В категории: 2014, Актуални статии, Брой 5-6/2014, Градина, Електроинсталация, Осветление, Хоби

Градински лампи със слънчево захранване

1

Осветителните тела със собствено, независимо захранване, добито в резултат на слънчевото греене, заемат изцяло сегмента от лампи, предназначени за външно осветление – около сградите или в градината. Причината е очевидна – електроенергията е безплатна, а слънчевите панели стават все по-евтини, по-производителни и по-дълготрайни. Развитието на този вид лампи е неразделно свързано и със стремителното усъвършенстване на светодиодите, като най-икономичен източник на светлина.

В НС 7-8/2012 бе първото представяне на лампите със слънчево захранване на Brennenstuhl. Сега продължаваме темата, като разширяваме информация с най-новите, предлагани от „Ташев-Галвинг“ към май т.г. осветителни тела за външно осветление.

Три от описаните тук модели са предназначени за осветяване на пространството в непосредствена близост до сградата. Поради това те са пригодени за монтиране към фасадата или на друго подходящо място – гараж, беседка и др. Слънчевият панел е отделен от тялото на лампата. Това решение има съществено предимство, защото позволява избиране на оптималното място за неговото монтиране с оглед посоката, от която пада директната слънчева светлина. Лампата пък може да се монтира така, че да осветява желаното място.

Всички модели са защитени срещу проникване на твърди частички с големина над 1,0 mm и водни пръски (степен на защита IP 44).

3

SOL 1×4

Слънчевият панел с ефективни размери 110 х 110 mm е закрепен към стойка, чрез която се закрепва към стената. Откъм задната си страна тя има подвижна опора, с чиято помощ панелът се поставя така, че по възможност слънчевите лъчи да падат перпендикулярно към повърхността му. Той се свързва с лампата посредством кабел с дължина 4,75 m.

Осветителното тяло има формата на малко фарче със рефлектор, в чийто фокус се намира източникът на светлина – четири светодиода всеки с мощност 0,5 W. Създаденият от тях светлинен поток 160 lm се фокусира от рефлектора и осветява достатъчно, за да вижда човек къде стъпва, на разстояние до около 9-10 m.

Продължителността на непрекъснато светене при напълно заредени батерии е около 90 min. Продължителността на светене трябва да се преценява и с оглед на това, че лампата се управлява от инфрачервен сензор на движение, който я включва само при наличие на движение на човек или друго топлокръвно същество. Продължителността на светене след включване от сензора се настройва предварително в интервала от 10 s до 60 s. Налична е и другата характерна за тези сензори регулировка – нагласяване на прага на чувствителност на уреда в зависимост от нивото на общата осветеност. Обхватът на сензора в хоризонтална посока е 135°, а максималното разстояние за задействането му е около 8 m.

Лампата може да се завърта в хоризонтална и вертикална посока с цел по-доброто осветяване на желаната площ.

Лампата се захранва от три стандартни сменяеми NiMH акумулаторни батерии с капацитет 900 Ah всяка. Монтирането й е силно улеснено, защото капакът, който затваря отзад тялото на лампата се сваля много лесно без да е необходим помощен инструмент. Той се закрепва с два винта към стената, след което лампата са нахлузва и фиксира към него.

Solar_6SOL 2×4

Всичко, казано за модела SOL 1×4, е валидно и за този с тази разлика, че осветителните тела са две. Всяко от тях може да се завърта независимо от другото – в хоризонтална посока (доколкото не си пречат взаимно) и във вертикална. Това позволява допълнително разширяване на осветяваната зона. Съответно лампата има общо 8 светодиода с обща мощност 4 W, а излъчваният от тях светлинен поток е 300 lm.

Захранващият блок съдържа три сменяеми NiMH акумулаторни батерии с капацитет 1800 Ah всяка.

Ефективната площ на слънчевия панел е увеличена над два пъти – размерите му са 145 х 195 mm.

4

Premium SOL LH1205 P2

От трите лампи тази е най-мощната. Нейното осветително тяло излъчва светлинен поток 480 lm. То е изработено от алуминиева сплав с оребрен гръб за по-добро охлаждане на светодиодите. Тук те са 12 бр. с мощност по 0,5 W всеки (общо 6 W). В предния край е поставено масивно оребрено защитно стъкло с леко грапава вътрешна повърхност за дифузно разпръскване и омекотяване на светлинния поток.

Осветителното тяло може да се завърта в хоризонтална и вертикална посоки.

Инфрачервеният сензор за управление на лампата има далечина на действие до 10 m и обхват в хоризонтална посока 180°. Зоната на чувствителност може да се променя чрез завъртане на сензора във вертикална посока. Настройва се на продължителност на светене след задействане на сензора от 10 s до 60 s, както и прагът на чувствителност в зависимост от общата околна осветеност.

Д добитата от слънчевия панел електроенергия се зареждат три сменяеми NiMH акумулаторни батерии (АА) с капацитет 2500 Ah всяка. Напълно заредени те осигуряват продължителност на светене около 90 min. Слънчевият панел е с размери 155х195 mm и има мощност 2 Wp. Към лампата се свързва посредством кабел с дължина 4,75 m.

SOL FL 13007

Тази градинска лампа я оставихме за най-накрая, защото тя е не само впечатляващ завършек на статията. По-същественото е, че тя е блестящо, искрящо с гирлянд от 13 светодиода, украшение в градината. Тя не е стенен прожектор, който да стряска с ярката си светлина нежеланите нощни посетители, а дискретен източник на светлина, извличащ от тъмнината красотата на зеленината и цветята, както и на други забележителни кътчета в декоративната градина. Тя е стояща лампа, която се поставя по продължение на открити пътеки, стълбища и тераси, като осигурява необходимата осветеност за безпрепятствено движение през тъмната част на денонощието. Светлинният поток на лампата е 81 lm.

6

Поместените тук снимки дават представа за стилно изпипания външен вид на лампата, синтез между класическата шестостенна форма, заимствана от едновремешните улични фенери и възможностите на модерните материали и технологии – органично стъкло и алуминий с блестяща сребриста повърхност. Светещото тяло е поставено на метална колонка с квадратно напречно сечение, която най-често посредством монтажна плочка се закрепва към настилката или примерно парапета с винтове и дюбели. Предвидена е и възможността лампата просто да се забоде в почвата, за което към основата се закрепва съдържащ се в комплекта пластмасов шип.

Solar_12

За да може да украсява нощната градина единственото условие е през дена лампата да бъде огрявана от слънцето, за да зареди акумулаторни си батерии – три стандартни NiMH батерии с размер АА. Освен че е елегантна и не се нуждае от външно електрическо захранване, тя е и „интелигентна“. При здрачаване се запалва един от светодиодите, който свети постоянно, докато първите слънчеви лъчи не разпръснат мрака. Когато обаче в близост, в зоната на чувствителност на вградения в лампата инфрачервен сензор за движение, навлезе човек, се включват и останалите 12 светодиода и лампата свети с пълна мощност.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото