В категории: 2014, Брой 5-6/2014, Градина

Новите трактори за косене на VIKING

Viking1

На върха в класацията на професионалните машини на VIKING за косене на трева се намират самоходните косачки, които наподобяват малък четириколесен трактор. Те имат елегантна външност, а работещият седи на удобна седалка и управлява машината подобно на автомобил. Поради това сходство този вид косачки у нас се наричат трактори за косене. Царството на тези машини са големите паркове, като една от тях може да коси до около 10 000 m², в зависимост от модела. Това са високопроизводителни машини, а косенето с тях е нещо средно между работа и удоволствие.

В този клас VIKING предлага две серии машини – T5 и T6. Първата серия са трактори, предназначени за косене на тревни площи с големина до около 6000 m², докато горната граница при машините от серията Т6 e около 10 000 m².

Повод за тази статия е обновяването, което водещият немски производител на градинска техника извърши едновременно и в двете серии трактори за косене, пускайки на пазара общо шест нови модела, три от които се предлагат и на българския пазар. Това са MT 5097, MT 5097 Z и MT 6127 ZL. Съществената разлика между MT 5097 и MT 5097 Z е в близо два пъти по-мощния двигател на втората машина. Основните технически характеристики на трите нови модела са дадени в таблицата.

3

Модернизацията на машините обхваща не само обновеният външен вид, като очевидно е търсен по-спортен облик, но включва и редица технически новости, които подобряват тяхната мощност и производителност, правят работата по-приятна, а воденето на машината още по-комфортно.

2

Накратко казано, моделите от серията Т5 са замислени като оптимална комбинация между качеството и иновативни технически решения, докато косачките от серията Т6 се отличават с превъзходен комфорт за работещия, отлични ходови качества, още по-изпипан дизайн и най-високи технически постижения.

Така например топмоделът VIKING MT 6127 ZL има синхронен апарат за косене. Той работи с 2 ножа, които са разположени перпендикулярно един на друг, а обсегът им на рязане леко се припокрива в краищата. Разминаването им при голямата честота на въртене се постига именно чрез сигурна синхронизация на въртенето им. Това решение подобрява значително качеството на косене, улеснява се насочването на потока отрязана трева към отвора, през който тя се отвежда в коша. Косящият агрегат и двигателят са още по-добре напасвани един към друг. Благодарение на оптимизираният диапазон на честота на въртене на двигателя неговата мощност се използва по-ефективно. Това също спомага за още по-доброто захващане на тревните стъбла и тяхното прерязване.

4

MT 6127 ZL има и усъвършенстван предавателен механизъм, който допълнително подобрява проходимостта на трактора и позволява работа при тежки условия. Това особено ярко проличава и е от голяма полза при косене на стръмни терени с пълен кош. Новата предавателна кутия позволява също така тракторът да бъде използван и през зимата за почистване на снега. За това е необходимо монтиране на специално гребло и евентуално поставяне на вериги на колелата. Автоматичната (хидростатична) трансмисия силно улеснява управлението на машината, като скоростта на движение се контролира с натискане на педала за газта. Вторият педал е на спирачната система. Промяната на посоката на движение на машината (на преден и заден ход) също е силно улеснено. Управлява се с лостче, намиращо се от лявата страна на колонката за волана.

Включването и изключването на въртеливото движение на ножовете става чрез електромагнитен съединител, т.е. с натискане на бутон, намиращ се на панела за управление на машината.

Редица съществени подобрения са направени и за улесняване на обслужването на машината. Така например степента на опъване на ремъка, който задвижва режещия механизъм, може да се контролира лесно през специално направен отвор в кожуха на агрегата, без да е необходимо неговото демонтиране. Ако по някаква причина обаче се наложи демонтиране, са взети конструктивни мерки това да става бързо и лесно.

За да бъде комфортът при работа още по-пълен MT 6127 ZL има LCD екран, на който се изписва информация за отработените часове, напрежението на акумулаторната батерия, за положението на заключващия механизъм на коша и степента на неговото запълване, количеството на бензина в резервоара, налягането на маслото за смазване на двигателя, за включване на косящия апарат, положението на електромагнитния съединител за задвижване на ножовете, съобщения за неизправности и др. Тракторът има и устройство за автоматично поддържане на зададената скорост (темпомат).

Новите модели имат обновено шаси, при което настройването на височината на косене е допълнително улеснено. Както и при досегашните модели определянето на височината става централно с помощта на лост, намиращ се непосредствено до седалката. Тя се настройва на 8 степени в диапазона 30–110 mm. Широчината на косене с MT 6127 ZL е 125 cm, докато при двата модела от серия Т5 тя е 95 cm.

Viking4

Част от описаните техническите решения, характерни за луксозната серия Т6, са налични и при косачките от серията Т5 – моделите MT 5097 и MT 5097 Z. Те също имат хидростатична трансмисия, а управлението на движението става с един педал, механизмът за превключване на преден и заден ход функционира по същия начин, и двата модела имат система за централизирано управление на височината на косене и т.н.

Мястото на акумулаторната батерия също е променено. При новите модели тя е поставена зад седалката, където достъпът до нея е по-лесен и не се налага използване на помощен инструмент. Батерията също така е по-добре защитена срещу попадане върху нея на късчета трева и прах. Подобрено е и окачването на коша за събиране на окосената трева. Благодарение на удължения лост долният край на коша може лесно да се повдига и той да се изпразва без работещият да слиза от седалката. Кошът има система за следене на нивото на тревата в коша и щом то достигне определено ниво, тя подава звуков сигнал при машините от серията Т5, а при MT 6127 ZL подава индикация върху контролния LCD екран.

Стабилната, устойчива на натоварване носеща рамкова конструкция, позволява машините да теглят прикачен инвентар – малко ремарке или валяк за валиране на тревната площ, за което имат фабрично монтиран теглич.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 5-6/2014, Градина

Ключови думи


 
към началото