В категории: 2013, Брой 9-10/2013, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Хоби

Пистолети за стопяемо лепило RD-GLG04 и RD-GLG03

Raider1

Лепенето със стопяеми лепила отдавна излезе от пределите на работилницата, за да се наложи като достъпен и желан начин за слепване в домашната практика. Лепилото представлява твърди пръчки с диаметър 11 или 7 mm. То няма разтворители, не променя състава си с времето. На пазара се предлагат различни видове, включително различно оцветени лепила, всяко от които е подходящо за залепване на посочените върху опаковката материали. Подходящи материали за лепене с такива лепила са: картони и хартия, дърво, подови настилки, кожа и текстилни материали, електрически кабели, тръби и фитинги от PVC, керамика, стъкло, камък, метали, някои видове пластмаси и др. Тези лепила могат да се използват и за запълване на фуги и кухини, включително за възстановяване на първоначалната форма на даден предмет, когато има отчупено от него парченце. Лепенето става със специален пистолет, в който при температура около 200 °С се разтопява и втечнява краят на пръчката. Тя се напъхва през отвор в задния край на пистолета, докато влезе до упор в нагревателна камера. Чрез притискане на спусъка на пистолета пръчката се избутва напред и така разтопеното вече лепило се изтласква през дюзата. Изразходваното лепило е само колкото е необходимо. След завършване на работата и изключване на електрическото захранване, стопеното в камерата лепило се втвърдява без да губи качествата си. При следващото включване на пистолета то се стопява отново и така лепенето продължава практически без каквато и да било загуба, докато пръчката не бъде напълно изразходвана. В зависимост от приложения върху спусъка натиск и диаметъра на дюзата количеството на лепилото се дозира лесно и се нанася върху слепваните повърхности. Втечненото лепило се втвърдява за около 2 min, колкото е и времето, през което слепваните предмети трябва да бъдат притискани един към друг.

Raider2

Поради лекотата при работа и начина на слепване стопяемите лепила намират широко приложение при различни декоративни дейности и създаване на собствени творчески композиции. Една-две капки стягащо за минути лепило често са достатъчни за закрепване на всевъзможни декоративни материали: сухи цветя, листа, корени и други части от растения, късчета хартия и текстилни материали, черупки от миди и охлюви, стъклени перли и др. Тези лепила намират широко приложение при залепване на дървени детайли, при различни видове моделизми и т.н. Използват се също за възстановяване на счупени керамични съдове, предмети от стъкло, за укрепване на дюбели и т.н. Успешно лепят картон, килимени подови настилки, топлоизолиращи маркучи за тръбопроводи и др.

Широкото приложение на стопяемите лепила обяснява, защо „Евромастер Импорт Експорт“ наскоро обогати серията пистолети с марката Raider с два нови модела. Те се различават по големината си и мощността на електрическия нагревател. По-мощният RD-GLD04 има нагревател с мощност 100 W (220 V) и работи с пръчки лепило с диаметър 11 mm. Диаметърът на дюзата за изтичане на стопеното лепило е 1,8 mm, като пропуска до 12 g/min. Дюза с тази големина се приема за стандартна и е подходяща за преобладаващата част от случаите на лепене. Теглото на пистолета е 190 g.

По-малкият RD-GLD03 консумира 30 W електрическа мощност при същото напрежение и работи с пръчки с диаметър 7 mm. Диаметърът на дюзата му е 1,3 mm, а максималният дебит на стопеното лепило – 4,5 g/min. Тази дюза и пистолетът като цяло е по-подходящ за лепенето на тънки и фини предмети. Тежи 93 g.

Това са техническите характеристики, по които всеки може да се ориентира кой модел да избере. Макар да имат практически еднаква форма и дизайн, по-малкият модел – RD-GLD03 несъмнено би лежал по-удобно в женска или детска длан.

Времето за стопяване на лепилото в нагревателната камера и достигане на работната му температура и при двата модела е около 4–5 min. Прави впечатление леко разкрачената стойка, върху която пистолетът се подпира стабилно, когато е поставен на масата. Нагрятата до температурата на стопеното лепило метална дюза е обгърната от накрайник от топлоустойчива гума, който предпазва от неволен допир и изгаряне. И двата модела имат система, която не позволява стичане на лепилото, когато пистолетът не се използва и включен към електрическата мрежа, стои опрян на стойката си върху масата. Това също е удобство, защото отпада необходимостта под дюзата да се поставя подложка за предпазване от капките лепило, а и то се пести.

Цената на RD-GLD04 е 8,99 лв., а на модела RD-GLD03 – 5,99 лв.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Пистолети за стопяемо лепило RD-GLG04 и RD-GLG03”

снежана | януари 30th, 2014 at 12:06 pm

Здравейте,
Искам да попитам как мога да си поръчам пистолет за разтопяване на лепило модел RD GLD03 и откъде мога да си купувам пълнители лепило?

„Направи сам“: Поместваме отговора на инж. Краси Петков, ръководител на направление Raider в „Евромастер Импорт Експорт“.
„Този и останалите модели на пистолети за стопяемо лепило се предлагат в нашите фирмени магазини, както и в магазините на дистрибуторите на „Евромастер Импорт Експорт“ в страната.
Те се продават в комплект с две пръчки лепило.
Пръчките лепило с диаметър 7 mm имат стандартизиран размер и се продават в повечето специализирани магазини, включително и във веригата „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото