В категории: Брой 11/2010, Хоби

Видеокамери за екстремни спортове и дискретно наблюдение

Всеки желае да съхрани възможно най-достоверен отпечатък, „да консервира“ видяното и преживяно. За да може след време да се го преживее отново и отново, да го представи и съпреживее с близките си хора. Както е знайно, уви, с годините автентичната памет във вид на снимки или видеозаписи става още по-ценна и събужда все по-умиляващи спомени, връщайки лентата назад. Цифровите технологии за запис на изображения направиха едва ли не всеки жител на планетата фотограф и видеооператор. Те позволиха правенето на качествени записи при всякакви ситуации и немислими доскоро условия. В това се убедихме за сетен път, докато тествахме две предоставени ни от „Комелсофт Мултимедия“ миниатюрни видеокамери. Те са специално разработени преди всичко за любителите на екстремни спортове. Компактните им размери, ниското тегло, защитата срещу проникване на вода, възможностите за прикрепване към защитната каска или рамката на велосипеда и мотоциклета, ги правят незаменимо средство за видеозапис на всичко, което виждат очите, докато тялото върши подвизи. Когато човек се спуска устремно със ски, бори се в каяка си с бързеите на планинската река, катери и шеметно спуска планински пътечки с велосипед или моторно превозно средство, виси увиснал на въжена стълбичка под някой надвес на отвесната скала, препуска по вълните със сърф или се рее във въздуха с делтапланер, навсякъде където го отведе стремежът за търсене на вдигащи адреналина преживявания малката видеокамера ще бъде верен и безпристрастен хроникьор.

Логично бе да посегнем по-напред към модела ZAPTUB Action HD – ZAP-S720A. Както подсказва наименованието това е видеокамера с висока разделителна способност 1280х720 линии (прогресивна развивка), която, в това се убедихме лично, снима с много добро качество на образа, което може да се гледа на екрана на телевизор (HD Ready или Full HD) или на компютърния монитор. Филмите се записват с картина и звук в AVI формат върху micro SD карта, след това през USB порта се прехвърлят и записват на твърдия диск на компютър. Възможностите за последваща обработка и възпроизвеждане са най-различни – да се гледат директно на екрана на монитора, с помощта на софтуер за видеомонтаж отделните записи да се монтират и свържат един с друг, да се добави допълнително озвучаване с музика и говор, да се поставят надписи и когато всичко е майсторски нагласено като при професионален видеофилм, той да се запише на DVD или по-добре в някой от файловите формати с висока разделителна способност като MPEG -2 TS/AVCHD например. Този, както и останалите файлови формати, се възпроизвеждат с някое от бързо разширяващите територията си устройства (например PlayonHD! Essential, което „Комелсофт Мултимедия“ ще продава от януари 2011 г.) и през HDMI входа на телевизора кинопрожекцията може да започне. Освен видеофилми камерата прави единични снимки с разделителна способност 5 Мпиксела, които записва в JPEG формат.

Тя има широкоъгълен обектив с диаметър 5,9 mm, ъгъл на видимост 83о и фиксиран фокус. При ниско ниво на осветеност, дори и на тъмно, с помощта на двата светодиода на предния панел камерата може снима с прилично при тези условия качество на образа на разстояние до около 4 m. Записите се съхраняват върху външна micro SD карта, като се поддържат карти с капацитет до 32 Гбайта. Карта с капацитет 2 Гбайта побира записи на видеофилми с обща продължителност до около 1 час, при 4 Гбайта – 2 часа и така до 32 Гбайта – 16 часа филм.

Видеокамерата се доставя в комплект с две литиево-йонни акумулаторни батерии размер АА (с 3,7 V захранващо напрежение всяка), които се зареждат от компютъра през USB входа на камерата. Срещу външни въздействия защитата ù е клас IP 65, което означава срещу прах и водни пръски.

Теглото на видеокамерата е само 105 g и закрепена към каската тя не се усеща и не пречи. В комплекта влизат още щипка за прикрепване към ремък на раница или чанта, скоба за монтиране към кормилото на велосипед или мотоциклет, стойка със самозалепваща се вендуза за каска, ластичен и обикновен ремък. Има също така и оптичен диск със софтуер, необходим за настройване на информацията за актуалното време – дата и час.

Управлението на видеокамерата е максимално опростено – има само 5 бутона. Всички снимачни настройки тя извършва автоматично. В централния бутон е вграден светодиод, които сигнализира коя функция е включена или когато нещо не е наред. Цената на този модел е 219 лв.

Вторият модел на цифрова видеокамера със същото предназначение и функционални възможности е ZAPTUB Action DV – ZAP-S640A. Тя се различава от първата по диаметъра на обектива (3,2 mm) и разделителната способност на CMOS матрицата – 1,3 Мпиксела. Заснетите и записани видеофилми във формат AVI са с разделителна способност VGA 640х480 линии, което е еквивалентно на телевизионния цифров стандарт SDTV и осигурява образ с качеството на обикновените телевизионни канали по стандарта PAL. Комплектът съдържа и скоба за прикрепване към кормилото на велосипед. Тази видеокамера е по-евтина – 99 лв.

Преценката на редакцията

Макар че и втората видеокамера върши добре работата, за която е предназначена, бихме дали предпочитанието си на по-скъпата ZAP-S720A, чиито снимки и видеофилми върху екрана на 40 инчов LSD Full HD телевизор изглеждат впечатляващо добре. По-високото качество винаги си заслужава цената и в случая тази видеокамера потвърждава правилото.

Освен за изброените приложения със сигурност и двете видеокамери, малки и лесни за прикриване, може да бъдат използвани и за задачи, гравитиращи по-скоро около охранителните функции.

Така че на прага на зимния сезон, ако желаете да заснемете на видеофилм шеметното си спускане по снежните писти, както правят това телевизиите преди старта на състезания за световната купа, сега му е времето да се сдобиете с подходящата видеокамера.

Пък и Коледа наближава и е време за подаръци, особено за смислени като тези видеокамери. Защото както се знае разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!

Видеокамерите може да се купят тук. Демонстрации на възможностите на видеокамерите чрез заснети с тях филми може да се видят в YouTube.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2010, Хоби

Ключови думи


 
към началото