В категории: 2013, Актуални статии, Брой 3-4/2013, Инструменти

Професионални водоструйни машини на Bosch

Reiniger1

Водоструйните машини присъстват от поне 20 години в производствената програма на Bosch. Това твърдим със сигурност, защото още на първата година от откриване на представителството на немския гигант в България „Роберт Бош“ ЕООД през 1993 г. редакцията на списание „Направи сам“ бе специално отличена за заслугите си за популяризацията на марката в България. Наградата бе водоструйна машина AHR 1100. Макар че тази, както и всички досега произвеждани от компанията водоструйни машини принадлежат към зелената серия, т.е. с предназначение за работа в градината и домашната работилница, за качествата и дълготрайността й също имаме категорично мнение, защото през изминалите 20 години нашият патриарх сред водоструйните машини на Bosch и до ден днешен отказва да се повреди, отказва да ни даде основание да го подменим с по-модерна машина. При съвременните темпове на развитие на техниката две десетилетия са огромен срок за всеки електроинструмент и машина. Едновременно с това и впечатляващ атестат за качество и износоустойчивост.

7

Личният ни опит бе допълнителен стимул да обърнем особено внимание на новината, че от началото на тази година Bosch пуска на пазара нова серия, ала вече професионални водоструйни машини. Синият цвят на новите машини сам по себе си красноречиво говори за тяхното технологично ниво, качество, производителност и експлоатационната им дълготрайност. Като се има предвид, че Bosch е един от най-големите производители в света на компоненти за автомобилната промишленост и сервизна техника за автопарковете, създаването на новата серия машини е логична и очаквана стъпка. Водоструйните машини неизменно присъстват във всеки автосервиз и пункт за автокозметика, без тях не е възможно сервизното и ежедневно обслужване на средно голямата и тежка строителна техника, на селскостопанските машини и селскостопански сгради, използването им е неизбежно при множество строителни и строително-ремонтни дейности и т.н. Това са все професионални приложения, за които е необходима адекватна професионална техника.

2

Характерно за професионалните водоструйни машини на Bosch е, че могат и сами да засмукват водата, което позволява използването и на други водоизточници освен водопроводната мрежа. При всички водоструйни машини от тази серия включването на електродвигателя се управлява чрез пусковия бутон на ръкохватката. Когато той не е натиснат и съответно с машината не се работи, електродвигателят също не работи. Тези машини са предназначени за работа с вода, чиято температура не надвишава 50 °С. С оглед на различните приложения професионалните водоструйни машини на Bosch са разделени в три групи:

– Компактен клас – GHP 5-13 C;

– Среден клас – GHP 5-14 и GHP 6-14;

– Висок клас – GHP 8-15 XD.

За по-лесно ориентиране и съпоставимост основните технически характеристики на четирите модела са дадени в таблица. Вижда се, че докато първите три модела имат доста близки технически характеристики, топмоделът GHP 8-15 XD се отличава значително от тях по мощност, дебит, дължина на маркуча за високо налягане и тегло. И четирите модела имат пригодени за лесно почистване вградени филтри за очистване на входящата вода. Налягането на изходящата водна струя може да се регулира плавно, като текущата стойност се отчита по манометъра на машината. Трите модела от средния и високия клас имат резервоар за миещ препарат, който дозирано се подава към водната струя. При модела GHP 5-13 C миещият препарат се засмуква от външна бутилка.

3

Най-компактен и лесно преносим е моделът GHP 5-13 C. Машината се пренася само на ръка, докато останалите три модела имат и колела. Характерно за този модел е оптималното съчетание между мощност и тегло. Водната помпа има изработена от месинг глава и устойчиво на износване и корозия керамично покритие на буталата. Те се задвижват чрез колянно-мотовилков механизъм, който позволява продължителна работа.

4

Моделите GHP 5-14 и GHP 6-14 имат помпи с изработена от месинг глава и бутала от неръждаема стомана. Задвижването им става чрез т. нар. люлееща се шайба (лагер), закрепена върху вала на електродвигателя.

Поради голямата мощност, съответно и най-високо тегло, моделът GHP 8-15 XD има стабилна метална носеща конструкция, която позволява дори вдигането му с кран при високи строителни обекти. Маркучът за високо налягане с дължина 15 m се навива на барабан. Главата на водната помпа е от месинг, а буталата имат керамично покритие с висока износоустойчивост.

5

Стандартно доставяният с машините накрайник е комплектуван с дюза, която създава плоска или точковидна водна струя. За почистване на силно замърсени повърхности се препоръчва използване на накрайник със специална турбо-дюза, която завихря с висока скорост водната струя. Тази дюза се доставя отделно.

Както и останалите инструменти от професионалната серия на Bosch, новите водоструйни машини се продават с тригодишна гаранция от производителя.

6

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Актуални статии, Брой 3-4/2013, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото