В категории: Брой 5-6/2010, Дърводелство и обзавеждане

Мебелни чекмеджета и врати без дръжки

Доколкото функционалността и дизайнът на мебелите се определят до голяма степен от механизмите, които производителите вграждат в тях, немската фирма Hettich несъмнено е един от факторите, които диктуват модата в тази деликатна област. Това е така, защото Hettich е един от най-големите производители на обков за мебели в Западна Европа и най-големият в Германия. Именно Hettich снабдява огромен брой производители на мебели с необходимия им обков – всевъзможни панти и системи за окачване на врати, свързващи елементи, водачи за чекмеджета, ръкохватки, крака, осветителни тела за вграждане, сложни механизми за нестандартни шкафове с въртящи се рафтове или изтеглящи се за улесняване на достъпа до скрити във вътрешността метални кошници, електронно управлявани системи за заключване и т.н. Всеки производител, включително занаятчията или дори любителят дърводелец, стига да разполага с подходящия качествен обков, лесно може да изработи всякакви мебели с качество и функционалност на най-високо съвременно равнище.

За разлика от облеклото и различните, на практика често без утилитарна стойност, аксесоари, модата при мебелите е подчинена силно на изискването за все по-големи удобства при тяхното ползване. Така например, докато години наред производителите на мебелен обков се съревноваваха, създавайки все по-богат и разнообразен асортимент от дръжки за врати и чекмеджета – от класически с максимално изчистена линия до съвсем екстравагантни, от година-две в производствената програма на Hettich се прокрадва една нова тенденция, която напълно отрича необходимостта от дръжки. Така се постига по-изчистен дизайн на лицевата повърхност на мебелите. Премахването на стърчащите дръжки има и още едно предимство, защото всяка от тях, и особено когато е монтирана на стъпилите върху пода шкафове от първия ред, представлява потенциална опасност за травми при неволно закачане с части на тялото или при неволен сблъсък с тях.

Това, че нямат дръжки, разбира се, не означава, че вратичките и чекмеджетата се отварят произволно от само себе си или трябва да се подкачат с нокти, за да се отворят или измъкнат. Те имат вградени механизми, които ги придържат стабилно в затворено положение. Когато обаче върху вратата или чекмеджето се окаже лек натиск, специален механизъм ги избутва напред, след което вече пълното им отваряне (или издърпване) се извършва лесно с ръка. Тези механизми са скрити във вътрешността на шкафа, така че вратите и челата на чекмеджетата са с напълно изчистена повърхност.

Механизмите на Hettich, позволяващи придържане и отваряне без наличие на дръжка, са обединени в система, наречена Push-to-Open (P2O). Най-напред се появиха механизмите, предназначени за врати, а последната новост са механизмите, които изпълняват същата роля и при чекмеджетата. В зависимост от конструкцията си тези механизми придържат вратата или чекмеджето в затворено положение чрез магнит или по механичен начин. При оказване на лек натиск върху вратата или челото на чекмеджето се освобождава и задейства пружинен механизъм, чийто палец ги избутва напред до състояние, при което вече лесно може да бъдат отворени или изтеглени.

При чекмеджетата, монтирани чрез системата Hettich Quadro, възможно най-доброто за случая решение, устройството за отваряне на чекмеджето представлява самостоятелно обособен механизъм, който може да се монтира под, над или отстрани на чекмеджето в зависимост от конкретната конструкция. Той се състои от две части – основа, която се закрепва с два винта за дърво и към която се захваща изтласкващият челото на чекмеджето механизъм, представляващ цилиндрично пластмасово тяло, в което се намира палец (щок), изтласкваща пружина и фиксатор. При прибиране на чекмеджето в шкафа челото му натиска палеца и го избутва назад, при което фиксиращият механизъм го заключва в това положение. Между челото на чекмеджето и страниците на шкафа остава луфт 0–3 mm, чиято широчина може да се регулира. При натиск върху челото на чекмеджето палецът се придвижва леко назад и освобождава фиксиращия механизъм. Под въздействието на пружината палецът избутва чекмеджето напред на разстояние около 41,5 mm.

Конструкцията на механизма е опростена, защото той само избутва, но не фиксира чекмеджето в прибрано положение. Тази задача се поема от водачите Quadro, чиито многобройни достойнства включват също така специален амортисьор, който омекотява удара при силно блъсване на чекмеджето назад и не му позволява да се удари с трясък. В края на движението на чекмеджето специален механизъм захваща подвижното рамо на всеки водач и го задържа в това положение.

На чертежите е илюстрирано монтирането на механизма за отваряне на чекмеджета без дръжки, като са показани и възможните варианти за неговото закрепване. Системата за монтиране на чекмеджетата е с водачи Quadro V6 (V8) или Quadro 30. Страниците на чекмеджетата са фабрична изработка на Hettich, докато предното и задното чело, както и дъното всеки производител сам изработва от дървесни материали. Това е елегантно, лесно и качествено решение. Тези водачи са подходящи и за монтиране на чекмеджета, изработени изцяло от дървесни материали. Съществува и друга възможност – чекмеджетата да бъдат изцяло поръчани по зададени размери, защото фабричната изработка от Hettich е непостижима за производител на мебели.

Създаването на системата за монтиране на чекмеджета Hettich Quadro значително промени философията при конструирането и изработването на мебели – най-вече при кухненските. Вместо крайно неудобните за ползване шкафове с врати и неподвижни полици, при които достъпът до намиращите се по-назад съдове и други предмети е силно затруднен, цялото съдържание на шкафа се помества в две-три чекмеджета, разположени по височина на шкафа. Когато дадено чекмедже се изтегли, неговото съдържание става видимо за погледа и лесно достъпно. В зависимост от вида и големината на съхраняваните предмети, всяко от чекмеджетата се изработва с прегради, които осигуряват оптималната за случая конфигурация.

Всичко това е възможно благодарение на механизмите за окачване Quadro, които, най-общо казано, нямат нищо общо с добре познатите и масово разпространени механизми от тънка ламарина с две двойки пластмасови колелца – подвижни и неподвижни.

Водачите Quadro имат масивна и много здрава конструкция от стоманени профили, а движението на подвижното рамо (което всъщност носи чекмеджето) се осъществява благодарение на стоманени сачми. В резултат на това всеки от водачите има голяма товароносимост (30, 50 или 70 kg в зависимост от модела), а и най-натовареното с тежки чинии например чекмедже се движи изключително леко, защото плъзгането става с минимално триене върху редицата от сачми. То се движи много стабилно, без каквото и да било странично биене. Тези водачи имат практически неограничена дълготрайност, а притежават и още едно друго ценно качество – способността им да се самоочистват при движение на сачмите от наслоил се в каналите на шините прах или от други замърсявания.

Ценна придобивка е комбинацията между водач Quadro и специален амортисьор (Silent System), който поема и омекотява удара, който иначе би се получил при по-енергично блъсване на чекмеджето. Благодарение на този амортисьор то се прибира плавно и елегантно, без удар и шум, без опасност да се потрошат намиращите се в него буркани или други чупливи съдове. Вече бе споменато, че всеки от водачите има пружинен механизъм, който подхваща чекмеджето при прибиране и в последния стадий го задържа в затворено положение. При водачите Quadro също така е невъзможно по невнимание чекмеджето да бъде издърпано прекалено напред и съдържанието му да се изсипе върху пода. То е здраво закрепено върху подвижните рамене, а те от своя страна също така са свързани здраво с неподвижните.

Докато водачите Quadro 30 позволяват непълно издърпване на чекмеджето, при което по-малко от 1/4 от дължината му остава във вътрешността на шкафа, водачите Quadro V6 и Quadro V8 позволяват цялостното му изваждане. В някои случаи това е много съществено предимство, защото прави достъпно за очите и ръцете цялото съдържание на чекмеджето.

За изработване на чекмеджетата има няколко варианта:

» Цялото чекмедже с метални страници (Innotech) с вградени в тях водачи, заедно с чело от алуминиев профил, дъно и разпределители се поръчва по точно зададени размери и се получава в напълно готов вид.

» Поръчват се само металните страници с водачите, а всичко останало се изработва с материали от дърво.

» Купуват се само металните водачи, а цялото чекмедже се изработва от дърво в занаятчийската или домашната работилница.

На снимките е показана система за фиксиране на чекмеджето към подвижните рамене на носачите с помощта на две пластмасови щипки. Това позволява лесното откачане и изваждане на чекмеджето от шкафа.

На схемата горе е показано монтиране на изработено от дървени детайли чекмедже с водачи Quadro 30, а долу – монтиране на чекмедже с метални страници и пълно изтегляне от шкафа с водачи Quadro V6.

Статията би била непълна, ако макар и накратко не споменем три от общо деветте механизма P2O (Push-to-Open) за врати на шкафове без външни дръжки.

Push-to-Open Magnet – вратата се придържа в затворено положение с помощта на магнит. Механизмът работи в комбинация с някоя от пантите Hettich Intermat P2O с пружинен механизъм, който се произвежда в няколко разновидности. Предвидените за скрит монтаж имат цилиндрично тяло, което се напъхва в пробит в страницата на шкафа отвор Ø10. Има и разновидност, която се монтира открито към страницата с помощта на винтове, което става значително по-лесно.

Push-to-Open Pin – задържането на вратата в затворено положение става по механичен способ. От вътрешната страна на вратата се монтира късо цилиндрично тяло с оформена като гъба глава. Срещуположно и съосно с него към страницата се монтира тялото на задържащия механизъм. При затваряне на вратата цилиндричното тяло влиза в отвора на задържащия механизъм почти до упор, при което главата му бива обхваната от заключващ механизъм и така се фиксира здраво.

Push-to-Open Universal – монтира се чрез странично приплъзване към предварително закрепена с винтове към страницата подложка. За отбелязване е по-голямата дължина на стъблото в сравнение с другите два механизма, поради което вратата се отваря по-широко. Този механизъм работи в комбинация с автоматичните панти от сериите Intermat, Ecomat, Slide-on, Unimat и Perfekt.

Обковът и готовите елементи на Hettich за производство на мебели се внасят в България от фирма „Киров“ АД.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2010, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото