В категории: 2013, Брой 9-10/2013, Градина, Инструменти

STIHL MS 661 C-M – новият лидер сред мощните верижни триони за дърводобив

Stihl-MS1

Най-новото попълнение в „тежка категория” на голямото семейство верижни триони на STIHL e моделът MS 661 C-M, който немският лидер пусна на пазара през октомври т.г. Той е не само най-новият, но и най-мощният сред предлаганите у нас професионалните триони на STIHL – машини, предназначени за продължителна и тежко натоварена работа в дърводобива и обработката на мека и твърда дървесина. Новият модел се отличава с най-доброто съотношение между тегло и мощност сред машините със същия работен обем на цилиндъра. Стойността 1,37 kg/kW е най-доброто към момента постижение сред машините, изпълняващи строгите изисквани на ЕС за нивото на вредните съставки в изгорелите газове.

4

MS 661 C-M се отличава още с изключителните удобства, които осигурява при работа. Нивото на предаваните на ръцете вибрации е намалено с 50% спрямо предния модел, без това да се е отразило на стабилното водене на машината. Иначе казано, това е отлична машина за интензивен дърводобив, защото съчетава голяма мощност, ниско тегло и улеснено обслужване.

В сравнение със своя предшественик двигателят на MS 661 C-M е с 0,2 W по-мощен, без теглото му да е нараснало. Това е постигнато чрез използване на по-леки материали, като тънка ламарина от неръждаема стомана за шумозаглушаващото гърне, както и чрез оптимизиране на конструкцията. Без водеща шина, масло и бензин машината тежи 7,4 kg. Напълно заредена, с поставена шина и верига, машината тежи под 10 kg.

Основните технически характеристики са дадени в таблицата, а по-нататък ще се спрем върху някои от новаторските технически решения, вложени в този нов модел на STIHL.

Трионът се задвижва от изпитания двигател с вътрешно горене STIHL 2-MIX с четириканална технология на подаване на горивната смес в цилиндъра. За този двигател сме писали неведнъж. Затова само ще посочим, че той има с 20% по-нисък разход на гориво в сравнение с останалите двутактови двигатели, което при ежедневна интензивна употреба на машината води до сериозни икономии. С до около 70% е намалено и съдържанието на вредни съставки в изгорелите газове. Благодарение на този двигател машините на STIHL изпълняват най-строгите за момента норми в ЕС (EU II). Двигателят има подобрена работна характеристика, осигуряваща по-висок въртящ момент в широк диапазон от честоти на въртене, което дава на триона достатъчна мощност – предпоставка за производителна работа.

За улесненото в максимална степен запалване, за поддържане на възможно най-висока мощност и динамично ускорение на двигателя се грижи електронната система за управление M-Tronic. Тя контролира и оптимално управлява дозирането на горивото в горивната смес и точния момент за нейното запалване. Системата „разпознава“ дали двигателят е студен или още топъл поради скорошна работа и автоматично осигурява необходимия за сигурното запалване състав на сместа. Това несъмнено улеснява управляването на двигателя, а работещият може да концентрира вниманието си изцяло върху рязането. Към момента в България се предлага само модела MS 661, който има стандартно запалване и съответно по-ниска цена.

3

Двигателят на новия MS 661 C-M е снабден с най-ефективния въздушен филтър HD2, който STIHL поставя на своите професионални машини. Благодарение на тристепенното очистване на засмуквания от двигателя въздух филтърът осигурява необходимата за дълготрайна безаварийна работа на двигателя степен на очистване на въздуха. Той се почиства лесно, улеснена е и смяната на филтриращите елементи. Интервалът между две обслужвания на HD2 е удължен с до 25% в сравнение с обикновените въздушни филтри. Освен това карбураторът има система, която поддържа постоянни мощността, съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове и разхода на горива, дори и когато филтриращите елементи са частично замърсени. Това допълнително спомага за удължаване на интервала, през който машината може да работи без обслужване на филтъра.

Системата за смазване на веригата е доказалата качествата си STIHL Ematic, която осигурява оптимално смазване по цялата обиколка на шината и същевременно позволява до 50% намаляване на разхода на масло. Това е постигнато чрез оптимизиране на неговото разпределение и пренасянето на маслото от звената на веригата. Характерно за професионалните машини на STIHL е и възможността за допълнително ръчно регулиране на дебита на маслото. Фабрична маркировка с буквата „Е“ отбелязва границата, до която се гарантира, че подаваното количество масло е достатъчно за доброто смазване на веригата. Регулировката позволява намаляване на дебита, т.е. на разхода на масло, както и неговото увеличаване, когато работещият прецени, че това е необходимо – например при използване на по-дълга шина и верига или рязане на прекалено суха дървесина.

Stihl-MS4

Конструкторите са взели и редица други мерки, за да стане работата с новия MS 661 C-M още по-удобна и сигурна. Такива например са гайките за фиксиране на шината, които са обезопасени срещу изпадане и загубване, патентованите капачки на резервоарите за горивото и маслото, двуредният зъбен гребен (опора), задържащ машината към ствола на дървото по време на рязане и др.

Подобно на останалите мощни двигатели на STIHL запалването е улеснено от наличието на декомпресионен вентил, а ръкохватката ElastoStart намалява силата на удара, който се предава по въжето при запалване на двигателя. Винтът за регулиране опъването на веригата е разположен отстрани на двигателния блок, което улеснява работата, а ръцете остават встрани от острите зъби на веригата.

MS 661 C-M се доставя стандартно с шина, позволяващи рязане с дължина до 50 cm. Той обаче е пригоден за работа и с гарнитури, позволяващи увеличаване на дължината на рязане на 63 и 71 cm.

За допълнителна информация вижте и сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 9-10/2013, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото