В категории: 2013, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 11/2013, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Настолен циркулярен трион за студено рязане на метали Bosch GCD 12 JL Professional

Bosch-GCD1

През октомври т.г. Bosch пусна на пазара новата си машина, предназначена за напречно рязане на метални профили (ъглови и затворени) и тръби. Най характерното, което отличава новия Bosch GCD 12 JL Professional, е че позволява прецизно, бързо и практически без изхвърляне от диска на сноп искри – нажежени до червено метални частички, рязане. Всичко това е станало възможно, защото за разлика от обичайните настолни машини със същото предназначение, които, подобно на ъглошлайфмашините, режат с тънък карбофлексен диск, GCD 12 JL Professional работи със специален метален диск от серията на Bosch Expert for Steel. Той има диаметър 305 mm и се отличава с голяма износоустойчивост и дълготрайност. Дискът е предназначен за студено, без охлаждане, рязане на метални профили. С това обаче предимствата на рязането с такъв диск не се изчерпват. Той реже като оставя след себе си гладък срез, без да се образуват остри като бръснач метални „мустаци“ по ръбовете. Те са неизбежни при рязане с карбофлексен диск, което създава опасност от неволно нараняване и изисква допълнителен труд за тяхното механично премахване. Липсата на изхвърлен с голяма скорост сноп от нажежени метални стружки също е сериозно предимство, защото, както практиката е показала, те прогарят тъкани, може да причинят изгаряния по човешкото тяло, повреждат и повърхността, върху която попаднат, дори тя да е стъкло или глазирани облицовъчни плочи. Металният диск причинява минимално нагряване около мястото на рязане, поради което при него липсва и характерното вследствие нагряването синкаво оцветяване на металната повърхност около мястото на рязане. За разлика от машините с карбофлексен диск, които могат да режат само черни метали (стомана и чугун), GCD 12 JL Professional може да реже профили и от цветни метали.

2

При разкрояването на метални профили точността на рязане е от изключително голямо значение, защото при последващото свързване на детайлите в обща конструкция и най-малкото отклонение от точния размер ще породи трудно отстраними проблеми или дори може да наложи тяхното бракуване. Затова специално подчертаваме точността, която може да се постигне с новата машина на Bosch. Освен на технологията на рязане, тя се дължи още на изключително стабилната конструкция на машината, на липсата на каквито и да било луфтове при движението на режещия агрегат с диска. За точното рязане и улесняване на работата машината има прецизно регулиран лазерен прожектор, който очертава точно линията на рязане, преди още дискът да е докоснал метала. Съществен принос за улесняване на работата и по-точното рязане има механизмът за стабилно закрепване на рязания предмет на точното, маркирано и от лазерния лъч, място. Подвижната опора може да се завърта и фиксира при точно зададен ъгъл в диапазона 45–90°, като се ползва разграфената върху основата ъглова скала. Подобно на други закрепващи механизми от този вид винтът се върти в разцепена надве гайка, което позволява временното му освобождаване с цел по-бързото преместване напред или изтегляне назад.

3

4

Циркулярният трион Bosch GCD 12 JL Professional има мощен електродвигател (2000 W), който върти диска с честота 1500 minˉ¹ (без натоварване). Системата за електронно управление на електродвигателя осигурява плавното развъртане на диска, което е важно поради големия му диаметър. Същевременно се ограничава и силата на пусковия ток, поради което мрежата се предпазва от токови удари.

Bosch GCD 12 JL Professional може да реже стоманени профили с височина на напречното сечение до 100 mm и максимална широчина също до 100 mm. За различните видове профили максималните големини на напречното сечение са дадени в таблицата. Машината има и чекмедже, в което се събират отделените стружки.

Пригодена е както за работа в условията на работилницата, така и непосредствено на монтажната площадка. Благодарение на компактните си размери и тегло от 20 kg тя може да бъде пренасяна лесно. За улесняване на работата и запазване на точността при рязане на по-дълги предмети, машината има подвижна опора, отлята от алуминий, която при необходимост се изтегля от лявата страна на плота. Така опорната дължина се увеличава с 18 cm.

Bosch-GCD8

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото