В категории: 2014, Актуални статии, Брой 11/2014, Градина

Акумулаторна ножица за клони STIHL ASA 85

ASA1

Измежду най-горещите новини, толкова нова, че първите влезли в страната ни екземпляри дори не успяха да стигнат навреме до експозицията на „Андреас Штил“ ЕООД на тазгодишния Технически панаир в Пловдив, е електрическата ножица за клони STIHL ASA 85. За този вид инструменти популярното у нас наименование е лозарски или овощаро-лозарски ножици. Този модел обаче има значително по-широк диапазон от приложения, защото реже с лекота стъбла и клони с дебелина до 45 mm. При това без никакво физическо усилие от страна на работещия. И не само това. Захранваната от литиево-йонната батерия STIHL AP 180 ножица е в състояние да се труди „неуморно“ в рамките на осемчасов работен ден, без необходимост от зареждане. Това я прави напълно автономен инструмент за работа на полето, в гората или градината, далеч от електрическия контакт. Не се налага прекъсване на работата за зареждане на батерията, нито носене на втора.

Без претенция за абсолютна непогрешимост, справката, която Google предостави от интернет пространството, показва че електрическата ножица на STIHL към момента няма равностойна на пазара.

Пускайки в продажба ASA 85 STIHL попълва една незаета досега, десета поред, ниша в продуктовата си програма от акумулаторни инструменти. Почитателите на марката пък получават високо производителен професионален инструмент от най-висок клас.

Посрещнахме новината за появата на STIHL ASA 85 с повишен интерес. След като преди време поместихме информация за една съвсем любителска акумулаторна ножица тип „лозарска”, не спират читателските запитвания дали тя може да се използва и за по-сериозни задачи, като за резитбата на лозя. Е, сега вече като техническо списание, може да препоръчаме STIHL ASA 85 като инструмент, който в неимоверна степен улеснява и прави многократно по-производителен труда на професионално занимаващите се с лозарство и градинарство. Защото, както се знае, ръчната ножица за клони е инструментът, без който в тези професии не може.

ASA2

Електрическата ножица има електронно управление, чрез което широчината на отваряне на подвижната режеща челюст спрямо неподвижната може да се задава автоматично, т.е. да се регулира на 100%, 70%, 60% и 50% от максималната стойност – 45 mm. Степента на отварянето се избира според дебелината на клонките и стъблата, с което се намалява времето за срязване, намалява се и разходът на електроенергия. Когато се наложи срязване на по-дебела клонка, режещата челюст може да бъде максимално отворена чрез бързо двукратно натискане на спусъка. В такива случаи не е необходимо да се променя зададената настройка, като по този начин се спестява допълнителна операция и време. Електронното управление се настройва с показания тук заедно с ножицата управляващ модул. Чрез него също така може да бъде зададен и режимът на работа на ножицата – плавно или импулсно рязане. При първия режим движението на режещата челюст следва пропорционално движението на притискания от пръста спусък. Предимство на този режим е, че позволява максимален контрол върху процеса на рязане. При импулсния режим подвижната челюст се задейства и срязва докрай щом спусъкът бъде натиснат – подобно на пневматичните лозарски ножици. Управляващият модул има LCD дисплей, който показва избраната големина на отваряне на подвижната челюст, броят на извършените срязвания и наличният електрически заряд на батерията.

3

Акумулаторната батерия е поставена в специално пригодена за целта малка раница, чието тегло заедно с най-мощната към момента батерия AP 180 е 3,5 kg. Благодарение на удобните презраменни ремъци и на конструкцията на раницата, натоварването на гърба и раменете е минимално, а носенето на батерията почти не се усеща. Ножицата се захранва посредством гъвкав електрически кабел, който се извежда откъм лявата или дясната страна на раницата, в зависимост от това с коя ръка се държи инструментът. Управляващият модул е закрепен отстрани на раницата, на равнището на бедрото, така че да бъде лесно достъпен. В промеждутъците, когато не се използва, ножицата се поставя в своеобразен кобур, прикачен на раницата отстрани.

Ножицата STIHL ASA 85 тежи 980 g. Тялото й е изработено от алуминиева сплав и защитава сигурно вътрешността на ножицата от проникване на прах и други замърсявания. Разстоянието (притискането) между подвижната и неподвижна челюсти се регулира прецизно с винт, така че ножицата да реже чисто, с гладък срез и без „дъвчене“. Електродвигателят е безчетков – на практика не се нуждае от поддръжка, а дълготрайността му е двукратно по-висока от колекторните двигатели.

ASA3

С оглед гарантиране на работоспособността в рамките на осемчасов работен ден е препоръчително STIHL ASA 85 да се захранва от батерия AP 180 (178 Wh). Тя обаче може да работи и с батериите AP 115 и AP 160, което се отразява само върху продължителността на работа с едно зареждане на батерията. Електрическата ножица, както и всички останали инструменти с акумулаторно захранване на STIHL и VIKING, работят с всички предлагани към момента литиево-йонни батерии на STIHL с изходящо напрежение 36 V.

5

Тази взаимозаменяемост позволява най-рационално използване на наличните батерии, още повече, че всяка от машините може да бъде купена без батерия и зареждащо устройство.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Актуални статии, Брой 11/2014, Градина

Ключови думи


 
към началото