В категории: Брой 5-6/2002, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти, Строителство

Рязане на греди и бичмета с ъглошлайфмашина и диск KWIKSAW

Едва ли има строеж, на който да не се използват масово разпространените ъглошлифовъчни машини. Същевременно обаче непрестанно се налага рязане на греди, бичмета и дъски. Понеже машината е под ръка, мнозина майстори се изкушават да хванат този, пригоден за рязане на метали или плочи от камък, бетон или керамика инструмент и да го използват извън предназначението му. Не че не става. Вдига се пушек, дървото около мястото на среза обгаря, но при направата на кофраж това е без значение.

Kwik2Други пък правят опити да заменят абразивния диск и монтират на ъглошлифовъчната машина метален диск за циркулярен трион.

И при двата случая обаче, като че ли се играе на „руска рулетка” – предизвикателство към съдбата и неразумно излагане на риск живота и здравето, дори и на околните.

Рязането на предмети от дърво с диск за рязане на метали или неметали е повече от опасно, защото дискът лесно може да заклини и строшените парчета да се разлетят със скоростта на куршум, пък когото и каквото уцелят.

Не по-добре стоят нещата при замяна на диска с циркулярен трион, предназначен за рязане на дървесина. Циркулярните дискове за рязане на дърво имат честота на въртене около 4500 minˉ¹. Тези обороти са съобразени с факта, че дървесината е мек материал. Дисковете на ъглошлифовъчните машини обаче се въртят с честота 6600-11 000 minˉ¹, което се определя от условията в процеса на работа и конструкцията на самите дискове е предназначена именно за такава периферна скорост.

Дисковете за рязане на дърво при дървообработващите машини имат от 24 до 72 зъба, което ги прави изключително опасни, когато се въртят с характерните за ъглошлифовъчната машина обороти. Дървото, за разлика от метала и гранита, е материал с нехомогенна структура, условията за рязане напречно или надлъжно на дървесните влакна се различават, освен това често се срещат и чепове. Независимо, че е мек материал, при рязане на дървесина винаги съществува вероятността от появата на непредсказуеми вибрации, които могат да се окажат вредни за машината и фатални за този, който я ползва. Броят на зъбите на диска не е съобразен с честотата на въртене и нерядко се получава неговото спукване и разпръскване.

Още по-опасна е работата с дискове, на чиито зъби има заварени твърдосплавни пластини. При некачествена заварка такава пластина се изстрелва като куршум и последиците могат да бъдат трагични.

Kwik1Проблемът има решение и показаният на снимките режещ диск, новост за нашия пазар, несъмнено ще възрадва всички майстори и най-вече тези, които се занимават със строително дърводелство.

Металният диск е специално предназначен за рязане на предмети от дървесина с помощта на ъглошлифовъчна машина. Той предлага огромно удобство при рязане на дебели предмети, като греди и бичмета, например – все операции, за които ръчният електрически циркуляр с дълбочина на рязане до около 65 mm е почти непригоден.

Дискът има само 4 режещи зъба със специален профил и позволява неколкократно заточване с обла пила. Той е патентован от производителя с марката KWIKSAW и е одобрен за използване в страните от Европейския съюз. Предназначен е за рязане на дърво с ъглошлифовъчна машина и е с честота на въртене от 6600 до 11 000 minˉ¹. Диаметърът на отвора за захващане е 22,2 mm, стандартен за този вид машини.

Дисковете се произвеждат с външен диаметър 115, 125, 150, 180 и 230 mm – каквито са стандартните диаметри и на абразивните дискове за ъглошлифовъчни машини.

Основното изискване за безпроблемна, сигурна и дългогодишна употреба на дисковете KWIKSAW е да се работи внимателно, като в никакъв случай дискът не бива да преминава през пирони, винтове или други метални скрепителни елементи.

В качествата на новия диск се убедихме лично след като го тествахме с мощната ъглошлифовъчна машина SPARKY ELTOS М2001. Дискът реже много добре и плавно, движи се с лекота, почти без усилие. Тестваният от нас диск е с диаметър 180 mm и с него може да се режат едностранно дъски с дебелина до 60 mm. Съжалихме, че не сме избрали по-големият диск – с диаметър 230 mm, защото той би позволил рязане на по-дебели бичмета или даже и греди. Именно това е препоръката ни – като купувате диск, вземете с най-големия възможен за машината ви диаметър.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото