В категории: 2014, Актуални статии, Брой 5-6/2014, Електроинсталация, Хоби

Дистанционно управление на електроуреди

Във времето на безжичните комуникации бе съвсем естествено и немската фирма Brennenstuhl да даде своя принос като пусне на пазара устройства, позволяващи дистанционно включване и изключване на различни електрически захранвани уреди в дома – отоплителни и кухненски уреди, осветителни тела, напоителни системи и каквото още ви хрумне, стига да има смисъл от това. За разлика от дистанционното управление на телевизора и звуковъзпроизвеждащата уредба, което се извършва от няколко метра разстояние с инфрачервен лъч, двете системи на Brennenstuhl, обект на тази статия, позволяват управление от разстояние до около 25 m едната, и без ограничение, при втората.

Система за безжично дистанционно управление Primera-Line RC 2044

Wifi1

Системата позволява дистанционно управление – включване и изключване, на до три електроуреда, всеки с мощност до 3600 W (230 V/16 A). За целта всеки от тях се включва към стандартен електрически контакт посредством модул, управляван по безжичен път (честота 433,92 MHz). Два от модулите са предназначени за употреба във вътрешността на сградата (степен на защита IP 20), а единият е предназначен за външно монтиране, поради което е защитен срещу проникване на твърди частички с големина повече от 1,0 mm и водни пръски. Управлението се извършва от четириканално дистанционно устройство – за всеки модул поотделно или за всички заедно. Всеки от модулите има бутон за ръчно управление – включване и изключване на свързания към него електроуред. Освен това има и бутонче, с което се включва режим на обучение. В този режим всеки от модулите се „привързва“ към един от четирите канала и съответно се управлява с една от двойките бутони на дистанционното управление.

Подготовката на системата става изключително лесно и бързо – батерията се поставя в дистанционното устройство, модулите се включват към електрическите контакти и в рамките на минута-две най-много всеки от тях запаметява дълготрайно своя код. При необходимост този код може да бъде изтрит и заменен с друг, генериран от дистанционното устройство, за което също има предвиден режим на „обучение“.

Обявеното от производителя максимално разстояние за управление 25 m е валидно само при липса на прегради между дистанционното и управлявания модул. Ако сигналът преминава през масивна външна стена с топлоизолация или стоманобетонна плоча, разстоянието намалява на около 15 m. Във вътрешността на жилището сигналът безпроблемно преминава през 2-3 тухлени стени, както и през междуетажната стоманобетонна плоча.

Системата може да намери множество практични приложения, особено когато се използва в къща с двор. Също така тя би направила животът по-лек и на хора с ограничена двигателни възможности или приковани към легло.

Система за управление чрез GSM или таблет Brematic GWY 433 KIT

Wifi3

Системата представлява поредната стъпка в технологично, функционално и ценово отношение по отношение разширяване на възможностите за дистанционно управление на различни електроуреди в дома. За разлика от предишната при тази управлението може да се извършва от произволно разстояние, стига мястото да има покритие за GSM апарат. Така например системата позволява да включите отоплителни прибори в намираща се на стотици километри вила, така че когато пристигнете в някоя мразовита събота, стаите да бъдат вече приятно затоплени. По същия начин може да се управлява поливната система в градината, докато летувате на някой средиземноморски или по-далечен плаж. С профилактична цел не би било зле също така от време на време да се припалват светлини в градината и необитаемата в момента къща.

Описаната тук система представлява кит, съставен от елементи от набора за безжично управление на електроуреди RCS 1000 N и „шлюзът“ (Gateway) Brematic GWY 433.

Наборът включва два модула, които, подобно на RC 2044, се поставят в подходящ електрически контакт и към всеки от тях се свързва един, а посредством разклонител и повече електроуреди, стига да сумарно да не надвишават максималната мощност от 1000 W.

Wifi2Те се управляват по безжичен път (честота 433,92 MHz) от устройство, познато в мрежовите среди като „шлюз“ или с англоезичното му наименование Gateway. То от своят страна се включва посредством мрежов кабел (RJ45) към WLAN маршрутизатор (рутер) с активиран DHCP (протокол) на домашната компютърна мрежа (най-често тази роля изпълнява модемът за връзка към интернет).

Управляването на така изградената домашна система става чрез мобилен телефон или таблет с операционна система Android или iPhone/iPad. За целта е необходимо да се изтегли съответното приложениe от сайта www.stekercheker.de и да се инсталира на мобилното устройство. Цената на софтуера е около 5 евро.

 

За допълнителна информация и поръчки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото