В категории: 2014, Брой 3-4/2014, Градина

Леката моторна коса STIHL FS 94 C-E – комфортна работа и ефективност

Stihl1

Новост от тази пролет в семейството моторни коси, които „Андреас Штил“ вече предлага на българския пазар, е моделът STIHL FS 94 C-E, който се нарежда в групата на мощните коси. Едновременно мощна и с оптимизирано тегло FS 94 C-E с лекота се справя с косенето на големи площи, обрасли с диви, високо избуяли треви и друга растителност с жилави стъбла. Стандартно машината се доставя с двулистен метален нож „230-2“. Общата дължина на косата е 1,78 m.

Stihl2

FS 94 C-E с тегло 4,9 kg (без гориво, предпазен щит и нож) има двутактов двигател с работен обем 24,1 cm³, осигуряващ мощност от 0,9 kW (1,2 к.с.). Най-съществената отлика при този модел е наличието на една от последните новости, разработка на STIHL – системата ECOSPEED. Тя позволява на работещия да задава точно и безстепенно желаната честота на въртене на работния инструмент, оптимално подбрана според вида и характеристиките на растителността, която се коси. Така се постига оптимална производителност, съчетана с намален разход на гориво и забележимо удължаване на работния интервал между две обслужвания за наливане на гориво, както и за почистване или смяна на въздушния филтър. При машините без такава система честотата на въртене се определя от степента на натискане на палеца за газта и по правило се работи при максималната й стойност. Резултатът е максимален разход на гориво и максимално ниво на създавания от машината шум. Работата при по-ниска честота на въртене способства също така за по-прецизно водене на косата и се намалява вероятността от „изстрелване“ с опасно висока скорост на малки камъчета при удар с ножа. Механизмът за регулируемо задавана на честотата на въртене ограничава максималната й стойност. При възникнала необходимост, чрез натискане на спусъка на газта, честотата веднага се увеличава до максималната 9800 minˉ¹.

Двигателят е многократно доказалият качествата си STIHL 2-MIX, разходващ с до 20% по-малко гориво от обикновените двутактови двигатели, а нивото на вредните емисии в изгорелите газове е с около 70% по-ниско.

Въздушният филтър е с увеличена площ, поради което почистването или смяната на филтриращия елемент се налага значително по-рядко.

Прозрачният резервоар за горивото с вместимост 0,54 l осигурява по-продължителна работа без прекъсване за зареждане. Стените му са прозрачни, което прави възможен визуалния контрол на количеството гориво в него.

Много голямо удобство за работещия е вградената за лесно запалване на двигателя STIHL ErgoStart. При нея липсва директна връзка между стартовото въже и коляновия вал на двигателя, като завъртането му се извършва от механизъм със силна плоска пружина. Тя се натяга чрез неколкократно изтегляне на въжето на малка дължина. Щом в пружината се акумулира достатъчно количество енергия, тя завърта коляновия вал. Така запалването на двигателя става с минимално физическо усилие и което е също много важно – избягва се вероятността от предаване на удар към държащата ръкохватката на въжето ръка.

По време на работа косата се държи и води чрез широка дръжка с две удобни за държане ръкохватки. Върху едната от тях (по избор на работещия) са разположени органите за управление на двигателя. Ръкохватката може лесно да се премества надлъж по тръбата, а наклонът й да се променя така, че да бъде максимално удобна според ръста на работещия с косата. Практиката е доказала, че тази конструкция с отдалечено разположени ръкохватки е най-удобната за характерното при косенето равномерно двупосочно движение в доста широк сектор пред косача.

3

Органите за управление на двигателя са интегрирани в едната ръкохватка, като конструкторите са се постарали в максимална степен да улеснят процеса на работа. Тук се намира дискът за предварително задаване на максималната честота на въртене, бутонът „Start/Stop“ за включване и изключване на запалването, лостчето на смукача и спусъкът на газта. При запалване на двигателя и подаване на газ, лостчето на смукача автоматично се връща в начална позиция, с което се предотвратява възможността от „задавяне“ на двигателя поради работа с преобогатена горивна смес. След спиране на двигателя с бутона Stop той автоматично се връща в положение Start, така че двигателят е готов за следващо запалване.

По време на работа косата виси окачена на специален самар с презраменни ремъци, така че теглото й се поема от раменете, а ръцете само направляват движението й.

За допълнителни подробности и списъка с дистрибуторите на STIHL и VIKING за страната вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 3-4/2014, Градина

Ключови думи


 
към началото