В категории: Брой 5-6/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Електроинструменти на SKIL реколта 2010

SKIL навлeзe в 2010 година с редица нови модели електроинструменти, като за пазарния им успех разчита на въвеждането на иновативни технологии и решения. Компанията е създател на технически решения в своите инструменти, новост за световната практика като системата за контрол на натиска при плоскошлифовъчните (вибрационни) шлайфмашини, автоматичното центриране на лентата при лентовите шлайфмашини, приставката Equalizer, която подобрява качеството при шлифоване на по-големи площи с лентова шлайфмашина, механизмът Auto-Scroller, който позволява завъртане на 360о по време на рязане на триончето на прободния трион, и редица други.

Инструментите на SKIL сe отличават също така с добрата си ергономичност, а често и с необичайния си дизайн, който им е донесъл редица международни награди, включително особено престижната iF Design Award. Характерно за марката е също така изключително богатата програма от множество модели на почти всички познати електроинструменти.

Тази година SKIL навършва 86 години и разчита на сериозен пазарен успех благодарение на най-силното си оръжие – добро качество на атрактивни цени. Много успешни са и характерните за SKIL традиционни промоционални акции, добре познати и в България.

От 1996 г. марката SKIL е включена в състава на групата Bosch. Само в Европа досега са продадени над 120 млн. ръчни електроинструменти SKIL.

От моделите, пуснати на пазара през първото полугодие, прави впечатление, че тази година значително развитие ще получат електроинструментите, захранвани с литиево-йонни батерии. Това е световната тенденция и SKIL се развиват в унисон с нея.

След като овладяха сектора на професионалните електроинструменти, литиево-йонните акумулаторни батерии бързо изместиха никел-кадмиевите и се настаниха и при любителските инструменти. Причините за това са различни, включително и екологични, но основното е в значително по-добрите характеристики на този тип батерии, които при това се развиват и бързо се усъвършенстват. Те са особено подходящи за домашната работилница поради специфичния режим на тяхното използване – рядко, с дълги престои, дозареждане без оглед на степента на разреждане. Същевременно батерията трябва да бъде винаги готова за работа. За всичко това сме писали подробно и неведнъж.

През септември м.г. SKIL пусна на пазара първата си акумулаторна бормашина-отвертка с литиево-йонна батерия с напрежение 10,8 V. Тази година компанията пуска няколко нови модела акумулаторни бормашини-отвертки, както и миниотвертки. Част от тях ще бъдат в продажба през първото полугодие, а моделът SKIL 2536 ще се предлага от август.

SKIL 2770

Акумулаторната бормашина-отвертка SKIL 2770 може да бъде причислена към групата на миниинструментите, защото е компактна и лека, минимално натоварва ръката при по-продължителна работа. Захранва се от вградена в ръкохватката литиево-йонна батерия с напрежение 7,2 V. Цикълът на саморазреждане на батерията е 18 месеца, което ще рече, че и половин година или дори повече с нея да не е работено и тя да не е била зареждана, на нея ще може да се разчита. За предпазване от неприятни изненади поради изтощена батерия, върху горната част на отвертката има светодиоден индикатор (LED), който сигнализира при снижаване на нивото на заряда до 30% от номиналния. Това е указание, че батерията трябва да бъде заредена с намиращото се в комплекта зарядно устройство. Електронна система следи и предпазва акумулаторните клетки от претоварване, прегряване или дълбоко разреждане, все фактори, които може да ги повредят невъзвратимо или значително да скъсят експлоатационната им дълготрайност.

Необичайно за миниотвертка е вграждането на механична предавателна кутия, което позволява по-широк диапазон от възможности за избор на честотата на въртене и съответно на големината на максималния въртящ момент. Това е значително предимство за този инструмент, което го прави още по-подходящ и за двете му предназначения – пробиване на отвори и завиване на винтове. В зависимост от избраната механична предавка честотата на въртене се регулира безстепенно по електронен път съответно до 220 minˉ¹ на първа предавка и до 720 minˉ¹ на втора. Големината на приложения върху главата на винта максимален въртящ момент може да се ограничава според диаметъра на винта и твърдостта на материала. Затова отвертката има седемстепенен превключвател за предварителен избор на максималния въртящ момент. При необходимост винтът може да се дозавие и на ръка, за което при изключено захранване, въртенето на шпиндела се блокира автоматично.

Наличието на бързопритягащ челюстен патронник също е предимство, защото позволява както работа с шестостенни битове, така и със свредла с цилиндрична опашка. При тестването на тази отвертка специално се подчертава ергономичната и покрита с еластична материя ръкохватка, която прави инструмента удобен и приятен за работа. Светодиодният индикатор, освен степента на зареждане на батерията, показва още зададената посока на въртене.

Друга нова акумулаторна бормашина е моделът

SKIL 2521

Със захранващо напрежение на литиево-йонната си батерия 18 V тази бормашина-отвертка вече попада в горния клас по мощност. Тялото ù има класическата Т-образна форма. Тя е необичайно лека за мощността си – тежи 1,4 kg, което е характерно за любителски бормашини със същия вид батерия, но с по-ниско захранващо напрежение – 14,4 V. Тази бормашина има задължителната за мощността си двустепенна механична предавателна кутия. В комбинация с електронното управление честотата на въртене може да се управлява до 400 min ˉ¹ на първа и до 1600 minˉ¹ на втора предавка.

Максималната големина на въртящия момент може да се задава предварително в 19 степени, включително ограничителят да се изключва, когато машината се използва като бормашина.

Освен светодиоден индикатор, показващ степента на зареждане на батерията и посоката на въртене, бормашината има и мощен светодиод, който е така монтиран в основата на ръкохватката, че да осветява добре полето на работа.

Батерията се зарежда за 1 час.

SKIL 2536 Twist

Тази е най-малката по големина и мощност сред новите акумулаторни отвертки. Тя е незаменим инструмент за работа с винтове с малък диаметър и най-вече за винтове с метрична резба. Типичното ù приложение са различните електромонтажни работи, ремонтът на електроуреди и др. подобни дейности. За тези цели е необходим възможно най-лек и компактен инструмент, който да лежи удобно в дланта на ръката, така че върхът на бита да може да се насочва лесно, за да попадне в шлица на малките винтове. Освен ергономично оформеното тяло за максимално удобство при работа, ръкохватката е свързана шарнирно към тялото и може да се завърта на 180°. Така отвертката може да придобива две разновидности – изправена или пистолетен тип . Изправената отвертка позволява по-лесно да се бръкне по-надълбоко във вътрешността на даден уред, за да се достигне до главата на винта.

Отвертката се захранва с постоянно вградена в ръкохватката литиево-йонна батерия с напрежение 3,6 V. За контрол на нивото на зареждане отвертката има сигнален светодиод, разположен в задния край на тялото. Светодиоден индикатор показва и избраната посока на въртене на шпиндела. Отвертката се предлага в две версии – в картонена кутия с преходник и два бита или в елегантно куфарче, съдържащо още битове, свредла, преходници, накрайници за гайки и др.

SKIL Energy 6223

След първия си модел от този хибриден вид бормашина-отвертка (Energy 6222, НС 11/2009) година по-късно SKIL прави поредната крачка и пуска на пазара следващия модел Energy 6223. Нарекохме отвертката хибридна, защото на външен вид тя силно наподобява акумулаторна бормашина с пистолетен тип ръкохватка. Съществената разлика е, че акумулаторът липсва, а електродвигателят се захранва от електрическата мрежа. Успехът на първата такава бормашина очевидно е убедил конструкторите на SKIL, че има перспективна пазарна ниша за такъв инструмент. Тяхното решение се основава и на статистическо проучване, което е показало, че в домашни условия около 98% от случаите работното място, където се използва бормашината-отвертка е отдалечено на не повече от 4 m от електрически контакт. Щом има търсене, производителят реагира незабавно и предлага подходящия инструмент. Така е в пазарното стопанство.

Липсата на акумулаторна батерия прави машината значително по-лека и по-компактна. Отпада и грижата за редовно зареждане на батерията, както и разходите за нейната смяна, което рано или късно е неизбежно. Машината е винаги готова за работа, стига електрическата мрежа да е под напрежение. Захранването с мрежово напрежение позволява постигане на по-голяма мощност на електродвигателя. Най-голямото предимство на този хибриден модел е значително по-ниската му цена (два до три пъти) в сравнение с акумулаторно захранвана машина със сходни технически параметри.

С Energy 6223 може да се пробиват в дърво отвори с диаметър до 20 mm, и в стомана – до 8 mm. Сравнително високият въртящ момент позволява завиване и развиване на винтовете с по-голям диаметър и дължина – до около 6×50 mm (в мека дървесина).

От акумулаторните бормашини-отвертки моделът Energy 6223 е наследил компактната форма и елегантния ергономичен дизайн, което особено отчетливо се усеща, когато се работи при неудобни положения на тялото и най-вече при завиване на винтове на тавана. Типичен пример за това е направата на различни облицовки на тавана с плочи, различни декоративни панели или сачак от иглолистна дървесина.

Отвертката има механичен ограничител в 19 степени на големината на въртящия момент, който в режим на пробиване се изключва. Двустепенната механична предавателна кутия позволява по-точен подбор на големината на въртящия момент и честотата на въртене, която се регулира плавно в диапазоните 0–399 minˉ¹ и 0–850 minˉ¹.

Бързопритягащият патронник е изработен изцяло от стомана, което го прави по-здрав и износоустойчив. Производителят се е преосигурил и вместо с шестметров кабел, както е при предния модел, новият има захранващ електрически кабел с дължина 10 m.

Очевидно SKIL са създали хибриден модел на бормашина-отвертка, който успешно съчетава част от положителните качества на мрежовите и акумулаторно захранваните електроинструменти. А домашният майстор получава алтернатива на акумулаторните инструменти, при това на силно изгодна цена.

Energy 6223 се продава в картонена кутия или в алуминиев куфар заедно с набор от свредла и битове.

SKIL 7250

Тази шлайфмашина с основание може да се нарече комбинирана, защото съчетава възможностите на обикновена плоскошлифовъчна машина и специализираната делташлайфмашина. Плоскошлифовъчните машини имат по-голяма работна плоча, респективно шлифоваща повърхност, защото от тях се очаква да заравняват и най-малките неравности, докато повърхността стане напълно гладка. Ексцентриков механизъм предава въртеливото движение на шпиндела от двигателя с малък ексцентрицитет (в случая 1,5 mm) на работната плоча. В резултат на това нейното кръгообразно движение се възприема като вибриращо. Затова в разговорния език тези шлайфмашини се наричат още вибрационни. Характерна за тях е чистата фина работа и затова се използват за завършващо шлифоване. Силата на делташлайфмашините е, че работната им плоча има равностранна триъгълна форма с дъгообразни страни и съответно остри върхове. Това позволява да се шлифоват места, които са недостъпни за всички останали видове шлайфмашини. Понеже шлифоването се извършва с частта на абразивния лист около насочения напред връх, тя бързо се износва. Щом това се случи, шлифоващата плоча се завърта на 120° и така се работи с всеки от трите върхове, докато цялата повърхност на листа се износи равномерно.

Новата SKIL 7259 съчетава възможностите и на двата вида шлайфмашини, което е не само удобно универсално решение, но определено има и своите ценови предимства – на цената на една домашният майстор получава две машини.

Друга особеност на машината е прилаганата вече от няколко години разработена от SKIL система за контрол на натиска, който ръката оказва върху шлайфмашината. Този натиск е необходим, но трябва да се прилага с мярка. Когато машината се притиска недостатъчно, отнемането на материала намалява и работата се удължава. Прекомерно силният натиск води до обратния ефект, но същевременно може да причини повреждане на шлифованата повърхност, особено ако се обработва лаково покритие, което при нагряване омеква. Системата за контрол на натиска има светодиодна сигнализация, като червеният цвят алармира за прекомерен натиск и необходимостта той да бъде намален.

Заслужава да се отбележи и филтърът за събиране на отделената при шлифоването прах. Той има доста голям обем, което позволява по-продължителна работа без изпразване, тялото му е прозрачно, което позволява визуален контрол за степента на неговото запълване. Филтриращият елемент е от нагъната специална хартия, която задържа и най-фините частички.

Шлайфмашината има електродвигател с мощност 210 W, а честотата на движение (трептене) на плочата е 30 000 minˉ¹. Шлифовъчната плоча е с размери 151х102 mm, а дължината на страната (по права линия) на триъгълната част е стандартната за делташлайфмашините и съответно за консумативите за тях – 92 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото