В категории: 2013, Брой 5-6/2013, Градина

Мощни моторни пръскачки STIHL

SR01

Независимо дали става дума за овощна или зеленчукова градина, за лозя или други насаждения, всички те се нуждаят от агрохимическа обработка, без която добивите биха били по-ниски, а често и напълно компрометирани.

В зависимост от вида на растенията за тяхното лечение или много по-добре – за тяхното предпазване, в различните стадии на тяхното вегетативно развитие по месеци и в зависимост от метеорологичните дадености се използват различни препарати, най-често във вид на воден разтвор и по-рядко в прахообразно състояние. Те се разпръскват във вид на водна мъгла (аерозол), първите и под формата на фин прашец, вторите, така че да покрият листата и стъблата на растенията.

За третиране на по-големи площи и особено при овощните градини са необходими по-мощни и производителни технически средства, като най-често използвани са носените на гръб пръскачки, задвижвани от компактен двигател с вътрешно горене.

SR02

В стремежа си да предлага комплексни решения за всеки градинар и благодарение на лидерските си позиции при разработката и производството на модерни двутактови двигатели, особено подходящи за преносими инструменти за работа в градината и гората, STIHL непрестанно разширява и допълва гамата от преносими моторни пръскачки.

От началото на тази година у нас се продава най-новият, моделът SR 450, който заедно с SR 430 представляват тандем мощни пръскачки. С новите машини немската компания отговаря на все по-голямото търсене на по-мощни и по-производителни пръскачки. Именно в тази посока е и тяхното развитие, като освен това новите предлагат още по-висок комфорт при работа и по-добра защита на работещия.

Новите пръскачки имат обхват на разпръскване в хоризонтална посока 14,5 m, което надвишава с 3 m (или 20%) работния обхват на техния предшественик. Обемът на резервоара също е увеличен, като той побира 14 l. За улесняване на пълненето и намаляване на вероятността от разливане и загуба на разтвор големината на отвора е увеличена.

SR03

Пръскачката STIHL SR 430 е конструирана за работа с течни разтвори, докато STIHL SR 450 е с универсално приложение – пригодена е за разпръскване както на течни разтвори, така и прахообразни или гранулирани материали.

Тази, както и останалите преносими машини на STIHL, работи с модерния иновативен двутактов двигател STIHL 2-MIX, за който неведнъж е писано подробно в списанието. Той е изключително ефективен при работа с ръчно преносими инструменти, защото е лек, няма картер с масло и помпа, развива голям въртящ момент в широк диапазон от обороти, а в сравнение с обикновените класически двутактови двигатели има с до 20% по-нисък разход на гориво. Приблизително наполовина по-ниско е съдържанието на вредни съставки в изгорелите газове.

Специално внимание е обърнато на доброто обезопасяване на пръскачките от гледна точка на вибрациите, които работещият двигател предава върху раменете и гърба на работещия. За намаляване на нивото им машините имат ефективно действаща антивибрационна система – двигателният блок е отделен от частта, която приляга върху гърба, като е свързан към нея с помощта на еластични гумени елементи.

Принос за разтоварване на гръбната мускулатура от въздействието на вибрациите и намаляване на умората при работа имат ергономичните презраменни ремъци, които разпределят равномерно натоварването от пръскачката.

Пръскачките имат многофункционална ръкохватка, върху която се намират органите за управление на дозиращия количеството на препарата механизъм и на двигателя. Това значително улеснява работата, защото не се налага отделяне на ръката от ръкохватката.

4

STIHL SR 430 и STIHL SR 450 имат двутактов двигател с работен обем 63,3 cm³. Първият модел тежи 12,2 kg, а вторият – 12,8 kg. Максималният дебит на въздушната струя и за двете машини е 1300 m³.

Двигателите на пръскачките се запалват чрез системата Elastostart, която значително омекотява обратния удар, който често се предава по стартовото въже към ръката.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

SR04

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 5-6/2013, Градина

Ключови думи


 
към началото