В категории: 2013, Брой 1-2/2013, Представяме ви

23 години фирма „Киров” АД

Kirov1Уважаеми настоящи и бъдещи партньори и клиенти, скъпи служители на фирма „Киров“ АД,

тази пролет фирмата ни навършва 23 години, години, през които „Киров“ АД е неизменен лидер на пазара на професионална техника в България. Годишнината не е юбилейна, но със сигурност е подходящ повод с мисъл за бъдещето да хвърлим поглед към изминатия път, да изкажем своята благодарност на стотиците служители, допринесли за развитието на фирмата ни през годините, на десетките хиляди наши партньори и клиенти, които ни дариха със своето доверие и заради които ние съществуваме. Като една от първите фирми, поели по пътя на частното предприемачество, „Киров“ АД се нарежда сред ярките родоначалници на пазарното стопанство в най-новата история на страната ни. И което е още по-съществено, тя е емблематичен пример, че при наличие на необходимите талант, ръководни качества и умения, съчетани с поемане на добре премерен риск, може да се гради и развива успешен бизнес в светлата част на икономиката и без мистериозните „куфарчета“ на прехода.

Във време на офшорните фирми, създаденият през годините от нас капитал е пределно ясен и видим – това е веригата от търговски центрове и сервизи, покриваща цялата страна. Започвайки от основния камък, през годините градихме „Киров“ АД като типична семейна фирма, какъвто е утвърденият и доказал се успешен европейски бизнес модел.

Полагайки темелите на фирмата ни ние не се изкушихме да посегнем към бързите печалби от масовите и евтини стоки, за които пазарът бе прегладнял и поглъщаше като топъл хляб. Преценихме, че страната ни се нуждае от изцяло обновена промишленост, че след десетилетия на тотална държавна собственост неминуемо ще се отприщи бентът пред частната инициатива и предприемачеството. Това ще породи появата на огромен брой малки и по-големи фирми, специализирани в производството, строителството, услугите и други дейности. Техният успех зависеше от възможността им да работят с най-качествена и производителна за момента техника и технологии. Ние поехме отговорността да им ги доставяме и поддържаме. Затова заложихме на професионалната техника. Постарахме се да приложим също така професионалния подход в отношението ни към клиентите, в организацията и управлението на фирмата. Постепенно бяхме избрани за търговски партньор и сервиз от едни от най-именитите производители в света.

Kirov2Дойде и време, когато ние самите започнахме все по-придирчиво да подбираме чуждестранните си партньори. Фирмата ни се развиваше в унисон с икономиката на страната, като в голяма степен успехът ни се дължи и на умението да предвиждаме посоката и тенденциите в това развитие. Навреме предвидихме невижданите за страната ни темпове на развитие на строителството, изпреварихме с 4-5 години също така грандиозното за страната ни строителство на пътища и пътни съоръжения. Поемайки през 2005 г. продажбата на тежките машини на японския гигант KOMATSU и допълвайки палитрата с останалата пътна и строителна техника на други, също така покрити със световна слава производители, ние допринесохме за уникалната по мащабите си строителна експанзия през годините до кризата. Навлизането на пазара на тежка техника естествено силно засили ролята на „Киров” АД и като доставчик на машини за минно-добивната промишленост.

Широките мащаби и бързи темпове на развитие на „Киров” АД изискваха огромни инвестиции за изграждане на необичайни до момента за страната ни търговски и сервизни центрове в практически всички областни центрове. За темповете на развитие говори и фактът, че до настъпване кризата всяка година откривахме поне по два такива комплекса.

Започвайки от едно магазинче на ул. „Черковна“ в столицата, днес „Киров” АД разполага с търговски центрове в десетте най-големи града на страната. За обслужване на едрогабаритните машини създадохме и най-големия на Балканите сервизен център, за чието разширяване продължихме да инвестираме и след като световната икономическа криза вече се бе трайно настанила в страната ни. Инвестирахме немалко в обучението и подготовката на персонала на фирмата, включително в чужбина при водещи компании.

Финансовата и икономическа криза се стовари в момент, когато бяхме разгърнали на много широк фронт огромни капиталовложения в дълготрайни инвестиции, съобразени с темповете на развитие на фирмата.

Kirov3Днес, след четири години работа в изключително тежка обстановка, която всички познавате отлично, може да кажем, че „Киров” АД работи успешно не само в условия на всеобщ икономически подем, но показа необходимата стабилност и успешно се справя с изпитанията, на които кризата ни подложи. Азбучна истина, че колкото една фирма е по-голяма, толкова по-трудно и бавно се нагажда според бурните повеи на ненадейно връхлитащата буря. Целият управленски екип на фирмата, всички наши служители, положиха огромни усилия за справяне с неблагоприятната обстановка. Оптимизирани бяха продуктовата палитра и складовите наличности, структурата и управлението на фирмата, завършено бе внедряването на ERP системата за управление на всички дейности. Преоценихме ефективността от масираното ни участие на прекомерно скъпо струващи и същевременно неефективни представителни панаирни прояви. Заменихме ги с фокусирано представяне на отделни продуктови направления, както и с активизиране на директните ни контакти с нашите клиенти. За мое огромно съжаление се наложиха и някои непопулярни мерки за оптимизиране на състава от служители във фирмата. В резултат на всичко това, без да се отклонява от изначалните си принципи, фирма „Киров” АД все по-успешно преодолява последиците от кризата – без забележима загуба на собствена инфраструктура и пазарен дял в отделните продуктови направления, с оптимизирано управление, още по-гъвкаво и в интерес на клиентите обслужване. Разполагаме и с доверието на банките.

Преди 23 години положихме основите на фирмата. Избрахме пътя на професионалната техника и безкомпромисното високо качество във всичко, което предлагаме и вършим, а за свое верую – грижата за клиента. Нито за миг не се отклонихме от тези си принципи и днес продължаваме да бъдем водещият доставчик в България на професионална техника – ръчни електроинструменти, заваръчна техника и компресори, лека строителна и градинска техника, машини и обков за мебелната промишленост, строителни, пътни и минни машини и много други.

За всичко това изказвам своята признателност и благодарност на всички вас. Постигнатото за близо четвърт век ми дава увереност, че и през следващите години фирма „Киров“ АД все така стабилно ще бъде стожер в светлата част на българската икономика. Все така ще бъдем в състояние най-активно и ефективно да подпомагаме бизнеса на всеки от нашите партньори и клиенти.

Защото вашият успех е и наш!

С уважение и благодарност!

Киро Киров

Kirov4

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 1-2/2013, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото