В категории: Брой 7-8/2007, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти

Акумулаторни ударни бормашини на Metabo с импулсно действие

Конкретният повод да включим в този преглед двете акумулаторни бормашини Metabo SBZ 14,4 Impuls и Metabo SBZ 18 Impuls е отличието, дадено на по-малката от тях във февруарския брой на немското списание Test, издание на асоциация, която се занимава с тестване и сравняване качеството на най-различни продукти, които се предлагат на пазара. В тези тестове са изпитвани 15 модела акумулаторни бормашини на водещи производители, като SBZ 14,4 Impuls е класирана на първо място с оценка „много добър“.

На първо място бихме откроили една специфична технология на Metabo, използвана при тези машини – Impuls. При нея въртящият момент, прилаган върху главата на винта при завиване и особено при отвиване, има импулсен характер, а не постоянен и плавно нарастващ в зависимост от съпротивлението, което оказва материалът, в който се завива винтът. Благодарение на това електрическата отвертка с импулсно действие се справя много по-добре и успешно в сравнение с обикновените отвертки, когато се налага отвиване на „проблемни винтове“ – силно притегнати, ръждясали или клеясали, включително и когато шлицът в главата е вече частично повреден. Другото съществено предимство на този метод на работа е, че позволява точно завиване на самопробиващи винтове в предмети с гладка повърхност, без да е необходимо предварително маркиране (вдълбаване) на отвора с шлосерски център.

Машините имат литиево-йонни акумулаторни батерии с капацитет по 2,2 Ah и напрежение 14,4 V и 18 V. Това е позволило намаляване на теглото им, като първата тежи 1,9 kg, а втората – 2,0 kg. В трите режима на завиване – „меко“ (в дърво), импулсно и „твърдо“ (в метал) максималният въртящ момент е 24 Nm, 28 Nm и 55 Nm за първата и 28 Nm, 32 Nm и 62 Nm за по-мощната бормашина.

Благодарение на сравнително мощното си ударно действие те могат да пробиват отвори и в бетон, съответно до Ø8 и Ø10. И двете машини пробиват отвори в стомана до Ø12 и в дърво – до Ø33. Двускоростни са, с механична предавателна кутия и плавно регулиране на честотата на въртене в границите 0–400/0–1400 min–1 за първата и за втората – 0–450 min–1 и 0–1450 min–1. Максималната честота на ударите върху свредлото е 24 800 min–1 за първата и 26 800 min–1 за втората машина. Патронникът е бързопритягащ за свредла с диаметър от 1,5 mm до 13 mm.

Бормашините се доставят в комплект с две акумулаторни батерии и зарядно устройство AC 30 AIR COOLED с време на зареждане 30 min. Освен с литиево-йонни, бормашините работят и с никел-кадмиевите батерии на Metabo със съответстващо на машината захранващо напрежение.

В конструкцията са използвани редица технически решения – специално охлаждане на четките и колектора, тристепенна планетна предавка с изработени от високо устойчива на износване инструментална стомана и др., които позволяват продължителна, при голямо натоварване безаварийна работа. Не случайно машините на Metabo се продават с тригодишна гаранция.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото