В категории: 2013, Брой 12/2013, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Набор за конфигуриране на стеги „по мярка“

Bessey1

Има механични инструменти, без които не може. Такъв инструмент са различните видове стеги. Те служат за притискане и задържане един към друг в неподвижно положение на два или повече детайла, докато се съединят трайно чрез залепване, заваряване, с винтове, болтове или по друг начин. Затова е необходимо да бъде упражнено определено усилие за притискане, което зависи от вида на предметите и материала, от който са направени. Силата на притискане трябва да остава непроменена, докато необходимостта от това не отпадне, примерно докато лепилото не се втвърди и съединението добие необходимата здравина.

Bessey2

С каквото и да се заеме човек – да залепи счупена дървена играчка, да майстори или поправя мебели, да монтира дограма, дъсчени (паркетни) подови покрития, да гради всевъзможни строителни дървени конструкции, да сглобява ферми и други метални конструкции, все неизбежно опира до стегите. Разнообразието от приложенията им е толкова голямо, че е породило създаване на всевъзможни конструкции. Подобно на останалите инструменти, и при стегите се забелязва много силно разсейване по отношението на качеството на предлаганите на масовия пазар модели – по принцип с най-обикновена конструкция, произведени от нискокачествени материали с ниски, до будещи подозрение, цени.

Затова от години списание „Направи сам“ следи новостите в производствената програма на един от лидерите в този вид производство – немската фирма Bessey. Произвежданите от нея професионални стеги се отличават с изключително високо качество, което гарантира прилагане на голяма сила на притискане, където се налага и съвсем умерена, при работа с крехки материали, голяма дълготрайност и издръжливост на екстремни условия, каквито са заваряването, възможност за сигурно захващане и притискане на детайли с различна форма и сложност на конструкцията. Иначе казано, за всеки конкретен вид дейност Bessey предлага оптималните стеги.

Bessey3

Типичен пример за стеги с многостранно приложение сред новите продукти на немската компания е наборът с фирмено обозначение SLV/GSV. Вместо един-единствен модел, какъвто е типичният случай, конструкторите на Bessey са разработили набор от шини и подвижни рамене, който позволява на всеки да конфигурира оптималната за конкретните условия на работа стега. Това отчетливо се вижда от илюстрациите в статията, схематично са показани и различните приложения на стегите в зависимост от избраната конфигурация.

Наборът съдържа четири шини от поцинкована студено изтеглена стомана. Шините SLV имат напречно сечение 28х11 mm и дължини 1000, 1500 и 2000 mm, а шините GSV – сечение 30х15 mm и дължина 3000 mm. Цифрите отчетливо показват разликата между двете групи, както и широчината на обхват на конфигурираните с една или друга шина стеги.

3

За разлика от обичайните стеги, стегите от набора SLV/GSV нямат неподвижно рамо, а вместо това – две или четири подвижни рамене, които се използват в зависимост конкретната потребност. В двата края на шината има по един ограничител, който се изважда и поставя лесно и без помощта на инструмент. Това позволява безпрепятственото нахлузване на необходимите за конкретния случай подвижни рамене. И още нещо – те може да бъдат поставяни така, че стегата да притиска или да разпъва.

Към системата SLV са предвидени четири вида подвижни рамене – с винт и дървена или метална ръкохватка, както и с лостов механизъм за притискане. Четири от тях имат дължина 120 mm, а две от подвижните рамене са дълги 140 mm. За системата GSV са предвидени три подвижни рамене с винт и метална ръкохватка. Дължините им са 120, 140 и 200 mm.

4

Подвижните рамене са изковани от висококачествена стомана. Те имат U-образно напречно сечение, което допълнително увеличава техния съпротивителен момент, което позволява прилагане на по-голямо усилие върху притисканите детайли. Едно от подвижните рамене от системата и SLV и всички три от системата GSV имат специална опора, монтирана в края на винта. Тя може да се накланя странично на 35° във всички посоки, което гарантира плътно прилягане към притисканата повърхност. Съединението е осъществено чрез сферична глава с голям диаметър, която е обхваната от силно омаслена вложка от синтерована стомана. Това намалява триенето при въртене, значително се повишава здравината и износоустойчивостта на подвижната опора.

Стегите SLV позволяват прилагане на усилие на натиск до 6500 N, а GSV – 9000 N.

 

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото