В категории: Брой 7-8/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

Перфоратор с акумулаторно захранване Metabo

Metabo KHA 24 е новото попълнение в произвежданите от фирмата ръчни инструменти с акумулаторно захранване, който напълно отговаря на трите основни и най-важни изисквания за такъв инструмент: да бъде възможно най-лек, най-мощен (съответно производителен), най-здрав и износоустойчив. Перфораторът на Metabo към момента е най-лекият в класа акумулаторни машини със захранване 24 V.

За разлика от ударно-пробивните бормашини, каквито са повечето с акумулаторно захранване, KHA 24 е пълноценен електро-пневматичен перфоратор, благодарение на което е постигната висока за такава машина енергия на удара 2,2 J. Захранва се с никел-кадмиева батерия с напрежение 24 V и капацитет 2 Ah или с литиево-йонна. Макар и по-скъпа, втората има редица предимства, които читателите на списанието познават. Затова ще споменем само две от тях – близо 100% по-голяма дълготрайност и 40% по-голяма мощност спрямо аналогична по тегло никел-кадмиева батерия.

Перфораторът работи с SDS Plus свредла и може да пробива в бетон отвори с диаметър до 20 mm. При изключено ударно действие и челюстен патронник може да работи със свредла с цилиндрична опашка и да пробива в стомана отвори до Ø13 и в дърво до Ø22. От своя страна въртеливото движение също може да се изключва и тогава машината работи в режим на къртене.

KHA 24 е едноскоростна с плавно регулиране на честотата в границите 0–1000 min–1 и максимална честота на ударите 4700 min–1. Регулирането се извършва с VTC електронна система, която освен това осигурява и поддържане на постоянна честота на въртене и на нанасяне на ударите, независимо от натоварването.

Заедно с акумулатора перфораторът тежи 4,2 kg, като центърът на тежестта е добре балансиран (батерията се намира под редукторната кутия), така че да се намали до възможния минимум натоварването и умората на ръцете. Закрепването на акумулаторната батерия е сигурно и същевременно много улеснено, като може да се извършва и само с една ръка. Поради високото ниво на вибрациите при пробиване са взети редица мерки за тяхното погасяване чрез еластични вложки върху задната ръкохватка, а предната е изработена по системата VibraTech, която снижава нивото на вибрациите с 60%. Превключвателят за избор на работния режим е разположен отстрани на редукторната кутия и може да се управлява и без сваляне на работната ръкавица.

Толкова перфектна машина винаги представлява обект на нечестиви интереси за незаконното ù присвояване. Затова конструкторите са я защитили срещу кражба и неразрешено използване чрез вграждане на системата Metabo Code, поради което нейното задействане става възможно само след отключване с дистанционно устройство, подобно на автомобилните. Защитена срещу кражба е и акумулаторната батерия.

Перфораторът се доставя в комплект с две батерии и бързозарядно устройство ASS 15 Plus, използващо патентованата система за въздушно охлаждане на батерията AIR COOLED. Времето за зареждане е сведено до 25 min, което в съчетание с наличието на две батерии позволява непрекъснат процес на работа. Батерията има светодиоден индикатор, който информира за остатъчния капацитет при достигане на ниво, след което подлежи на зареждане, температура и претоварване на двигателя и батерията.

За Metabo друг пазар на ръчни електрически инструменти, освен професионалния, няма. Затова и перфораторът KHA 24 се отличава с изключително висока износоустойчивост при тежък режим на работа. Независимостта от електрическа мрежа и ниското тегло правят машината оптимална за всякакви строително-ремонтни работи, включително на неудобни за работа места и положение, каквото несъмнено е, когато се пробива високо над главата.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото