В категории: Брой 5-6/2002, Декорация и защита, Облицовки и настилки, Ремонти

Сваляне на старите тапети с водна пара

tap1При подмяна на тапетите по-трудоемката и неприятна операция е свалянето на старите тапети. Ако те са залепени добре, колкото и да се овлажняват чрез пръскане с вода, разлепването им е трудно. Водата лесно се стича по стените и допълнително замърсява, а може и да повреди подовото покритие, като същевременно втвърденият слой лепило почти не омеква. В резултат на това се налага енергично изстъргване на тапета със стоманена шпакла – дейност, която неизбежно води до надраскване или даже надиране на гладката повърхност на шпаклованата стена. Следователно, след като старите се свалят и остатъците от тапети и лепило се почистят, ще се наложи и изкърпване с гипсов разтвор. За избягване на този проблем, някои водещи производители произвеждат специални двупластови тапети, които при сваляне се разделят на две части. Връхният декоративен пласт с лекота се отделя от основата, а тя, от своя страна, остава здраво залепена към стената и впоследствие служи за основа на новото тапетно покритие.

Преобладаващата част от тапетите обаче не притежават това качество и особено когато са с релефна повърхност те трябва напълно да се премахнат преди залепването на новите.

tap2tap3Специално за тази цел се предлага несложен и евтин прибор, който обаче облекчава и ускорява работата многократно. Така че и само за домашна употреба веднъж на две-три години напълно си струва неговата покупка и съхраняване при по-рядко използваните инструменти. Ако пък частично или редовно си изкарвате хляба със строително-ремонтни дейности, при които една от най-често извършваните дейности е смяната на тапети, притежаването на прибора е вече задължително. Независимо от производителя – Bosch, Black&Decker или друг, приборите си приличат твърде много, защото използват един и същ принцип на работа и съответно устройството им почти не се различава.

Приборът се състои от плътно затварящ се резервоар от здрава, устойчива на загряване пластмаса. В него е монтиран електрически нагревател с мощност 2000-2500 W и предпазна автоматика, която го изключва при спадане на нивото на водата под определен минимум.

Отделената гореща водна пара повдига клапана на щуцера за свързване с гъвкавия маркуч и преминава през него. В другия край на маркуча е свързан накрайник с формата на плитък правоъгълен капак с дръжка. Той се притиска и бавно движи по повърхността на тапета, при което горещата пара бързо го овлажнява и напълно размеква лепилото. След това вече тапетът с лекота се сваля, като горният му край се хваща с две ръце и постепенно чрез издърпване надолу се отлепва от стената. Когато се налага, в действие влиза и шпахтелът, за който добре омекналите тапет и лепило вече са детска играчка. Така старите тапети се премахват напълно без да остават следи, а повърхността на шпаклованата стена е опазена от надиране. Подовото покритие също е предпазено от намокряне, защото по време на работа само тук-там се стичат водни капки, повечето от които не достигат до пода.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото