В категории: 2014, Брой 11/2014, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Новите карбофлексни дискове на TYROLIT за рязане и шлифоване

1

Наред с познатия от предишни партньорски срещи г-н Данчо Данчовски, търговски представител на TYROLIT за България, в представянето на австрийската компания взе участие и г-н Вили Маурер, Търговски мениджър за Централна и Източна Европа, и Русия.

Понеже вече сме представяли в списанието компанията TYROLIT, прескачаме уводната част на презентацията, посветена на нейната история и настояще, изнесена от г-н Мауер. Ще съсредоточим вниманието си върху новостите в производствената програма от карбофлексни дискове за рязане, пилене и шлифоване. Ползвайки основно казаното от г-н Данчовски, ще допълним и разширим темата със събрана и от други източници информация.

Несъмнено водещата новост са дисковете с керамични абразивни зърна, които носят даденото от TYROLIT марково наименование Cerabond. Този вид дискове в момента стоят на вниманието на повечето водещи производители в света, на световния пазар вече се предлагат с различни наименования, като всеки производител ги обявява за „гореща” новост. TYROLIT е водеща в света компания за производство на абразивни инструменти, поради което тя е и лидер в иновациите, а нейните инструменти бележат най-високото към момента равнище на качество и дълготрайност.

2

Най-характерното при керамичните дискове Cerabond е режещият елемент – абразивните зърна. При класическите карбофлексни дискове зърната представляват големи монокристали от алуминиев оксид, чиито ръбове и връхчета първоначално са остри и поради това енергично отнемат от обработвания метал (стомана, включително неръждаема). В течение на времето обаче, острите ръбове, се притъпяват и способността на диска да отнема метални стружки все по-бързо намалява, докато стане негоден за употреба. При керамичните дискове абразивните зърна са получени чрез синтероване на множество микрокристали алуминиев диоксид. Когато повърхностния им слой се износи, кристалчетата с притъпени ръбове се отчупват и на тяхно място се откриват непокътнати до момента кристалчета с остри ръбове. Поради това дискът продължава да реже на практика като нов. Използването на керамични абразивни зърна е само част от разработената от TYROLIT система Cerabond System. Другият, не по-маловажен елемент в нея, е специалната смола, осигуряваща здраво и дълготрайно свързване на абразивните зърна, както и технологията, която позволява тяхното оптимално разполагане при производството на дисковете.

В резултат на новите материали и технологии, дисковете Cerabond се отличават със значително по-агресивно отнемане на метал, съответно по-висока производителност и по-голяма дълготрайност, което пък се отразява в цената за всяка обработка.

За илюстрация на качествата на дисковете Cerabond г-н Данчовски показа експериментални данни от сравнителни тестове с един популярен и на нашия пазар също добър диск – PFERD SG Elastic. Дисковете са с диаметър 125 mm и дебелина 1,6 mm.

Най-меродавният измерител при сравняване на абразивни инструменти е т. нар. коефициент G, който се определя въз основа на общата площ, отрязана с даден абразивен инструмент, отнесена към износената площ на диска. Колкото по-висок е този коефициент, толкова по-производителен (дълготраен) е дискът. Тестовете са показали, че коефициентът G при диск TYROLIT Cerabond е 4,1, докато за PFERD SG Elastic е 2,5. По-просто казано при еднакви условия – еднакъв материал и една и съща машина, с диск TYROLIT Cerabond може да бъдат направени 71 среза, срещу 51 на PFERD SG Elastic.

Фамилията Cerabond System включва дискове Premium за шлифоване с диаметри от 115 mm до 230 mm и за рязане с диаметри от 115 до 150 mm. Дебелината на дисковете за рязане е от 1,3 до 1,6 mm. Към тази нова фамилия принадлежат и керамични ламелни дискове за шлифоване с диаметър 115 и 125 mm.

Лекторът представи и новото поколение тънки дискове за рязане от групата Premium, които се отличават с по-голяма режеща способност и повишена дълготрайност. Сред тя са:

» Premium 2in1 – тези дискове са еднакво подходящи както за рязане на обикновена стомана, така и за неръждаема. Това е постигнато чрез специално подбран състав на диска, в който липсват елементите желязо, сяра и хлор. На практика това означава, че не е необходима смяна на диска за рязане на неръждаема стомана. Това важи и за останалите два вида тънки дискове.

» Premium Inox – това са дискове с дебелини от 0,75 до 1,6 mm, предназначени за рязане на листове, тръби профили от неръждаема стомана. Подходящи са също за рязане на въжета от такава стомана, на детайли с антикорозионно, включително устойчиво на киселини, покритие.

» Premium LongLife – дисковете с дебелина от 1,0 до 1,6 mm са предназначени за рязане на всякакъв тип стомани, като се отличават с изключително висока износоустойчивост и дълготрайност.

3

Освен изброените качества, новите тънки дискове за рязане се отличават още с по-голяма скорост на рязане, отделяне на по-малко вибрации и шум, плавно и лесно врязване в метала, константно износване по целия диаметър на диска и ограничаване до минимум на опасността от заклинване, намаляване с до 30% на отделяната при рязането прах, получаване на чисти и гладки срезове, без необходимост от допълнителна обработка, силно намаляване на вероятността от счупване на диска. Всъщност досега няма случай на счупен диск. Етикетът при тези дискове е със силно намален диаметър. Това е направено с цел да се позволи на леко абразивната повърхност на диска по време на рязането да шлифова страните за получаване на гладък срез.

4

Новост е и дискът за повърхностно шлифоване RONDELLER. По форма той наподобява ламелните дискове, но за разлика от тях, абразивният материал е оформен във вид на множество спираловидно подредени редици от „копчета“. Това са полугъвкави дискове, предназначени за обработка на стомана, включително неръждаема, чугун, мед, месинг, бронз, алуминий. Специфичната форма на работната повърхност на диска улеснява отвеждането на металните стружки и спомага за подобряване на охлаждането, поради което се предотвратява образуването на характерното синкаво оцветяване на обработваната повърхност – нещо, което е особено важно при обработка на изделия от неръждаема стомана. Поради леко коничната си форма дискът приляга добре, включително при шлифоване на изпъкнали или вдлъбнати повърхнини. При работа не поражда вибрации, а производителността му при отнемане на материал е с 50% по-висока в сравнение с ламелните дискове. Предлагат се дискове с диаметър 115, 125 и 178 mm при три степени на зърненост – 24, 36 и 60. Освен за обработване на споменатите видове метали TYROLIT произвежда и дискове RONDELLER за шлифоване на различни пластмаси, шпакловки и други композитни материали с армировка от фибростъкло, естествен камък, бетон и др.

Пазарна тенденция през последните години е забележимо нарастване на търсенето на ламелни дискове, които в редица случаи се предпочитат пред обикновените твърди дискове. За да отговори на този засилен интерес, TYROLIT е създала новите ламелни дискове за шлифоване Premium LongLife. Те се предлагат се с големини 115, 125 и 178 mm. Отличават се с голяма дълготрайност и производителност, като диск с диаметър 125 mm е способен да отнеме от обработвания детайл около 4,2 kg метал във вид на фини стружки.

Дисковете не съдържат включвания на желязо, сяра и хлор, поради което са еднакво подходящи за обработване на обикновена и неръждаема стомана. Използват се за повърхностно шлифоване на метални предмети, включително заглаждане на заваръчни шевове.

Многообразието от дискове за рязане и шлифоване с ръчни ъглошлайфмашини, съчетано с високото качество на марката TYROLIT, подсказват, че клиентите на „Ташев-Галвинг“ и читатели на списанието ни, биха посрещнали с голям интерес подробна разработена статия за избора на най-подходящите инструменти в зависимост от вида и обработката на материала. Г-н Данчовски подкрепи тази идея и когато получим по-подробна техническа информация, ще подготвим и публикуваме такава изключително полезна от практическа гледна точка статия.

Дисковете за рязане и шлифоване на TYROLIT  може да бъдат закупени от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото