В категории: 2013, Актуални статии, Брой 12/2013, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Сухо строителство

Акумулаторни бормашини на Hitachi с безчеткови двигатели

Hitachi_Akku1

Към момента Hitachi предлага над 54 модела акумулаторни бормашини. В това число влизат само електроинструментите, пригодени за пробиване на отвори и завиване на винтове, без отвертките и бормашините с ударно действие, ударните винтоверти, перфораторите и др.

От това голямо семейство ще представим два от най-новите модели, които фирма „Ташев-Галвинг“ пуска на пазара в първите дни на идната година. Те привлякоха вниманието ни и с това, че българският пазар ще бъде един от първите, на които се предлагат най-новите акумулаторни батерии на Hitachi с капацитет 5 Ah. Това са моделите DS 14DBL-5,0 Ah и DS 18DBL-5,0 Ah. Поместваме снимки само на единия от тях, защото на външен вид те са като близнаци.

Различават се основно по захранващото напрежение – 14,4 и 18 V и произтичащата от това максимална големина на въртящия момент – 54/85 Nm в режим на „меко/твърдо“ завиване при DS 14DBL-5,0 Ah и съответно 67/97 Nm при модела DS 18DBL-5,0 Ah. Има и още няколко съвсем малки разлики. Така например DS 18DBL-5,0 Ah тежи 2,0 kg, докато DS 14DBL-5,0 Ah 1,9 kg, минимални разлики има в максималната честота на въртене на втора механична предавка, както и 2 mm разлика в широчината на инструментите. Така че определяща при избора е разликата в големината на въртящия момент, която дава съществено предимство на модела DS 18DBL-5,0 Ah, когато машината се използва за завиване на големи винтове, характерни за строителното дърводелство.

Hitachi_Akku3

И двете бормашини са представители на най-новото поколение акумулаторни инструменти на Hitachi с безчеткови електродвигатели – направление, в което водещите световни сили в производството на електроинструменти през последната година са в люта надпревара. Понеже и друг път сме писали за тези двигатели, ще отбележим само, че те имат около два пъти по-голяма дълготрайност в сравнение с класическите електродвигатели с колектор и четки. К.п.д.-то им е два пъти по-високо, съответно разходът на електроенергия е по-нисък и като цяло позволяват увеличаване с 40–50% на продължителността на работа с едно зареждане на акумулаторната батерия. Това са фактори от изключително значение за акумулаторно захранваните инструменти.

Машините имат литиево-йонни батерии с капацитет 5,0 Ah (BSL 1850 и BSL 1450), което в съчетание с удължената продължителност на работа между две зареждания и стандартното комплектоване с по две батерии, позволява практически непрекъснат режим на работа. Те имат светодиоден индикатор, който показва степента на зареждане на батерията. И двете машини ползват едно и също зареждащо устройство UC18YRSL. Времето за пълно зареждане на батерията е около 75 min.

Бормашините имат двустепенен планетен редуктор, като при всяка от двете скорости максималната честота на въртене може да се ограничава в четири степени. Електродвигателят има електронна система за управление на честотата на въртене, както и електрическа спирачка, блокираща въртенето на шпиндела.

Честотата на въртене се регулира плавно в следните граници:

– DS 14DBL-5,0 Ah:

* Първа степен: 0–200/300/350/400

* Втора степен: 0–900/1200/1400/1700

– DS 18DBL-5,0 Ah:

* Първа степен: 0–200/300/350/400

* Втора степен: 0–1000/1300/1500/1800

Hitachi_Akku2

Големината на максималния въртящ момент при завиване на винтове може да се задава и съответно ограничава в 22 степени.

Патронникът е бързопритягащ с възможност за блокиране (заключване) против саморазхлабване. Подходящ е за работа със свредла с диаметър на опашката от 1,5 до 13,0 mm.

Бормашините могат да пробиват отвори в мека стомана с диаметър до 13 mm и в дърво до 50 mm за модела DS 14DBL-5,0 Ah и 65 mm за DS 18DBL-5,0 Ah.

Бормашините се доставят в пластмасов куфар в комплект със зареждащо устройство, 2 батерии и странична ръкохватка.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото