В категории: Брой 5-6/2010, Инструменти

Куфари за инструменти L-BOXX

Едно от нещата, които отличават качествените професионални електроинструменти, са специалните прецизно изпипани куфари от пластмаса, в които те се продават. Разбира се, има и изключения. За намаляване до минимум на продажната цена някои модели се продават и в картонена опаковка. Рано или късно обаче и за тях ще трябва да се купи подходящ твърд куфар, защото картонената опаковка е, общо взето, за еднократна употреба – върши работа, докато машината се пренесе от магазина в работилницата. Производителите предлагат своите електроинструменти в най-различни по форма и здравина куфари от пластмаса. От куфар до куфар обаче разликата е голяма и най-общо казано, съответства на качеството на машините, поставени в тях.

Новост в производствената програма на Bosch е въвеждането на нов вид куфари за електроинструментите на фирмата, които съществено се отличават от досегашните модели. Става дума за цяла серия, наречена L-BOXX, които се различават помежду си по своята височина и вътрешно разпределение. Всеки от тях може да се използва самостоятелно за удобно съхраняване и пренасяне до работното място и обратно на даден електроинструмент, на различни приспособления и консумативи. Същевременно формата и външните размери на куфарите са унифицирани, така че поставени един над друг, те може да бъдат свързани здраво с помощта на две странично разположени закопчалки. Така няколко куфара се надграждат и образуват контейнер, който, стига да не натежи много, е по-удобен за пренасяне и за транспортиране. В зависимост от характера на работата майсторът бързо и удобно може да конфигурира контейнер с необходимите за случая машини и консумативи.

Системата куфари L-BOXX е съвместно производство между Bosch и фирма Sortimo, която е лидер в производството на съоръжаване за специализирани автомобили – мобилни сервизни работилници. Това подсказва и основното предназначение на куфарите за инструменти L-BOXX – създаване на оптимални условия за транспортиране и предпазване на електроинструменти и необходимите за работа с тях консумативи със специализирани или обикновени превозни средства.

Всеки куфар е изработен от здрава пластмаса, като дебелината на стените и оребряването им са проектирани така, че да носи съдържание с маса до 25 kg, а капакът му да издържа на натиск до 100 kg. Общата маса на свързаните в контейнер куфари не бива да надхвърля 40 kg, което съответства и на границите за натоварване на човек, който не е тренирал тежка атлетика. Здравината на куфарите, от една страна, гарантира сигурното съхраняване и предпазване от повреда на съдържанието им, а при необходимост един или контейнер от няколко куфара може да се използват за сядане и по-удобна работа, както и за стъпенка при работа нависоко.

Всеки куфар има две дръжки. Едната е откъм тясната страна и с нея куфарът се носи по-удобно, когато към него няма прикачен друг. Тази дръжка е особено удобна и когато куфарът е поставен върху по-високо разположен рафт, защото с нея той се изтегля лесно напред, за да се свали. Втората дръжка се намира върху капака. Тя се използва за повдигане и пренасяне на контейнера, съставен от няколко куфара. Двете дръжки са закрепени шарнирно, така че да могат да се прибират, без да стърчат извън габаритите на куфара.

Вътрешността се конфигурира според инструментите и материалите, за които е предназначен – електроинструмент с принадлежностите за него, различни консумативи – свредла, дюбели, винтове и т.н. Капакът се затваря плътно, така че намиращата се в куфара техника е защитена срещу проникване на прах или водни пръски.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2010, Инструменти

Ключови думи


 
към началото