В категории: Брой 11/2010, Водопровод и канализация, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Пистолети за горещ въздух на Metabo

В началото на ноември т.г. Metabo пусна на пазара нова серия професионални пистолети за горещ въздух. Новите модели H 16-500, HE 20-600 и HE 23-650 Control изцяло заменят досега произвежданите пистолети – H 1600, HE 2000 и HE 2300 Control. Пистолетите за горещ въздух намират разнообразно приложение за различни дейности, където те са или незаменими, или оптимално решение. Най-често се използват за омекване и премахване на стари покрития от лакове и бои, за обработване на термосвиваем изолационен шлаух, заваряване, огъване и въобще промяна на формата на предмети от пластмаси, ускоряване изсъхването на шпакловки и много други операции, при които е необходимо безпламъчно нагряване с точно регулиране на температурата на въздушната струя. Ето защо пистолетите за горещ въздух са задължителен инструмент за специалистите по лако-бояджийски работи, по електроинсталации и електронни устройства, монтажници на санитарни инсталации.

Предлагайки едновременно три нови модела, Metabo дава възможност за избор на оптималния пистолет с оглед на неговото приложение и цена, естествено. Първият в групата и с по-ограничени възможности и най-ниска цена, е моделът H 16-500. Нагревателят с мощност 1600 W нагрява до 500 °С въздуха с максимален дебит 450 l/min. Температурата и дебитът на въздуха може да се регулират на две степени, съответно 300/500 °С и 240/450 l/min.

Значително повече възможности предоставя моделът HE 20-600. Той има нагревател с мощност 2000 W, като максималната температура на нагряване на въздуха е 600 °С. Най-същественото при него е системата за електронно управление, която позволява плавно регулиране на температурата на въздуха в границите 50–600 °С, а дебитът се регулира на три степени – 150 l/min, 300 l/min и 500 l/min.

Най-много възможности и удобства при работа предлага третият пистолет, моделът HE 23-650 Control. Неговият нагревател с мощност 2300 W позволява нагряване на въздуха до 650 °C. Системата за електронно управление позволява плавно регулиране на температурата от 50 °С до максималната, а също така стъпаловидно комбиниране с плавно регулиране на дебита на въздуха – 150–250 l/min и 150–500 l/min. Пистолетът има течнокристален дисплей, който показва избраната температура със стъпка от 10 °С. Освен това е възможно да бъдат запаметени четири комбинации между температура и дебит на въздуха, които работещият е определил опитно като оптимални за една или друга операция. Това позволява постигане на пълна повторяемост, пести се време (изборът на запаметения работен режим се извършва чрез натискане на един бутон) и се избягва нежелано прегряване на обработваните детайли.

И трите пистолета могат да работят при изключен нагревател, т.е. въздушната струя да бъде с температурата на околния въздух.

Всички те се продават поставени в пластмасов куфар, който според модела съдържа и различни накрайници за оформяне и направляване на въздушната струя. Допълнително се предлага още по-широка гама от такива накрайници за специфични приложения.

Трите модела са обезопасени според изискванията на най-строгите европейски стандарти. Електронните и механични компоненти имат висока топлоустойчивост, което гарантира дълготрайната и безаварийна работа на пистолетите. Вградената термозащита ги предпазва от прегряване поради неправилна употреба. Топмоделът HE 23-650 Control има топлинен сензор, който автоматично изключва захранването на нагревателя при повишаване на температурата над зададената граница. Дюзата от неръждаема стомана, която изхвърля въздушната струя, е защитена с екраниращ кожух от топло- и удароустойчива пластмаса, който предпазва от изгаряне или повреждане на околните предмети при неволен досег до тази силно нагорещена част на пистолета. Той лесно може да се демонтира, когато не е необходим (при стационарно поставяне на пистолета върху масата) или пък пречи – при работа на тесни места. Задната част на тялото на пистолетите е с плоска повърхност и гумено покритие, което позволява устойчивото им стоене във вертикално положение върху плота на масата.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото