В категории: 2014, автомобили, Брой 3-4/2014, Градина, Инструменти, Ремонти

Новите водоструйни машини в „зелената“ серия на Bosch

Bosch1

Bosch2

И друг път е ставало на дума в списанието, че имаме над 20-годишен опит и лично придобити впечатления от работата с водоструйна машина на Bosch. Възможността да се сдобием с една от първите невиждани на българския пазар допреди икономико-политическата промяна в страната ни машини от този вид се дължи на наградата, с която представителството у нас на немския гигант „Роберт Бош“ ЕООД удостои през 1993 г. редакцията на „Направи сам“ за заслугите на списанието за популяризацията на марката в България. Наградата бе водоструйна машина AHR 1100, която макар и да принадлежи към зелената любителска серия и до ден днешен, 21 години по-късно, работи отлично и не дава признаци на умора и старост. Поради това сърце не ни дава да подменим този ветеран с някой от моделите на днешния ден, макар че техниката и в тази област е отишла далеч напред.

Това обяснява и засиления ни интерес да следим редовно новостите в зелената серия водоструйни машини на Bosch, които и в ценово отношение са особено привлекателни за масовия пазар на техника за лично притежание и предимно домашна употреба.

Най-новите машини от този вид, които към момента се предлагат на нашия пазар, са три модела: AQT 33-10, AQT 35-12 и AQT 37-13. Последните два се предлагат и във варианти (обозначени със знака +), включващи прибор за почистване на тераси, а моделът AQT 37-13+ има в добавка четка и струйник, отклоняващ водната струя под ъгъл 90°.

И трите модела са създадени с оглед потребителят да получи от магазина окомплектована и сглобена машина, напълно готова за работа след изваждането й от картонената опаковка.

3

4

Както се вижда от таблицата с основните технически параметри, най-същественото различие между трите модела е в тяхната мощност, респективно в максималното налягане и максималния дебит на водната струя. Това води и до различия в теглото им. Различни са и дължините на маркуча за високо налягане, което също трябва да се вземе под внимание при избора на най-подходящата машина според условията за нейното използване.

От гледна точка на удобството при работа и за трите машини са приложени сходни решения. Така например маркучът за високо налягане и захранващият кабел, ръкохватката и накрайникът с дюзата, както и останалите принадлежности са разположени върху тялото на машината така, че заедно с нея да заемат най-малко място, да бъдат винаги под ръка, без опасност от разпиляване и евентуално загубване при по-продължително съхранение.

Свързването на маркуча за високо налягане към ръкохватката става съвсем лесно и бързо благодарение на системата SDS. Този начин на свързване има и предимството, че позволява на ръкохватката свободно да се движи, без при това да усуква маркуча. Така се улеснява силно и развиването на маркуча преди започване на работа, защото се ограничава склонността му да се навива на последователни кръгове, което при невнимателно издърпване може да причини недопустимо прегъване и повреждането му. Когато машината не се използва, маркучът (при AQT 35-12 и AQT 37-13) и електрическият кабел се навиват около предвидените за тази цел върху тялото й стойки.

5

Обърнато е внимание и на такива наглед дреболии като поставянето на пусковия бутон и щуцера за захранване с вода в специално оформено вдлъбнато място, което ги предпазва от удар и механична повреда. Щуцерът, в чиято вътрешност се намира филтриращият водата елемент, е изработен от прозрачна пластмаса, което позволява визуален контрол на задръстването му от замърсявания, така че да може да бъде своевременно почистен. Машините имат възможност за подаване на миещ препарат към водната струя. За целта той се засмуква посредством тънък маркуч от оригиналната опаковка или друг външен съд.

И трите модела имат изработени от метал водни помпи, което осигурява тяхната продължителна и безаварийна работа. За отбелязване е, че включването на електродвигателя става след натискане на бутона на ръкохватката. Така машината работи само докато бутонът е натиснат, с което се намалява разходът на електроенергия и нежеланото изтичане на вода.

6

Най-евтин, най-компактен и лек от трите машини е базовият модел AQT 33-10. Той е предназначен за обичайно измиване с вода на тераси, превозни средства, земеделски инструменти и др., за което не е необходимо особено високо налягане на водната струя. При този модел струйникът с дюзата е част от накрайника, който се свързва към ръкохватката. Дюзата създава плоска водна струя и тя не може да се регулира.

Моделите AQT 35-12 и AQT 37-13 имат сгъваема ръкохватка и колела, които улесняват придвижването им от едно място на друго. При сгъната назад ръкохватка машината заема с около 40% по-малко място, което улеснява нейното съхраняване.

Двете машини имат струйник с комбинирана дюза. Чрез завъртане на главата му се избира положение, в което формата на водната струя е точковидна (за енергично почистване на силно замърсени повърхности) или плоска (за бързо и равномерно почистване на слабо и средно замърсени повърхнини). Третият режим на дюзата е предназначен за разпръскване на миещ препарат смесен във водна струя с по-ниско налягане.

За трите водоструйни машини се предлагат различни допълнителни прибори, улесняващи и правещи по-ефективно почистването, като комбиниран с резервоар струйник за разпръскване на миещ препарат, прибор улесняващи почистването повърхността на тераси, завит под ъгъл 90° струйник, позволяващ насочване на водната струя към иначе недостъпни места от долната или откъм горната страна на различни обекти (например за почистване на улуци на покрива), струйник с ротационна дюза, която силно завихря (завърта) водната струя при силно изразен ефект на пулсиращо ударно действие, четка, смукателен накрайник за изпомпване на вода.

7

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото