите си качества свредла S4L. То се отличава с бързо и леко пробиване в бетон, с рязко намалена склонност към блокиране, което би наложило преустановяване на работата за изтегляне на свредлото и изхвърляне на събралата се в отвора силно уплътнена прах. Усъвършенстваната геометрия на новото свредло улеснява и ускорява изхвърлянето на обилно отделящата се прах. Това позволява по-бързо пробиване, води до по-малко загряване и износване на свредлото, а вероятността от образуване на характерните „прахови експлозии“ е сведена до минимум.

Новото свредло SDS plus-5 е разработено с оглед на по-голямата мощност на новите перфоратори в дву- и четирикилограмовия клас. То позволява по-пълноценно използване на техните възможности.

Свредлото SDS plus-5 се отличава със:

» Центриращ връх (activeteq), който задържа свредлото в избраната точка за център на отвора при започване на пробиването, улеснява разбиването на бетона и проникването на свредлото в дълбочина.

» Специална V-образна форма с назъбени ръбове на разкъртващите материала твърдосплавни пластини. Тя улеснява подаването на праха към спираловидните ребра, които я отвеждат извън отвора.

» Четирите спирални ребра (Turbodesign) върху стъблото с подобрено транспортиране на праха.

Свредлата SDS plus-5 се произвеждат с диаметри от 3,5 mm до 26 mm и дължини от 50 mm до 400 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 1-2/2013, Инструменти

Ключови думи


 
към началото