В категории: 2013, Брой 1-2/2013, Инструменти

Новите мощни акумулаторни батерии на Bosch

Akku1

По традиция Robert Bosch стартира новата 2013 година с редица нови модели, основно при ръчните електроинструменти, повечето от които бележат поредното върхово развитие при съответния вид машини и инструменти. Това не е новина, защото борбата между гигантите в която и да е област движи техническия прогрес, прави труда на професионалисти и любители по-ефективен и приятен, води до снижаване на крайните продажни цени. Както можеше да се очаква, за пореден път през последните години основен акцент е развитието на захранваните с акумулаторна батерия електроинструменти. Това е най-бързо развиващото се направление и вече почти не остана ръчен инструмент с мрежово захранване в по-ниския по мощност клас, който да няма свой двойник с акумулаторно захранване.

Развитието на тези електроинструменти в най-пълна степен отразява изключителния прогрес в усъвършенстването на акумулаторните батерии, като днес властва изключително поколението на литиево-йонните. Ето защо очаквана новина от първите дни на Новата година е, че Bosch на свой ред започна да снабдява своите инструменти с най-новото поколение литиево-йонни батерии.

Акумулаторни батерии с напрежение 14,4 и 18 V

Akku2

При електроинструментите, работещи с напрежение 14,4 и 18 V, новост е литиево-йонната батерия с капацитет 4,0 Ah. Резултатът от работа с новата батерия е очевиден – инструментът може да работи значително по-продължително преди да се наложи нейното повторна зареждане. Така например сравнителни изпитания, извършени с акумулаторна отвертка Bosch GSR 18-Li от независима тестова и сертифицираща организация (SLG Pruef- und Zertifizierung GmbH), са показали, че с новата литиево-йонна батерия (4 Ah) машината работи с 65% по-дълго, отколкото с досегашната батерия с капацитет 3 Ah. Новите батерии имат по-голяма енергийна плътност и по-ниско вътрешно съпротивление. Това от своя страна повишава отдаваната от батерията мощност и в условия на експлоатация при ниски температури.

Всяка качествена акумулаторна батерия се състои от литиево-йонни елементи, „интелигентна“ система с микропроцесорно управление, която управлява процеса на зареждане и на отдаване на електроенергията от батерията и (евентуално) охлаждаща система при подходяща конструкция на батерията.

Bosch има доказано ефективна патентована система за електронно управление, наречена Electronic Cell Protection (ECP), която предпазва батерията от дълбоко саморазреждане, от претоварване и прегряване. Тя функционира съвместно с въведената през 2006 г. от Bosch система за принудително охлаждане на батерията, наречена CoolPack-Technik. Възможността за продължителна работа и дълготрайността на литиево-йонните батерии зависят силно от температурата на всеки един от елементите, която не бива да надвишава 70 °С. За предпазване на батерията от прегряване сама електронната защита не е достатъчно ефективно решение, защото нейното задействане означава намаляване на мощността на машината или временно прекъсване на захранването на двигателя, т.е. преустановяване на работата. Ето защо Bosch е разработила системата за охлаждане CoolPack-Technik. Акумулаторните елементи са поставени плътно и термично свързани помежду си в общ пакет от полиетилен с висока плътност – материал с добра топлопроводимост и много добри електроизолационни свойства. Долната повърхност на пакета е оребрена, с което се увеличава топлообменната повърхност и така се подобрява охлаждането на пакета. По данни на производителя акумулаторните батерии със система CoolPack-Technik имат средно около два пъти по-голяма експлоатационна дълготрайност. Конструкцията на батериите на Bosch ги прави изключително здрави механически, компактни и измежду най-леките на световния пазар.

Новите акумулаторни батерии с капацитет 4 Ah при изходящо напрежение 14,4 и 18 V са най-доброто, което Bosch предлага към момента за своите професионални инструменти.

4

А сега и най-същественото – те са напълно съвместими с батериите с капацитет 3Ah при еднакви захранващи напрежения. Това означава не само, че нови модели акумулаторни инструменти на Bosch ще бъдат снабдявани с тях, но и вече закупените машини може да работят с новите батерии, които се продават и отделно.

GWS 18-125 V-LI Professional

Akku4a

Една от първите машини, излизащи от завода с акумулаторна батерия с капацитет 4Ah, е професионалната ъглошлайфмашина GWS 18-125 V-LI Professional. Тя е в продажба от февруари т.г. Това е лека, с тегло 2,3 kg, машина с дължина само 32 cm. Благодарение на новата акумулаторна батерия с капацитет 4 Ah и напрежение 18 V този модел се титулова като най-производителната ъглошлайфмашина с едно зареждане на батерията. Машината има диск с диаметър 125 mm, който се върти с честота 10 000 minˉ¹. Подходяща е за рязане на метални профили и тръби, като максималната дълбочина на рязане е 35 mm.

Новият модел GWS 18-125 V-LI Professional има четириполюсен мощен електродвигател, който се характеризира с повишена устойчивост на работа при повишена температура, висока износоустойчивост и дълготрайност. За предпазването на двигателя от повреждане поради претоварване машината има електронна защита EMP (Electronic Motor Protection), която мигновено изключва захранването при заклинване на диска, например. Предпазният щит може да се завърта и фиксира на ръка така, че да осигурява максимално сигурна защита на работещия в случай на счупване на диска, както и от потока нажежени метални стружки. Главата с редуктора, диска и предпазния щит може да се завърта със стъпка през 90°, което в съчетание с компактните размери, малкото тегло и много добре балансиран център на тежестта правят машината изключително удобна за работа във всяко пространствено положение, както и места със затруднен достъп.

Ъглошлайфмашината се предлага в пластмасов куфар L-Boxx с две батерии и зареждащо устройство или в картонена опаковка без акумулаторна батерия и зареждащо устройство.

5

Акумулаторни батерии с напрежение 10,8 V

За своите инструменти, работещи с напрежение 10,8 V, Bosch пусна на пазара ново поколение компактни литиево-йонни батерии с капацитет 2,0 Ah, вместо досегашните с 1,3 Ah. Отново е важно да подчертаем, че новите батерии са напълно съвместими с по-старите, т.е. те са предназначени не само за произвежданите от началото на 2013 г. електроинструменти. Смяната на стара с нова батерия ще има същия положителен ефект при вече закупени и работили машини от професионалната серия. Новите батерии имат същите размери както и по-старите. Те също използват технологията CoolPack-Technik, за чиито предимства вече стана дума в статията.

Най-същественото преимущество на новите акумулаторни батерии е, че позволяват с около 50% по-продължителна работа с едно зареждане в сравнение с батериите с капацитет 1,3 Ah. Новите батерии (10,8 V, 2 Ah) на Bosch се сочат като най-компактните и леки батерии от този клас в света, което дава допълнително предимство на работещите с такава батерия инструменти в надпреварата за световното първенство.

Akku6

Батериите с капацитет 2 Ah позволяват и повишаване на мощността на машината с около 15%. Така максималният въртящ момент при завиване в мека дървесина при отвертката GSR 10,8-2-Li Professional се повишава от 13 на 15 Nm. При това теглото на електроинструмента остава без промяна.

За пълнота ще добавим, че освен батериите с капацитет 1,3 Ah и 2,0 Ah Bosch предлага и новата литиево-йонна батерия с капацитет 1,5 Ah при същото захранващо напрежение. Всички батерии с това напрежение са напълно съвместими (Flexible Power Systems), което позволява човек да избере според цената, характера на работата или други съображения най-подходящата за себе си батерия. Колкото до нашето мнение, при разлика от само около 7 евро между батериите с капацитет 2,0 Ah и 1,5 Ah, очевидно бихме избрали първата.

Съвременните бормашини и отвертки с акумулаторни батерии с напрежение 10,8 V съчетават по най-подходящ начин основните изисквания към всеки ръчен инструмент – достатъчно голяма мощност за преобладаващите приложения, компактни размери и възможно най-ниско тегло.

Родоначалник на поколението професионални инструменти с литиево-йонни батерии в този клас е моделът на Bosch GSR 10,8 V-Li Professional (2005 г.). За успеха на тези най-масово използвани електроинструменти говори фактът, че само от двата модела на Bosch GSR 10,8-Li Professional и GSR 10,8-2- Li Professional (наследници на GSR 10,8 V-Li Professional), годишно се продават над 400 000 броя.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 1-2/2013, Инструменти

Ключови думи


 
към началото