В категории: 2013, Брой 12/2013, Градина, Инструменти, Покриви, Ремонти, Строителство

STIHL разширява гамата електрически верижни триони

Stihl1

Моделите MSE 190 C-BQ и MSE 170 C-BQ са най-новото попълнение сред електрическите верижни триони на STIHL, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага на българския пазар. Те заместват досега продаваните електрически триони MSE 140 C-BQ и MSE 160 C-BQ. Така към момента клиентите имат избор между три машини с мощност 1700 W, 1900 W и 2200 W, дължина на рязане 35 cm или 45 cm, със или без механизъм за бързо опъване на веригата. Да не забравяме също, че във всеки свой нов модел водещият производител на верижни триони в света влага не само своя 87-годишен опит. Компанията непрестанно усъвършенства своите машини за по-производителна, по-ефективна, по-удобна за човека, по-щадяща околната среда и здравето на хората работа. MSE 190 C-BQ и MSE 170 C-BQ се отличават и с още по-голяма износоустойчивост на движещите се части и като цяло с по-голяма дълготрайност.

Новите модели с електрическо захранване представляват значителен интерес за всеки, комуто се налага рязане на клони и дървета в градината, на дърва за отопление, нарязване на фасониран дървен материал, сглобяване и ремонт на дървени строителни конструкции и др. Този вид машини са предпочитани поради ниското ниво на създавания шум и липсата на каквито и да било вредни емисии, замърсяващи околното пространство. Това ги прави още по-незаменими при работа в населени места или на закрито. Те са по-евтини, експлоатационните им разходи са по-ниски, обслужването им е опростено и по-евтино в сравнение с бензиновите верижни триони. За отбелязване е също така ниското тегло на електрическите триони на STIHL, което е значително предимство, както при продължителна работа, така и когато машините се ползват от любители. Затова навсякъде, където има удобен достъп до електрическата мрежа и условията на рязане не поставят екстремни изисквания, каквито са например нарязването на дебели трупи, верижните триони с електрическо задвижване имат сериозни предимства.

Основните технически характеристики на двата нови модела са дадени в таблицата. Мощността на електродвигателите им се различава с 200 W, като и двете машини имат дължина на рязане 35 cm. Ако тя е недостатъчна, „Андреас Штил“ ЕООД предлага и модела с електрическо задвижване MSE 220 C-Q, който има широчина на рязане 45 cm и съответно мощността на електродвигателя му е 2200 W.

2

И двете машини имат системата QuickStop Super за аварийно, моментално спиране движението на веригата. Тя се задейства от включвател, намиращ се на горната част на основната ръкохватка на машината. Щом ръката отпусне ръкохватката, спирачката се задейства веднага. Електродвигателят е снабден с електронна система, която го изключва и предпазва от повреда в случай на внезапно възникнало претоварване поради заклинване на веригата. Електронна система осигурява също така плавното развъртане на ротора на електродвигателя и плавното, а не рязко, задвижване на веригата. Това прави работата по-приятна и нестресираща, повишава се безопасността, а и електрическата мрежа се предпазва от възникване на токови удари.

Всяка от машините има и стандартната за моторните триони механична спирачка, която се задейства при избутване на предпазния щит напред в резултат на възникване на обратен удар.

Несъмнено удобство и при двата модела е механизмът за бързо и лесно опъване на веригата, без за това да са необходими помощни инструменти (гаечен ключ и отвертка). Освен че значително се улеснява тази много важна регулировка, механизмът предпазва веригата от пренатягане и съответно от бързо износване. Намалява се и вероятността от досег и нараняване на ръцете от острите звена на веригата.

Новото поколение електрически верижни триони на STIHL се отличават също и с висока производителност на рязане, което се дължи не само на мощността на двигателя, но и на оптималния подбор на режещата гарнитура – верига и шина. За новите си машини производителят сочи, че са с до 20% по-производителни в сравнение с по-стари модели. STIHL е измежду малкото компании, които сами произвеждат веригите и шините за своите машини. Заводите им в Швейцария са известни с прецизността на изработката и качеството на своята продукция. Двете машини работят с шини Rollomatic E.

3

MSE 170 C-BQ е окомплектован с верига 3/8“ Picco Micro Mini 3 (PMM3). Това е нископрофилна верига с универсално приложение, специално разработена за работа с леки моторни триони. Има ниско ниво на вибрациите и много ниска склонност към поява на обратен удар и рязко изхвърляне на машината нагоре при опит за рязане с горната част в предния край на шината. Много подходяща за работа в градината, за строително дърводелство, дори и за скулптура от дърво и др.

Моделът MSE 190 C-BQ работи с верига 3/8“ Picco Micro 3 (PM3). Тя е нископрофилна верига за леки моторни триони. Характеризира се със спокойно движение, голяма износоустойчивост, намалена склонност към поява на обратен удар, съчетани с висока производителност на рязане. Подходяща е за кастрене на клони и рязане на тънка дървесина. Използва се в лесовъдството, селското стопанство и строителството, в личната градина.

Резервоарът за масло на системата за смазване на веригата има прозрачни стени, което улеснява контрола на неговото ниво.

Машините имат стоманен зъбен гребен (опора), който ги задържа сигурно към ствола на рязаното дърво.

И двата модела имат изпипан елегантен дизайн, който освен добър външен вид осигурява и максимални удобства за работещия при минимална умора. Основната и предната ръкохватки са покрити с еластична материя, която улеснява и прави държането на машината по-стабилно, като същевременно намалява нивото на предаваните на ръката вибрации.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото