В категории: 2015, Брой 1-2/2015, Градина, Инструменти

Лазерен прицел за верижни триони

Laser1

Стремежът към овладяване на световните върхове властно привлича най-добрите, водещите в дадена област производители. Достигането им се удава на единици, а още по-трудно е след като си покорил поредния връх, да се задържиш на него, при това десетилетия наред.

Така, събрана в две изречения, може да бъде представена забележителната история на немската семейна компания STIHL. Тази бе и първата мисъл, която ни споходи, щом се запознахме с поредната новост, която се предлага и на българския пазар. Необичайното в случая е, че не става дума за нова модификация на двигател с вътрешно горене, нова електронна система за неговото запалване, усъвършенствани въздушни филтри, още по-износоустойчиви и бързорежещи вериги или по-ефективна антивибрационна система. Този път STIHL предлага на клиентите си прибор от света на лазерната микроелектроника, комуто подхожда наименованието, което му дадохме в редакцията.

2

Приборът Stihl Laser 2-in-1 е представител на модерните напоследък т.нар. лазерни прожектори, чийто точковидно или линеарно фокусиран лъч се излъчва от мощен светодиод. Измервателни инструменти с лазерен лъч от години се използват при строителни и ремонтни дейности, червеният лъч улеснява прицелването на ръчно стрелково оръжие. STIHL e първата фирма, която постави на своите верижни триони специализиран лазерен прожектор, и това бе световна новост.

Приборът се закрепва лесно без използване на инструменти към предната ръкохватка на верижния трион. За различни модели триони се предлага и подходящата за конкретния случай стойка (адаптер). Ограничения има при моделите с вградена в ръкохватката отоплителна система.

Главата на прожектора може да се завърта и така се променя посоката на лазерния лъч.

Предназначението на Stihl Laser 2-in-1 е да улеснява и подпомага работата при рязане на дървета, както и нарязването на дървесните трупи на парчета с еднаква, повтаряща се точно зададена дължина.

Рязането на дървета не е шега работа. Изисква се стриктно спазване на технологията, осигуряваща безопасна работа. Това ще рече при поваляне на дървото падащото стъбло и особено долният му край, да не застрашат работещия. От друга страна, то трябва да бъде отрязано така, че да падне в точно желаната посока, на избраното място. В зависимост от конкретния случай има различни техники на рязане, като най-общо казано първо, откъм посоката, в която желаем дървото да падне, се прави клиновиден изрез, след което работата се довършва чрез направа на срез от срещуположната страна. Закрепеният странично на ръкохватката на триона прибор значително улеснява и ускорява работата, и най-важното – спомага тя да бъде по-безопасна. Stihl Laser 2-in-1 се настройва така, че лазерният лъч да показва посоката на падане на дървото. Съответно той служи за ориентир за правилното държане на триона при изрязване на клина. Лазерният лъч очертава върху терена светлинна линия, чиято видимост и особено на по-голямо разстояние, зависи от общата осветеност, наличието на ниска растителност, трева, шума и т.н. За по-лесното ориентиране, желаната посока за поваляне на дървото може да бъде предварително маркирана с ясно различим предмет, примерно камък. Така се улеснява придържането на триона в правилното положение, като се следи лъчът да сочи към камъка.

3

Второто приложение на прибора е за улесняване нарязването на дървесните трупи на парчета с еднаква дължина. Това се прави било за подготовка на добитата дървесина за превоз, за нарязване на трупите на по-къси, еднакво дълги парчета – дърва за огрев и т.н. Вместо дължината на всяко парче да се измерва и маркира поотделно с метър, мерна летва или по друг начин, лазерният прибор и в този случай се справя най-лесно и бързо със задачата. Посоката на лазерния лъч се нагласява така, че краят му да очертава върху стъблото линия, отдалечена от режещата гарнитура на триона на разстояние, колкото е желаната дължина за нарязване на парчетата. По този начин може да се нарязват парчета с дължина от 25 до100 cm.

Лазерният прожектор се захранва от две батерии ААА.

Как на практика се работи с прибора Stihl Laser 2-in-1 може да видите тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 1-2/2015, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото