В категории: 2014, Брой 7-8/2014, Инструменти

Лазерна ролетка Bosch GLM 30 Professional

GLM30_1Все още гореща новост при професионалните лазерни ролетки на Bosch са моделите GLM 30 Professional и GLM 100 Professional. Вторият несъмнено е по-усъвършенстваният от двата модела, с близо два пъти по-голям обхват на измерване и по-голяма точност, а най-вече се отличава с възможността за безжично прехвърляне на измерените данни към таблет или смартфон и др. Това, разбира се, е дало отражение и върху неколкократно по-високата му цена. Затова избрахме да го представим по-обстойно в следващия брой на списанието, а тук ще спрем вниманието си на модела GLM 30 Professional.

1-PT-19961Bosch GLM 30 Professional е професионална лазерна ролетка, позволяваща измерване на разстояние до 30 m при точност ±2 mm. Минималното разстояние, което може да се измери с нея е 15 cm. Благодарение на компактните си размери (105 х 41 х 24 mm) и тегло с батериите от само 100 g, тя е много удобна за носене, защото се побира във всеки джоб. Пригодена е за използване и при неблагоприятна околна среда, характерна, примерно, за строителната площадка, като има клас на защита IP 54. Това означава, че тя е защитена срещу проникване на прах във вътрешността на уреда до степен, която би могла да наруши неговата работоспособност, защитена е и срещу проникване на водни пръски, независимо от посоката, от която идват.

Най-характерната особеност при тази лазерна ролетка е, че измерването се извършва с един единствен бутон, вместо с няколко, както е обичайното решение. Това решение значително улеснява работата с ролетката, включително и за хора без опит с такъв инструмент, а измерването става по-бързо. Първото натискане на бутона включва захранването на ролетката, второто натискане активира лазерния лъч, а при третото се извършва измерването и стойността се изписва на екрана.

Другата особеност на този модел, която го отличава от останалите лазерни ролетки, е функцията за автоматично сумиране на последователно измерените разстояния. Тя се изписва на първия от трите реда на дисплея, а на останалите са показани последните измерени стойности. По този начин във всеки момент работещият вижда сумираната стойност на отделните измервания, измерването става много по-бързо, и което е много важно – възможността от грешки при пренасяне на отделните резултати и тяхното събиране на ръка отпада. При последващо натискане на бутона паметта на уреда се нулира и следващото измерването започва на чисто. Автоматичното сумиране на последователно измерени разстояния е типично и най-често извършвано при дейности като прокарване на различни видове инсталации, монтиране на первазните летви на подови настилки и др.

GLM30_2GLM30_3Важно е да се обърне внимание и на факта, че ролетката Bosch GLM 30 Professional е сертифицирана по ISO-Norm 16331-1 за точността и обхвата на измерване. Това означава, че измерените с нея стойности са напълно съпоставими, т.е. могат да бъда сравнявани с резултатите, получени с всеки друг сертифициран по същия начин инструмент.

Ролетката се захранва от две алкални батерии с големина HR03 (ААА) или акумулаторни батерии със същата големина. Един комплект батерии позволява извършването на около 5000 измервания.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 7-8/2014, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото