В категории: 2013, Актуални статии, Брой 3-4/2013, Градина, Инструменти

Електрически трион за рязане на клони Black&Decker Alligator

Alligator1

В колекцията електроинструменти за работа в градината на Black&Decker се откроява една необичайна, бихме казали дори уникална машина – поне доколкото ние не познаваме подобен инструмент на друг производител. Неговото предназначение е рязане на клони с дебелина от 25 до 100 mm. Той е еднакво подходящ за рязане на живи и сухи клони от дървета, кастрене и нарязване на клоните на отрязани дървета, нарязване на купешки дърва за огрев с посочената максимална дебелина.

Машината с обозначение GK 1000 носи и звучното лично име Alligator, което красноречиво подчертава нейната способност „яростно“ да реже всеки клон или парче дърво попаднали в челюстите й. За разлика от класическите верижни триони „алигаторът” захапва с подвижната си челюст клона и след това го прерязва. Както се вижда от снимките, той представлява модификация на малък електрически трион с добре обезопасена, на практика изцяло покрита верига. Движението й се осъществява от електродвигател с мощност 550 W при модела GK1000 или 600 W при GK1050.

2

Захапващата дървото челюст се движи чрез притискане една към друга или раздалечаване на двете ръкохватки. Механизмът за предаване на движението осигурява достатъчно силно захващане на челюстта при неголям натиск върху ръкохватките. Челюстта има два реда наклонени назад зъби, които се впиват в дървесината и не позволяват на дървото да се завърта или приплъзне встрани. Намиращият се под веригата предпазител е монтиран шарнирно и може да се завърта на ръка, например при смяна на шината и веригата.

Веригата се смазва ръчно – на всеки 10 min работа се добавят по няколко капки масло. Опъването на веригата става чрез изместване на водещата шина, която се фиксира неподвижно с две гайки.

Тежащата 3 kg машина е не само удобен за работа инструмент. Най-същественото е, че тя е в максимална степен обезопасена. Движещата се верига е изцяло покрита и случайният досег до нея е практически изключен. Задържащата дървото челюст не позволява неволно отплесване на машината, а щом рязането завърши, тя покрива напълно веригата. Освен това включването на електродвигателя става само, когато бутоните и на двете ръкохватки са натиснати. Освобождаването на всеки един от тях моментално прекъсва захранването с електрически ток и движението на веригата спира.

3

В комплекта на машината влизат още ключ за обслужване на веригата и тубичка за масло с накрайник за смазване на веригата. Шина, верига и комплект за нейното ръчно заточване се продават отделно като резервни части.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото