В категории: 2013, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 9-10/2013, Водопровод и канализация, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Хоби

Многофункционалният с осцилиращо движение на инструмента Black&Decker MT300

B&D1

Всеки, който следи внимателно публикациите в „Направи сам“ за новите ръчни електроинструменти на известната американска марка Black&Decker, които нейният дистрибутор „Ташев-Галвинг“ предлага на нашия пазар, едва ли би останал изненадан от появата сред тях на един все още сравнително нов за българските професионални и домашни майстори ръчен инструмент – многофункционалният B&D MT300. Предназначени за рязане и шлифоване на различни материали, този вид инструменти се отличават принципно от всички останали, при които работният инструмент извършва въртеливо или възвратно-постъпателно движение. B&D MT300 и аналогичните по начин на действие модели на други водещи производители придава на работния инструмент осцилиращо движение с висока честота. Той се завърта вляво и вдясно, като описва сектор с ъгъл 2,8°. Честотата на това движение може да се променя плавно в границите 10 000–22 000 minˉ¹, както е в нашия случай.

Инструментът бива наричан многофункционален, защото, макар и частично, но често напълно достатъчно, може да замести няколко самостоятелни електроинструмента –- прободен трион, саблен трион, ъглошлайфмашина, делтайшлайфмашина, шабър. Нещо повече – при редица приложения и конкретни случаи, той може това, което другите не могат, нещо, което го прави незаменим.

Досега на страниците на „Направи сам“ този вид електроинструменти бяха представени единствено с модели на Robert Bosch от любителската и професионалната серии и професионалните машини на Fein. Поради това читателите на списанието вече разполагат с подробна информация за спецификата и сферите на приложение на този вид инструменти.

Какво бихме могли да добавим в повече за новия електроинструмент на Black&Decker. Макар и сравнително нови за масовия пазар, първият ръчен електроинструмент от този вид е създаден през 1985 г. от немската фирма Fein. Основана през 1867 г., тя е един от родоначалниците в изобретяването и производството на електрически задвижвани инструменти, създател е на първата ръчна електрическа бормашина (1895 г.) и на ред други електроинструменти, притежател е на над 500 патента. Първият ръчен електроинструмент с осцилиращо движение на работния инструмент е бил създаден за конкретно приложение – лесната, бърза и без повреждане на купето смяна на залепени със силиконово лепило автомобилни стъкла. Успехът на непознатия дотогава инструмент е бил толкова впечатляващ, че скоро отваря пътя за разпространението му и в други сфери на занаятчийската и производствена практика, а след това трайно навлиза и в домашната работилница. Това стана възможно и в резултат на появата на модели с напълно приемлива за приложение в домашната практика цена.

Успехът на машините с осцилиращо движение на работния инструмент се дължи не само на разнообразните им приложения, но и на техните до голяма степен уникални възможности. Една от тях е изключителната точност, по-точно прецизност при рязане, която не може да се постигне с друг електроинструмент. Така например дебелината на триончетата за рязане е само 0,16–0,18 mm, а назъбването им е съвсем ситно, без или с минимален чапраз. Това позволява фино, прецизно и чисто рязане. Широчината на среза е от същия порядък, което позволява с машината дори да се коригират дърводелски сглобки, както това се прави с ръчен трион-пасвател. Когато се обрязва краят на первазна летва например, това може да се направи съвсем плътно до касата на вратата, без и милиметър от летвата да стърчи. Също така съвсем плътно на нивото на стената може да бъдат прерязани преминаващи през нея медни или пластмасови тръби. Няма друг инструмент, с който да се изрязват толкова лесно, бързо и най-важното точно отвори с правоъгълна форма, било в мебелни плочи и кухненски плотове, било в гипсови и други облицовъчни плочи. Инструментът реже с лекота и същевременно толкова ефективно, че дори не е необходимо върху него да се прилага натиск – достатъчно е и собственото му тегло. С използване на сегментен инструмент с твърдосплавни зърна, машината е ненадмината при изрязване на фугите, ограждащи отделна плоча от облицовката, за да бъде подменена без опасност от повреждане на съседните. Подобен инструмент се използва за ефективно почистване на основата под отстранената плоча. Това са само някои от типичните приложения на многофункционалния B&D MT300.

2

Ще добавим и още нещо, което като че ли убягва от вниманието на авторите на техническа документация – ограниченото в сектор от само 2,8° движение на инструмента прави машината многократно по-безопасна в сравнение с други електроинструменти. Това е още едно сериозно предимство при работа в домашни условия от хора без техническа подготовка и изградени навици.

В зависимост от поставения работен инструмент многофункционалният B&D MT300 може да реже изделия от масивна дървесина, плочи от дървесни частици и влакна, плочи и профили на гипсова основа, профили, плочи и тръби от различни видове пластмаси, включително стъклопласти, медни тръби, стоманени пирони и винтове, за изрязване на отвори в мазилка, обрязване на фугите при облицовки с плочи и др.

Друго широко поле от дейности, при които B&D MT300 се изявява силно, е изрязването на силиконови и други уплътнения, премахването на залепени меки подови настилки и стенни облицовки, почистването на основата от остатъците от лепилото, премахването на напластявания от бои и лакове, отстраняването на замърсявания от засъхнало лепило и др. В тези случаи се използват инструменти, наподобяващи стоманен шпахтел (нож) със силно заострен челен ръб, които според случая се използват като нож или шабър. Те режат толкова неусетно, че машината трябва да се води много внимателно.

Поредната област от приложение на B&D MT300 е за шлифоване, за което на мястото на работния инструмент се закрепва глава с форма, идентична с класическите делташлайфмашини. Това позволява използването на стандартните шлифовъчни листове за този вид машини с различна едрина и вид на абразивните зърна. Делташлайфмашината позволява обработка на недостъпни за други видове машини места – в непосредствена близост до ъглите, на решетки от летви, жалузийни капаци за прозорци, дъсчени обшивки тип „вагонна шарка и др. Машината на Black&Decker има специален гумен накрайник, с чиято помощ отделената при шлифоването прах може да се засмуква от прахосмукачка.

3

Какво още отличава новата многофункционална машина B&D MT300? Веднага привлича внимание мощността на електродвигателя – 300 W. Тя значително надвишава обичайните стойности на аналогичните любителски електроинструменти. По този важен технически показател моделът на Black&Decker не отстъпва на най-мощните модели значително по-скъпи професионални модели. Вече стана на дума, че честотата на движение на работния инструмент може да се задава предварително в границите 10 000–22 000 minˉ¹. Това позволява оптимален избор на скоростта на рязане в зависимост от вида на материала, включително от неговата устойчивост на нагряване. Така например рязането на пластмаси при висока честота на движение, причинява стопяване и последващо слепване на материала след преминаване на триончето.

Теглото на машината в сравнение с конкурентните модели със същата мощност, е добро постижение – 1,53 kg. Това не е без значение, защото при работа машината се държи и води само с една ръка.

Друг белег, също характерен за професионалните машини, е че B&D MT300 има механизъм за бърза смяна и закрепване на работния инструмент (наречен Super-Lok). Освобождаването на инструмента става с натискане на лостче, което отдалечава притискащата го шайба. Всеки от инструментите, с които работи B&D MT300, има по 9 кръгово разположени отвора. При отпускане на лостчето шипчета на неподвижната шайба влизат в тези отвори и така инструментът бива сигурно застопорен. В зависимост от мястото на рязане инструментът може да се завърта и поставя в най-удобното за работа положение.

Ценно качество е и възможността на B&D MT300 да работи с инструменти на други производители, които не поддържат системата Super-Lok. Те се закрепват чрез комплект от две шайби и винт, които са включени в комплекта на машината. Тялото на машината позволява лесното й обхващане с ръка, а релефната повърхност с еластично покритие улеснява нейното сигурно държане.

Машината се доставя в пластмасово куфарче и е комплектувана с право и сегментно трионче, два ножа, комплект от 6 бр. шлифовъчни листове с различна едрина на зърното.

Новият B&D MT300 се продава за 199 лв. с ДДС – стойност, която заслужава специално внимание и дава допълнително конкурентно предимство на машината. Цената е значително по-ниска дори и от щедро рекламирана напоследък по телевизията подобна машина от неизвестен производител, наречена „реноватор“, която е с по-малка мощност и без система за бърза смяна на инструмента.

 

Демонстрация на възможностите на B&D MT300 може да видите тук.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.

4

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото