В категории: 2013, Брой 7-8/2013, Градина, Инструменти

Комбинирана система за работа в градината Bosch AMW 10

AMW1

2

За да бъде място за отмора, гордост за стопаните си и източник на собствено производство екологично чисти плодове и зеленчуци, дворната градина се нуждае от редовни грижи. Иначе казано, от уморителна и често продължителна работа, която вместо удоволствие може да се превърне в тегоба. Това обаче няма да се случи, ако стопаните разполагат с подходящите механизирани инструменти. За домашната градина това почти без изключение са електрически задвижвани машини, които с оглед на натоварването и обема на работата, както и поради близостта на къщата, имат съществени предимства. Те са по-евтини от задвижваните с двигател с вътрешно горене, по-леки са, обслужват се по-лесно, не отделят изгорели газове, нивото на шума е по-малко, експлоатационните им разходи също са по-малки и т.н. В домашната градина разстоянията до електрическия контакт лесно се преодоляват с навит на макара дълъг кабел.

Ето защо през последните години водещите в света производители на ръчни електроинструменти значително разширяват дела на градинската техника в своите програми. Лидерът в производството на електроинструменти за професионалната и домашната работилници Robert Bosch също затвърждава челните си позиции и в сектора на градинската техника. Една от най-горещите за момента новости е пускането на пазара през юли т.г. на първата многофункционална, комбинирана система AMW 10, която поема функциите на трите най-често използвани в градината инструменти – тример за косене на трева, ножица за жив плет и верижен трион. Това са все инструменти, без които не може, защото тревата трябва редовно да се коси, живият плет – да се оформя и поддържа, рязането на клони, било сухи или при резитба за оформяне на короната и подобряване на плодовитостта на овошките, също е неизбежно. За всяка от тези дейности има съответният специализиран инструмент. За условията в домашната градина е очевидно, че купуването и поддържането на три отделни машини не е икономически целесъобразно, нито необходимо, а в допълнение, колкото машините са повече, толкова повече грижи ще създава тяхното съхраняване и транспортиране.

Общото за всяка машина е, че има електромотор и тяло с ръкохватки за нейното държане и направляване при работа. Различията между тях са в работния инструмент. Именно тази идея е заложена в създаването на новата комбинирана система AMW 10. Тя има задвижващ блок AMW 10, към който се присъединяват различни инструменти. В него се намира електродвигателят с мощност 1000 W и неговото управление. Честотата на въртене без товар e 11 400 minˉ¹. Тялото му има две ръкохватки – основна и предна, с които машината се държи и направлява по време на работа. Предната ръкохватка може да се завърта на 360°, а наклонът й да се променя. Това позволява избиране на най-удобното за работа положение. И двете ръкохватки се покрити с еластична материя, която намалява предаваните на ръцете вибрации, прави захващането по-сигурно и удобно. За да се освободят ръцете от натоварване, в предния край на основната ръкохватка е закрепен колан, който преметнат през рамото, пренася натоварването върху него. Пусковият бутон за управляване на електродвигателя се намира върху основната ръкохватка така, че да е лесно достъпен, без ръката да се отделя от ръкохватката.

Предният край на тялото представлява тръба, в която се намира куплунгът за предаване на въртеливото движение от електродвигателя на работния инструмент. Смяната и закрепването на работния инструмент става лесно и бързо – чрез напъхването му до упор в тръбата на тялото на машината и притягане на застопоряващия винт на ръка.

3

4

Тример AMW RT

С поставен инструмент за косене машината е дълга 170 cm и тежи 5,5 kg. Той има дъгообразно огънато тяло, което позволява косящата глава да заема хоризонтално положение спрямо терена. Тя има оригинална конструкция, която напомня трилистен пластмасов нож, чиито остриета са заменени с парчета дебела найлонова корда – Ø3,5 mm. Те са много здрави и същевременно гъвкави, което позволява машината да се използва за косене не само на градинска трева, а и на високи бурени с жилави и дебели стъбла. Широчината на косене е 36 cm.

5

AMW21

Ножица за жив плет AMW HS

С монтирана приставка машината има обща дължина 2,30 m и тегло общо 6,5 kg. Дължината на режещия апарат е 43 cm, а разстоянието между двойките режещи зъби – 15 mm. Това означава, че ножицата е подходяща за фино и чисто рязане при редовно поддържан жив плет. Режещият агрегат може да се завърта на 180°, което позволява вертикално и хоризонтално оформяне на живия плет.

AMW19

Верижен трион AMW SG

Трионът има дължина на рязане 26 cm. Монтиран към задвижващия блок, дължината на машината е 2,10 m. Помпа подава маслото от резервоара в улея на шината за смазване на веригата. Общото тегло на инструмента за рязане на клони е 5,6 kg. Когато е необходимо рязане на по-голяма височина, може да се използва удължител с дължина 70 cm.

Елементите на комбинираната система AMW 10 се продават поотделно. Така всеки лесно може да конфигурира набора според потребностите си.

AMW20

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 7-8/2013, Градина, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото