В категории: Актуални статии, Брой 1-2/2015, Електрозахранване, Електроника

smartflower POP – „умната“ слънчева електроцентрала в двора

DSC_0292sБуквално за няколко години само идеята за добив на евтина електроенергия от слънцето се пренесе от научната фантастика в реалността, материализира се било във вид на огромни, покрити с фотоволтаични панели пространства (цели електроцентрали), било върху покривите на сградите, върху всеки по-приличен кемпер или платноходка, не подмина и осветителните тела в градината. Слънцето, на чиято енергия дължим живота на планетата ни, е един от основните източници на екологично чиста и неизчерпаема електроенергия поне за няколко милиарда години напред. Поради това нашата звезда е един от основните източници на т.нар. зелена енергия. Невероятно бързото развитие на фотоволтаичните технологии, довело и до тяхното също така бързо поевтиняване, несъмнено сочи верния път не само за енергийна ефективност, но и за оцеляването на човечеството, застрашено от варварското отношение без мисъл за идните поколения и използване на остарелите технологии, базирани на изкопаеми енергийни източници.

Дотук не казахме нищо ново, защото просветената част на обществото ни, респективно читателската аудитория на „Направи сам”, са добре информирани и едва ли се нуждаят от настойчиви заклинания и убеждаване в „правата вяра“. Общото между традиционно използваните към днешна дата фотоволтаични системи е, че използват стационарно монтирани, т.е. неподвижни слънчеви панели – сравнително лесно за монтиране решение, чийто основен недостатък е ниската ефективност, защото к.п.д. на тези системи зависи не само от качествата на материала, който превръща слънчевата енергия в електрическа, но и от разположението на панелите спрямо слънцето, което неспирно се движи по своя небесен път, докато те остават неподвижни. Поради това така монтираните панели усвояват, т.е. преобразуват слънчевата енергия ефективно в интервала от 3 – 4 часа, когато слънчевите лъчи падат перпендикулярно върху тях или под близък до правия ъгъл.

И така стигаме до новината, която представлява световна новост – появата в края на миналата година на домашната слънчева електроцентрала, която нейният австрийски производител е нарекъл smartflower POP. Конкретната новина за нас българите е, че само няколко месеца след появата му на австрийския и световния пазар, този изключително новаторски продукт вече може да бъде закупен и в България, като вносителят е фирма „Киров“ АД. Това дава възможност на редица българи, които вече са успели да се изнесат по-близо до природата с местообитание фамилна къща с двор, да направят решителна стъпка за осигуряване на своята енергийна независимост, като монтират на добре огрявано от слънцето място своята слънчева, при това „умна“ електроцентрала.

smartflower_1sСнимките недвусмислено поясняват защо електроцентралата е наречена smartflower. Тя наподобява цвете, чиито 12 листа – панели, покрити с фотоволтаични клетки, се разтварят с първите слънчеви лъчи и се прибират едно над друго в пакет, щом то се скрие зад хоризонта. Нейната „интелигентност“ включва също така нещо изключително важно – тя има система, която следи местоположението на слънцето на небесната сфера, и с помощта на електродвигатели движи питата от листа в хоризонтална и вертикална посока, за да бъде винаги насочена така, че лъчите му да падат под прав ъгъл върху нея. Благодарение на тази си „интелигентност“ smartflower POP постига с до 40% по-голям добив на електроенергия в сравнение със стационарно монтираните панели. С това обаче проявите на „интелигентност“ на smartflower POP не се изчерпват. При всяко събиране на листата тяхната повърхност се почиства от четки. Поддържането на чиста от прах и сняг повърхност води до повишаване на добива на електроенергия с около 5%. Конструкцията на smartflower POP силно улеснява охлаждането на панелите, защото затопленият въздух не се задържа под тях. В резултат на това температурата им е с 10–20 °С по-ниска от монтираните на покрива стационарни панели, респективно добивът на електроенергия се увеличава с още 5–10%. Друга важна особеност на електроцентралата е способността й да се самозащитава при поява на вятър, който може да повреди панелите. При скорост на вятъра, надхвърляща 54 km/h, панелите се прибират и застават в пакет един над друг, успоредно на посоката на въздушната струя. Щом скоростта на вятъра надхвърли 63 km/h, пакетът са прибира в положението за нощуване, при което е максимално защитен.

Към съществените предимства на smartflower POP ще посочим още, че електроцентралата се доставя в напълно завършен вид, поради което производителят я определя като „всичко в едно“. Това силно улеснява монтирането й, което включва закрепване с четири специални винта, които се завиват в почвата на дълбочина 1,6 m или с четири стоманени анкерни болта, когато тя се поставя върху стоманобетонен фундамент с размери 205х205х30 cm. За монтиране и нормална работа на електроцентралата е необходимо пространство с размери 500х500х500 cm. Тя се свързва с електроинсталацията на сградата чрез електрически кабел 3х2,5 mm² и… това е всичко. От доставката на smartflower POP до подаване на собствено електрозахранване в сградата е необходим не повече от 1 час. Лесният, в максимална степен опростен монтаж, означава още, че със същата лекота електроцентралата може да се демонтира и премести на друго място.

Общата използваема площ на соларните панели на smartflower POP е 18 m². Номиналната енергийна мощност на електроцентралата е 2,13 kWp (киловат пик е измерената мощност, която се отдава от фотоволтаичните елементи (централа) при стандартни тестови условия – STC). Годишното производство на електроенергия възлиза от 3400 kWh до 6300 kWh, което зависи от географския регион. За нашата страна може да се приеме стойността 4000 kWh, която задоволява енергийната потребност на едно средно по големина домакинство.

smartflower_2s„Интелигентността“ на smartflower POP се отразява и върху друг от изключителна важност показател – ефективното оползотворяване на произведената от електроцентралата електроенергия. В този случай трите пика в енергопотреблението, проявяващи се в интервалите между 6:00 и 9:00 ч., 10:30 и 12:30 ч. и 16:30 и 20:00 ч., биват покрити от произведената електроенергия. При стационарно монтираните панели това далеч не е така. Те не са в състояние да осигурят необходимата електроенергия в пиковите зони в началото и края на деня, докато производството им в часовия интервал 10:00–16:00 ч. значително надхвърля потреблението на електроенергия в дома и тя се губи, ако не бъдат взети мерки съхраняване на електроенергията в акумулаторни батерии. Тази съществена разлика дава съществено предимство на smartflower POP, при която степента на оползотворяване на добитата електроенергия е около 60% докато при стационарните панели този процент е наполовина по-нисък – около 30%.

Тук логично би възникнал въпросът какво би могло да се прави с излишната електроенергия и как да се осигури електрозахранване през тъмната част на денонощието, когато фотоволтаичните централи по принцип не работят. Едната възможност е съхраняване на електроенергията в акумулаторни батерии. Към момента този проблем трябва да бъде решаван от потребителите на слънчева електроенергия. В скоро време обаче производителят на smartflower POP ще предложи свое, напълно завършено и също така „интелигентно“ решение. Разбира се съществува и друга възможност в бъдеще – произведената излишна електроенергия да се подава в електропреносната мрежа, което обаче изисква съдействие от съответния електроенергиен оператор, който ще я изкупува.

Понеже всяка дълготрайна инвестиция се изплаща в продължение на години, от особена важност е гаранцията, която производителят дава на smartflower POP. Далеч не е без значение, че всички елементи, с изключение на соларните панели (Малайзия) са проектирани и произведени в Австрия. Фабричната гаранция на фотоволтаичните модули е 10 години, а гаранционният период, през който електропреобразуващата им мощност не бива да спадне под 80%, е 25 години. Гаранцията на инверторния модул, превръщащ правия ток в променлив с напрежение 230 V, е 5 години.

SMF_POP_MS05sЗа повече подробности, покупка, доставка и монтиране се обръщайте към фирма „Киров“ АД.

Коментари и въпроси

6 Коментари към “smartflower POP – „умната“ слънчева електроцентрала в двора”

Димитър Пъшковs | март 17th, 2015 at 10:29 am

Здравейте, показаната централа може ли да бъде монтирана на покрив на сграда,напр. жилищен блок? Каква е цената?

Поздрави,Д.ПЪШКОВ

ororud | март 17th, 2015 at 6:22 pm

Каква е цената на smartflower POP?

Венелин | март 20th, 2015 at 2:15 am

Здравейте,
много ми хареса и бих искал да знам каква е цената на smartflower POP заедно с монтажа?

ivanov | април 1st, 2015 at 12:26 am

Чудесно устройство, ако обичате цена за един брой.
„Направи сам“Това, както и всички останали писма със запитвания за цени и доставка са препратени на фирма „Киров“ за отговор и допълнителни пояснения.

Стоилов | юни 30th, 2015 at 1:41 pm

Здравейте,интересува ме показаната система.Цена,монтаж,КПД и с една дума всичко.Реклама не ме интересува ,а реални стойности и цена.Имам двуетажна малка къща и искам да си намаля разходите в дългосрочен план.
С уважение; Стоилов
„Направи сам“:
Препращаме писмото Ви до фирмата вносител „Киров“ АД, откъдето ще свържат с Вас за исканата конкретна информация.

veso | май 15th, 2017 at 8:13 am

KAKVA E TSENATA?

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото