В категории: Бани и кухни, Брой 5-6/2002, Водопровод и канализация

Разклонение на водопровода със скоба

sko1Често пъти се налага при съществуващ тръбопровод от стоманени тръби да се направи отклонение за монтиране на допълнителен кран за свързване на перална или миялна машина и т.н. При следване на класическата технология това е едно доста трудоемко и главоболно дело. Тръбата трябва да се пререже на съответното място и от нея да се отреже парче с много точно определена дължина. След това на двата края се нарязва тръбна резба и се монтират фасонни части (фитинги) в следната последователност: тройник (разклонител), нипел и холендер. За целта е необходимо да се направят две резби, при това на място, което освен че изисква винторез, е доста трудна задача, защото мястото по правило е твърде ограничено – тръбата или е вкопана в стената или минава съвсем близо до нея. Освен това монтирането на холендри винаги създава известна вероятност от протичане през загубил след години еластичността си уплътнителен пръстен.

sko2Всички тези неудобства може елегантно да се избегнат, като отклонението се направи с помощта на специална скоба, като показаната на снимките. Едната скоба е изработена от месинг, а другата е от поцинкована стомана, но и двете вършат еднаква работа.

Скобата се състои от две части (черупки), които се пристягат здраво с винтове и така обхващат плътно тръбата. Уплътнението се извършва от специална каучукова подложка, която покрива предната черупка на скобата. В предната черупка е оформен отвор с тръбна резба – най-често 1/2 или 3/4 цола, в който се завива кранът.

sko11sko4Първата задача е да се определи точно мястото, на което ще се направи отклонението. След това тръбата старателно се почиства от остатъци боя, ръжда или други замърсявания и грапавини, които може да нарушат впоследствие уплътнението. Водата от тръбопровода се източва през изпускателното кранче на спирателния вентил на щранга. Естествено, предварително кранът се затваря докрай. За по-лесното и бързо източване на водата от някой от крановете, желателно е най-високо разположеният, да се отвори за засмукване на въздух.

Уплътнителят се поставя в челната черупка на скобата и двете черупки се пристягат плътно с винтове и подходящ за тях ключ. Следващата операция е пробиване на отвор в тръбата, като предварително с център се прави вдлъбнатина, за да не се отплесва върхът на свредлото по изпъкналата повърхност на метала. Отворът се пробива, като свредлото се промушва през отвора в черупката за монтиране на крана.

Преди да се монтира спирателният кран, е желателно водопроводът добре да се промие с течаща вода, за да се почисти от неминуемо попадналите при пробиването в тръбата метални стружки. Ако това не се направи, има опасност те да повредят гуменото уплътнение на клапана на крана или други подвижни части на кранове или вентили.

sko5Последната операция е монтирането на крана. За българския майстор класическият уплътнителен материал все още са конопените кълчища, но от години вече в магазините се продават и по-удобните за работа тефлонови уплътнителни ленти.

Често повърхността на резбата на крана е твърде гладка (например хромирана) и вместо да се задържат върху нея, кълчищата или уплътнителната лента се плъзгат и не могат да уплътнят. В резултат съединението веднага протича. В този случай се препоръчва леко надиране на резбата чрез напречно прокарване на нов, с остри зъби, лист за ножовка за рязане на метали.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото