В категории: 2013, Актуални статии, Брой 11/2013, Водопровод и канализация, Градина, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Електроинструменти и машини на Hitachi

Hitachi_Instruments_1

Като първо представяне на продуктите на Hitachi Koki в списанието, подбрахме няколко машини от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Ударна бормашина DV13VSS

Hitachi_Instruments_2_new

Този модел е лека и компактна бормашина, способна да извършва най-типичните и често срещани дейности при пробиване в стомана, дърво и други материали, както и за пробиване на отвори в строителни материали – тухли и бетон. В стомана максималният диаметър на пробиване е 13 mm, в дърво – 20 mm. При включено ударно действие бормашината може да пробива в бетон отвори с диаметър до 13 mm, което е напълно достатъчно за обичайните закрепвания с дюбели.

Машината има електродвигател с мощност 550 W. Честотата на ударите върху патронника, респективно върху свредлото, при включено ударно действие е

34 500 minˉ¹. Честотата на въртене се регулира плавно в диапазона 0–2900 minˉ¹. Посоката на въртене може да се променя, което позволява бормашината да се използва и като електрическа отвертка. Машината има челюстен патронник със зъбен венец и ключ.

Теглото й е 1,4 kg, а цената с включен ДДС – 148,99 лв.

Перфоратор DH24PC3

С тегло от само 2,4 kg този модел е един от най-леките перфоратори. Мощността на електродвигателя е 800 W, а енергията на единичния удар – 3,2 J.

Максималният диаметър на пробиване на отвори в бетон със свредло е 24 mm, а с боркорона – 50 mm. При изключено ударно действие машината може да пробива в стомана отвори с диаметър до 13 mm и в дървесина – до 32 mm. За тези случаи в патронника на перфоратора се поставя челюстен патронник с SDS опашка. Адаптер със същата опашка и шестостенен отвор за поставяне на битове се използва за завиване и отвиване на винтове. Те не са включени в стандартния комплект и заедно с други аксесоари се продават отделно.

3

Тези основни за всеки перфоратор характеристики поставят модела DH24PC3 на челно място сред най-разпространения и най-често използван клас леки перфоратори. Енергията, която електро-пневматичният ударен механизъм нанася върху опашката на работния инструмент (свредло, шило, длето) позволява пробиване на отвори, чиято големина в повечето случаи покрива потребностите при обичайните монтажни или ремонтни дейност. Перфораторът успешно може да се използва и за леки дейности по къртене на мазилки, замазки, изсичане на канали в тухлен зид или оформяне на отворите около врати и прозорци, за премахване на стари облицовки с плочки.

Ниското тегло на машината и компактните й размери (дължина на машината 351 mm) е съществено предимство за намаляване на натоварването при работа, а също така улеснява работата, когато се налага пробиване или къртене на неудобни за работа места – включително над главата.

Перфораторът има несменяем, защитен срещу проникване на прах и други замърсявания SDS патронник. Честотата на въртене без натоварване се регулира в диапазона 0–1150 minˉ¹, а честотата на ударите (при пълно натоварване) се променя в границите 0–4600 minˉ¹.

Машината има двупосочно въртене на патронника, което позволява използването й и за завиване на големи винтове. Има и механизъм, позволяващ завъртането и застопоряването на длетото, така че да бъде поставено в най-удобното за работа положение. Защитен съединител предпазва работещия от внезапно и трудно за контролиране рязко завъртане на машината при заклинване на свредлото. Превключвателят за избор на режима на работа се намира от долната страна на тялото.

Основната ръкохватка, както и други части от тялото на машината, които често се придържат с ръка, са покрити се еластична материя, което в съчетание с ергономичната форма и релефна повърхност улеснява задържането на машината и намалява предаваните на ръцете вибрации.

Съпоставката между техническите параметри на DH24PC3 и на сходни по мощност на електродвигателя конкурентни модели изтъква основните предимства на машината на Hitachi – по-голямата величина на енергията на единичния удар, по-ниското тегло и оптималната за тези параметри цена.

Перфораторът се продава с елегантен и здрав, удобен за носене и съхраняване, с впечатляващо добре работещи заключалки пластмасов куфар.

Цената на перфоратора е 398,98 лв.

Акумулаторна бормашина/отвертка DS12DVF3

Машината се захранва от акумулаторна батерия с напрежение 12 V и капацитет 2,0 Ah. Времето за зареждане на батерията е 50 min. Има двускоростен редуктор, който в съчетание с електронното управление на електродвигателя, позволява плавно регулиране на честотата на въртене в границите 0–350 minˉ¹ и 0–1050 minˉ¹. Бормашината може да пробива в стомана отвори с диаметър до 12 mm и в дърво – до 25 mm.

4

Максималният въртящ момент е 26 Nm. Стойността му може да се ограничава в 22 степени, плюс режим на пробиване, при който съединителят е изключен. Машината може да завива винтове до М6, както и винтове за дърво с размери до 5,8х63 mm. Патронникът е бързопритягащ и позволява захващане на свредла с диаметър на опашката от 0,8 до 10 mm.

Бормашината се продава в комплект с 2 акумулаторни батерии, зареждащо устройство и фенер, използващ същата батерия. Теглото на бормашината е 1,5 kg.

Ъглошлайфмашина G13SR3

Hitachi_Instruments_9

Този модел е представител на най-широко застъпената и най-често използваната група малки ъглошлайфмашини, позволяващи работа и с една ръка. Работи с карбофлексови дискове с диаметър 125 mm. Мощността на електродвигателя е 730 W, а честотата на въртене на диска – 10 000 minˉ¹. Характерно за машината е подобреното охлаждане на електродвигателя, което позволява по-продължителна работа и спомага за удължаване на дълготрайността й.

Характерно за тази машина е намалената височина на нейната глава (редукторната кутия), коeто позволява да се обработват и трудно достъпни места – при монтирани под наклон един спрямо друг детайли и при тесни пролуки.

Дължината на машината е 254 mm, а теглото й – 1,4 kg. Това улеснява работата и я прави по-малко уморителна. Тялото на машината улеснява обхващането й с ръка, а еластичното покритие позволява по-сигурното захващане и намалява предаваните на ръката вибрации.

Закрепването на диска става с класическа гайка (с два отвора) и ключ. Фиксирането на предпазния щит се извършва чрез притягането му с винт и гайка. Това са класически решения, целящи снижаване на цената.G13SR3 се продава на цена 135 лв.

Ъглошлайфмашина G23SS

Hitachi_Instruments_8

Моделът е представител на големите ъглошлайфмашини, които при работа се държат с две ръце. Работи с дискове с диаметър 230 mm. Мощността на електродвигателя е 2000 W, а теглото – 4,3 kg. Честотата на въртене без товар е 6600 minˉ¹. Дължината на машината е 463 mm. Закрепването на диска и предпазния щит е класическото, както и при по-малкия модел. Производителят специално подчертава, че G23SS се отличава с изключително голяма устойчивост на претоварване, което надхвърля възможностите на конкурентите му. Цената на машината е 229,01 лв.

Бензинов верижен трион CS33EB

Това е един от първите модели на машини с двигател с вътрешно горене, изцяло собствена разработка на Hitachi. Целта на производителя е да си отвори сегмент на световния пазар, в който да се наложи чрез предлагане на професионални машини на цени, близки до масовия пазар.

Двигателят има работен обем 32,3 cm³ и мощност 1,68 к.с.(1,2 kW при 9500 minˉ¹). Дължината на шината с веригата е 35 cm, което лимитира и широчината на рязане. Резервоарът за гориво побира 0,35 l, а резервоарът за масло – 0,25 l.

Hitachi_Instruments_10

Теглото на триона (без гориво и масло) е 3,8 kg. Цената на машината е 448,99 лв.

Електроинструментите и машините на Hitachi се продават с разширена 3-годишна гаранция.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото