В категории: 2013, Актуални статии, Брой 7-8/2013, Инструменти, Металообработване, Представяме ви

Инструменти с изключителни възможности на немската PROJAHN

И друг път е ставало дума, че една от причините за лидерските позиции, които фирма „Ташев-Галвинг“ заема на нашия пазар, е умението да работи с множество тясно специализирани производители, които са утвърдили името си на световния пазар с високото качество и иновативност на своите продукти.

Тук имаме възможността да представим поредната такава фирма – немската PROJAHN Präzisions-werkzeuge, в чието наименование е записано, че произвежда именно прецизни инструменти. Тя има над 40 години опит в производството на множество инструменти за пробиване и рязане на дърво, метали, бетон, камък и други материали, за нарязване на резби и др. Произвежда и редица механични ръчни инструменти като комплекти (гедоре), гаечни ключове, битове за електрически отвертки, механични отвертки, клещи, тръборези и много други – общо над 9000 артикула, предназначени основно за пазара на професионални инструменти. Успехът на марката се дължи не само на високото качество на нейните инструменти, нещо в което всеки работил с тях бързо се убеждава, но и на стремежа на фирмата да поддържа оптимално съотношение между качеството и цената.

Представяме два от най-новите инструмента с марката PROJAHN, които имахме възможността да опознаем лично.

 

Накрайници за гедоре Xi-on

Projahn1

Комплектите, носещи името на своя създател, немската фирма GEDORE, са универсален, широко разпространен инструмент за отвиване и завиване на болтове, винтове и гайки, използвани при различни разглобяеми сглобки. Поради това с тях се работи във всяка професионална авторемонтна, шлосерска или друг вид работилница, присъстват и в арсенала на по-напредналите в техниката домашни майстори.

Всяко гедоре съдържа накрайници (вложки), съответстващи на стандартизираните форма и размери на главите на скрепителните елементи – болтове, винтове и гайки. От тяхното качество и изработка в най-голяма степен зависи успешната работа с инструмента. Компромисът е недопустим, защото некачественият накрайник може лесно да превърти, макар и малко, около главата на скрепителния елемент. Това неминуемо ще причини заобляне на ръбовете на нейната шестостенна форма, примерно. Този проблем възниква значително по-често, когато се работи с обикновен гаечен ключ, защото при него усилието се разпределя само върху две от повърхнините на шестостена. Затова отново се посяга към гедорето като към спасителен пояс. Тук е мястото да отворим една скоба, че използването на евтини и съответно по-некачествени гедорета, при които накрайникът не обхваща достатъчно плътно главата на винта или гайката, вероятността от превъртане силно нараства.

Projahn2

Бедата може да се случи при всяка по-затегната – клеясала или ръждясала, резба. Класическият тежък случай са болтовете и гайките, свързващи елементите на изпускателната система на автомобилите, които са подложени на висока влажност и високи температури, а зимно време и на солта по пътищата.

Стигне ли се до заобляне на профила на скрепителния елемент, вече имаме сериозен проблем, защото, поне досега, не може да се разчита на резбата, а за разглобяването често се прибягва до варварски методи – силно нагряване, рязане, изпиляване и др.

Десетилетия наред производителите на гедорета са търсили решения за тяхното усъвършенстване в посока използването на по-качествени стомани и усъвършенстване на термообработката.

Немската фирма Projahn нарушава това правило, като за пръв път в света създава нов вид накрайници за гедорета, наречени Xi-on. Представени на миналогодишното най-голямо в света специализирано изложение за ръчни механични инструменти Eisenwarenmesse в Кьолн, те веднага привличат вниманието на специалистите и са обявени за световна новост. Новост с изключителна важност, защото вършат това, което досега бе смятано за невъзможно – позволяват безпроблемното развиване на скрепителни елементи, чийто шестостенен профил е бил заоблен до 85%, т.е. почти напълно унищожен. Това е постижение, което би оценил високо всеки монтьор.

На външен вид новите накрайници не се отличават от класическите. Секретът е в профила на вътрешния шестостен, който обхваща скрепителния елемент. Както се вижда от снимката върху три от стените има по две успоредни бразди, съответно по три остри ръба. Те се впиват в метала на развивания елемент и не позволяват на накрайника да превърти. Благодарение на тях той задържа и може да отвива винтове и гайки, чийто шестостенен профил е бил заоблен до споменатите 85%. При гайки и винтове, с непокътната форма на шестостена, трите двойки ръбове бездействат, защото върху тях няма натоварване. То се появява и те влизат в ролята си, когато накрайникът се опита да приплъзне поради заобляне на шестостена.

Ето защо появата на новите накрайници Xi-on е признато за световна новост с голяма значимост, а някои специалисти, цитирани в специализираната преса, ги определят дори като „фантастично откритие“.

Накрайниците Xi-on заменят класическите и се произвеждат във всички обичайни големини. Те се продават било поотделно, било в различни комплекти (гедорета). Има и накрайници от този вид, специално разработени за работа с ударни гайковерти.

 

Два ключа за 63 вида и размера гайки и винтове

Projahn3

Всеки, който се занимава с ремонт на превозни средства или други машини, неизбежно развива и завива множество резбови съединения. За всяка големина винт или гайка е нужен ключ с необходимия размер. Задачата се усложнява допълнително поради това, че освен най-масово използваните скрепителни елементи с шестостен, често се срещат и елементи с дванайсетостен или многостен, с квадратен профил или профил TORX. Възможните варианти се удвояват, защото тези елементи се произвеждат с размери както по метричната, така и по цоловата мерна системи.

Ето защо всяка работилница трябва да разполага с голям набор от всевъзможни по вид и размери ключове. Набор, който със сигурност би създавал проблеми при пренасяне, освен ако не става дума за специализиран сервизен автомобил.

Много добро решение за преобладаващите в практиката случаи са специалните ключове на Projahn от серията GearTech. Тук ще представим комплекта с два ключа, носещ наименованието 63-in-2. Разшифровано, то означава, че със само два ключа могат да бъдат завивани и развивани 63 скрепителни елементи с различна форма и големина на главата.

Предимствата на ключовете GearTech са по две направления. От една страна те представляват ключ от вида „звезда“ с механизъм (познат като тресчотка), благодарение на който имат два хода – работен, при който усилието се предава върху скрепителния елемент, и свободен, при който ключът се завърта обратно без усилие. Така завиването и развиването се извършва с множество последователни завъртания на ключа под удобен, според конкретното място, ъгъл с последващо връщане назад, без при това да е необходимо изваждане и отново нахлузване върху главата.

Този вид ключове имат гривна (пръстен), която захваща главата на скрепителния елемент. Тя лагерува в тялото на ключа и може да се върти в посоката, която се контролира чрез спирачен механизъм. Върху назъбената външна повърхност на гривната опира плътно единия от двата заострени краища на двустранен палец. Той влиза плътно между зъбите на гривната, като не позволява превъртането й в едната посока, докато в обратната бива повдиган като прескача от зъб на зъб и така се получава характерният за този вид механизми тракащ звук. Положението на палеца, и съответно кой от двата му върха да влиза между зъбите, се контролира чрез малко лостче. Така се определя посоката, в която ключът има работен ход и в коя – свободен.

4

За отбелязване е също, че гривната на тези ключове има 72 зъба, което означава, че минималният ъгъл на завъртане е само 5°. Ключовете са особено подходящи за лесна и бърза работа на трудно достъпни места, когато завиването или отвиването става чрез поредица от завъртания под малък ъгъл на ключа, без той да се отделя от скрепителния елемент. Сравнителни тестове са показали, че с такъв ключ се работи около 10 пъти по-бързо, несъмнено и по-удобно, отколкото с обикновен гаечен ключ.

Projahn6

Най-съществената особеност на ключовете GearTech обаче е тяхната универсалност, което за модела 63-in-2 се вижда от таблицата. Това е постигнато чрез специалния профил на назъбването от вътрешната страна на гривната, която обхваща главата на винта или гайката. Той е проектиран така, че да обхваща и задържа всеки от петте споменати профила на главата на скрепителния елемент. Същевременно всеки пръстен има две половинки, различаващи се по големината си. Така например едната захваща шестостен с големина 8 mm, а другата – 10 mm, съответно втората гривна – 11 и 13 mm и т.н. Вторият в комплекта ключ е предназначен за шестостени с големина 14/16 mm и 17/19 mm. С две думи комплектът от само два ключа може да се справи с най-често срещаните в практиката размери с шестостенен или някой от останалите четири вида профили.

В реалния свят чудеса не се случват. При всичките им несъмнени предимства, това не може да се очаква и от ключовете GearTech. Тяхната универсалност е постигната чрез известен компромис по отношение на захващането на главата на скрепителния елемент. Механизмът за въртене на гривната също предполага известни ограничения. Те обаче биха се проявили рядко – най-вече при силно ръждясали резбови съединения, които „изправят на нокти“ и специализираните инструменти. В такива случаи гайката или винтът трябва да бъдат предварително леко разхлабени с подходящ за целта ключ, след което работата може да бъде довършена с универсален ключ GearTech.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” за инструменти на Projahn:

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото