В категории: Брой 5-6/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

Перфоратори и къртачи Sparky

Десетина и повече години следим внимателно, да не кажем и „под лупа“, и информираме читателите ни за всяка нова машина, която „Спарки Елтос“ пуска на пазара. Правим това не само поради факта, че този български производител е един от съвсем реалните поводи за национална гордост. Непрестанното разширяване на гамата ръчни електрически инструменти и успешното им налагане не само на традиционните отпреди години пазари в Русия и други страни от Източна Европа, но и на преситения и капризен Западноевропейски пазар е сигурна гаранция за техническото равнище и качество на машините с марката Sparky Professional. Не една от машините на „Спарки Елтос“ е издържала тестовете и е получила висока оценка от специализирани списания като меродавното за немския пазар Heimwerker Test, чиято преценка силно влияе при ориентацията на купувачите, стимулира търсенето на една или друга машина, спомага за изграждането на авторитета на една или друга марка.

На българския пазар ръчните електрически инструменти Sparky имат традиционно силни позиции, а в някои групи заемат и най-голям пазарен дял. Не случайно машините на „Спарки Елтос“ са „абонирани“ за отличията на Есенния технически панаир в Пловдив, като неизвестните се свеждат до броя на наградените със златен медал.

С годините продуктовият каталог на „Спарки Елтос“ дотолкова набъбна, че става все по-трудно на човек да се ориентира и да избере най-подходящата за него машина. Досега сме публикували подробни статии за почти всеки нов продукт, излязъл от завода в Ловеч, което обаче не дава достатъчна представа за нейното позициониране в съответната група. Затова решихме да направим кратък преглед на машините в групата на перфораторите и къртачите.

Перфоратори

Едва ли е необходимо да уточняваме, че всички машини Sparky от този вид имат електропневматичен ударен механизъм, който осигурява висока енергия на ударите и голяма дълготрайност при продължителен и силно натоварен режим на експлоатация. Перфораторите в клас 2–3 kg използват инструменти със захват SDS Plus, а по-големите машини – в класове 5 kg и 7 kg работят с шила, длета, свредла и боркорони SDS MAX. Къртачите, които са специализирани в къртене на бетон и други строителни материали, ще разгледаме отделно.

Тук няма да се спираме на конкретни технически и технологични решения, характерни за всяка от машините на „Спарки Елтос“, на които се дължи тяхната производителност, висока износоустойчивост и сигурност при работа като материали на отделните детайли, повърхностна обработка, конструкцията и материала на четките, изолация на намотките, наличието на механичен предпазен съединител и др. За тях е ставало многократно дума в статиите за едни или други модели.

Перфораторите в клас 2–3 kg са представени с най-много модели, което се дължи на факта, че този вид инструменти са най-често използваните при извършване на най-различни строително-ремонтни дейности – пробиване на отвори в тухлена зидария или бетон за дюбели, прокарване на различни инсталации, монтиране на конзолни кутии за електрическа инсталация, къртене на мазилка, изкопаване на канали в зидарията за прокарване на инсталации, разбиване на отвори в тухлена стена, премахване на стара облицовка с плочки, изкъртване на циментови замазки и др. Почти всички модели имат възможност за изключване на въртеливото действие, при което машината работи в режим на къртене. Характерно за тези най-леки машини е, че те са с универсално приложение. При изключено ударно действие и поставен челюстен патронник те пробиват със свредла с цилиндрична опашка предмети от стомана и цветни метали, дърво и пластмаси. С тази задача леките перфоратори се справят толкова добре, колкото и обикновените или ударнопробивните бормашини. За разлика от тях обаче, стигне ли се до пробиване и къртене в строителни материали, перфораторите са незаменимият инструмент. Всичко това обуславя отговорът на въпроса каква бормашина е най-подходяща за домашната работилница. Перфоратор, естествено, и то от лекия клас! Пред професионалистите този въпрос не стои, защото те знаят точно каква машина им трябва в зависимост от вида работа, която извършват.

Всички машини от този най-лек клас имат конструкция с хоризонтално разположен електродвигател. Моделите с буквата Е в наименованието имат система за електронно регулиране на честотата на въртене, а с CE са обозначени машините, които в добавка имат и система, която поддържа постоянна зададената честота на въртене, независимо от натоварването. Буквата R означава реверсиране на посоката на въртене.

Перфораторите в този клас са BPR 220Е, BPR 220CE, BPR 240E, BPR 241E, BPR 241CE, BPR 261E, а основните им технически характеристики са дадени в таблицата. От тях BPR 220 Е и BPR 220CE работят единствено като перфоратори, докато всички останали имат и функцията къртене. Енергията на удара, в зависимост от модела, е от 1,8 J до 3,1 J, което е достатъчно за дейностите, за които са предвидени тези машини.

Поради високия въртящ момент, независимо от класа си, за предпазване от опасно за работещия завъртане на машината вследствие заклинване на свредлото, всички перфоратори имат механичен предпазен съединител. От гледна точка на максималния диаметър на пробиване на отвори в бетон със свредло перфораторите могат да бъдат разделени на три подгрупи.

» BPR 220Е/BPR 220CE са подходящи за пробиване в бетон на отвори с диаметър до 22 mm.

» BPR 240E – пробива отвори в бетон с диаметър до 24 mm. Същественото отличие от предния модел е възможността за изключване на въртеливото движение и използване на машината като къртач. BPR 241E/BPR 241CE – многократно доказал се перфоратор в най-лекия клас с енергия на удара 2,5/2,6 J. Моделът BPR 241CE е носител на една от най-високите оценки, присъждани на машина Sparky от специализираното списание Heimwerker Test, при това сред конкурентите си във „високия клас“.

» BPR 261E е най-новата в този клас машина, която се отличава с повишена мощност (820 W) и енергия на удара – 3,1 J. Съответно на това максималният диаметър на пробивания отвор в бетон е 26 mm.

В клас 5 kg има един модел – BP 540CE. Това е специализирана машина за пробиване на отвори в бетон с диаметър до 40 mm, като се справя добре и с къртене – много добре балансирана и за строителни, и ремонтни дейности. Има значително по-висока производителност от машините от лекия клас. За сравнение ще посочим средната скорост на пробиване на отвор Ø22 в бетон B35 – 210 mm/min срещу 80 mm/min за модела BPR 220E. С тегло от 5,3 kg той е измежду най-леките перфоратори в 5-килограмовия клас, а по енергия на удара е напълно съизмерим с най-добрите образци на водещи световни марки. Тя може плавно да се променя в границите 3–8 J, а в режим на максимална мощност (High Power) енергията на удара достига 10 J. Този широк диапазон позволява подбиране на оптималния режим на работа в зависимост от изпълняваната задача – къртене на бетон или отстраняване на стари покрития от плочки, при което правилно подбраната сила на ударите позволява голяма част от тях да останат здрави. Минималното за този клас тегло прави работата по-лека, включително и когато се работи високо над главата. Машината има редица конструктивни решения за ефективно намаляване на предаваните чрез задната ръкохватка вибрации. В долния си край тя е окачена шарнирно, а в горния има специален еластичен механизъм, чиято задача е да „гаси“ вибрациите. За решаване на проблема с вибрациите спомагат и еластичните вложки върху основната и допълнителната ръкохватки.

Освен основните органи за управляване на машината, тя има и два светодиодни индикатора. Те сигнализират при претоварване на двигателя, при включен режим High Power, както и при достигане на степен на износване на четките, при която се налага тяхната подмяна.

В 7-килограмовия клас перфоратори също има един представител – моделът BP 750CE. Той е наследник на много добре приетия на пазара предишен модел BP 400E, като в сравнение с него е по-производителен и значително по-малко уморява работещия с него. Новият перфоратор има по-мощен двигател (1350 W) и е пригоден за пробиване в бетон на отвори с диаметър до 50 mm. Енергията на ударите се регулира плавно в границите 4–8 J, а в режим High Power e 11 J. Максималният въртящ момент е 130 Nm. По останалите технически решения – регулиране и поддържане на постоянна честота на въртене и нанасяне на ударите, светлинна индикация и т.н., машината не се отличава съществено от предния модел. По-специални мерки са взети за намаляване на вибрациите, като тук е използвана схемата „моноблок“, при която блокът с редуктора и двигателя са окачени с еластични връзки към външно тяло от здрава пластмаса. За добиване на представа за производителността на тази машина ще посочим, че при диаметър на отвора Ø25 скоростта на пробиване в бетон B35 е 270 mm/min срещу 160 mm/min за модела BP 540 CE.

Къртачи

В тази група машини към момента „Спарки Елтос“ предлага два модела. За най-новия Sparky K 306E писахме в НС 1-2/2007. Това е машина с впечатляващи възможности, които я открояват сред останалите конкурентни модели на други производители. При тегло от само 3,3 kg къртачът работи с енергия на удара 6 J, което е много добро постижение за този клас. За сметка на това работещият оказва минимален натиск върху машината по време на работа – до около 50 N. Използва инструменти със захват SDS Plus, като работният инструмент може да се фиксира в 12 различни положения – задължително изискване при работа с плоски длета. Честотата на нанасяне на ударите се регулира в широки граници – от 0 до 3200 min–1 на празен ход, което позволява подбиране на оптимален режим на къртене.

Къртачът K1640 e най-мощната машина от този вид, която „Спарки Елтос“ предлага към момента на пазара. С енергия на удара 40 J това е машина за продължително тежко натоварване при къртене на големи количества бетон – до 1500–1600 kg/h бетон B30. Двигателят е с мощност 1500 W, а честотата на ударите и тяхната енергия не се регулират. Инструментът се закрепва посредством шестостенна опашка.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Перфоратори и къртачи Sparky”

nikola | януари 8th, 2013 at 5:13 am

Наистина са много добри инструменти и са повод за национална гордост. Имат добър дизайн и са много здрави.

Коментирайте или задайте въпрос









Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 




към началото