В категории: Брой 12/2014, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти, Хоби

Стол с плетена седалка – проект „Как да направим“

Издание 1989 г., тираж 80050.

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том II, издание 1989 г.

Марта Атанасова, Любослава Димитрова

Повредените шперплатови седалки на стари, добре запазени столове лесно биха могли да се заменят с папурени (фиг. 1), които са достатъчно солидни, тъй като се правят от два слоя преплетени и усукани сдвоени стъбла.

Материали

За плетене се използват стъбла от папур. Папурът расте в крайбрежните води на плитки езера и реки и достига височина 3 m. За да запази естествения си цвят, след отрязване той се съхранява на тъмно в сухи и прохладни помещения.

Трябва да се набавят още мек канап, който да не прерязва стъблата и стар чаршаф или голяма кърпа.

stol1_sИнструменти

Необходими са следните инструменти: ножици, нож, губерка.

Подготовка на папура

Изсушените стъбла се потапят за няколко минути във вана или корито със студена вода, така че да се навлажнят добре. За да добият мекота и еластичност, е необходимо да престоят увити в кърпа 3 часа. После всяко стъбло се подсушава и се отстраняват чупливите му краища. Така остават само здравите части, а всички останали сламки се прибират, за да послужат при пълнежа.

Свързване на стъблата

Работи се с две стъбла, поставени успоредно – дебелият край на едното трябва да легне върху тънкия край на другото. Събраните стъбла се усукват, докато се получи въже, с което ще се оплете седалката.

Оплитане на седалка с квадратна форма

Въжето се прикрепва към лявата страна на седалката с канап (фиг. 2 а). Хваща се с дясната ръка и се усуква надясно към левия преден ъгъл. Прави се брънка, която преминава последователно отгоре и отдолу на челната царга, като усукването се спира и въжето се прехвърля в лявата ръка, с която се усуква наляво и се прави брънка последователно отгоре на сламеното въже и лявата царга. С дясната ръка се издърпва, без да се усуква към десния преден ъгъл, и се правят брънки около него по същия начин. Когато се наплете челната част на рамката, столът се завърта така, че да се работи с десния ъгъл, и т.н., докато се стигне центърът на седалката.

Въжето се усуква надясно или наляво в зависимост от ръката, с която се работи. Когато привърши, краят му се свързва с друго, усукано по същия начин въже, на възел, от който се оставят да стърчат няколко сантиметра от краищата на съседните стъбла. Възлите, които се получават, се прикриват в края на оплитането в дебелината на гарнитурата.

stol2_sstol3_sПрепоръки. При оплитането трябва да се спазва условието въжето да се кръстосва под прав ъгъл (фиг. 2 б, в). Ако въжето не се обтяга достатъчно, то достига центъра, без да е покрило рамката. Ако пък се обтяга повече от необходимото, в центъра на седалката остава празно място.

След като се извършат дванадесет обиколки около рамката, под всеки ъгъл на седалката се образува джоб (празнина). Всеки джоб се пълни с останките от слама, нарязани на малки парченца, които трябва да са сухи, за да се избегне образуването на мухъл. На всеки дванадесет обиколки пълнежът се повтаря.

По време на работа стъблата изсъхват и се свиват, затова въжето трябва да се затяга добре.

Има два начина да се продължи работата, след като въжето свърши – като се остави стъблото да виси 300 mm, които се навлажняват отново преди свързване с ново въже, или краят му да се завърже в долния пласт на седалката, където се прикрепя и въжето, с което работата ще продължи. Плетенето никога не трябва да спира до ъгъл, направен наполовина.

Оплитаме на седалка с трапецовидна форма

При оплитане на седалка с трапецовидна форма (фиг. 3) се измерва разликата в дължината между предната и задната част на рамката. Полученото разстояние се разделя на две и се нанася върху челната царга, мерено от ъглите към средата (фиг. 3, а).

Оплитането започва от челната страна, докато се образува квадрат. Въжето се прикрепя за лявата царга. Обикалят се предните ъгли и се прикрепва за дясната царга. Така се работи, докато се направят няколко вертикални реда и се достигнат отбелязаните места върху челната царга. От този момент нататък се работи както при квадратната седалка (фиг. 3, б).

Оплитане на седалка с правоъгълна форма

Работи се както при квадратната седалка, но когато късите страни на рамката се запълнят, центърът й се запълва, като с правят осморки с въжето (фиг. 4).

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Стол с плетена седалка – проект „Как да направим“”

стоянка | ноември 4th, 2016 at 2:17 pm

Страхотно!Прегръщам Ви с обич! Беше ми проблем,а вече не е!Усмихнахте деня ми!Благодаря Ви!

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото