В категории: 2015, Актуални статии, Брой 3-4/2015, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Гипсова мазилка за противопожарна защита Knauf Vermiplaster

Knauf1

В своята производствена биография Кнауф има предълъг опит и постижения в разработването на множество технически решения за защита на сградите срещу разпространяване на възникнал пожар. Актуалният към момента технически каталог с решения за противопожарна защита на всевъзможни по вид и изпълнение сгради и конструктивни елементи с материали на Кнауф обхваща 203 страници. Това е така, защото без капка съмнение пожаробезопасността е от първостепенно значение за всяка сграда.

Сами по себе си плочите от гипс са неорганични и негорящи (клас А1) и представляват масивна преграда срещу разпространението на огъня. Поради това те принадлежат към класическите пожарозащитни строителни материали. За разлика от други също негорящи строителни материали обаче, гипсът, от който са произведени плочите, има и допълнителни предимства, които го правят особено ефективен при осигуряване на защита срещу разпространението на възникнал в сградата пожар. В своята кристална решетка гипсът (калциев сулфат) има две молекули вода или иначе казано 20% от масата му представлява химически свързана вода. Поради това в 1 m² плоча с дебелина 15 mm се съдържат 3 l вода. При пожар гипсът се обезводнява, защото кристално свързаната вода се изпарява и образува около повърхността воал от водна пара. При изпаряването си водата отнема топлина от пламъка (топлина на изпарение около 8400 kJ за плоча с дебелина 15 mm), с което охлажда изложената на огъня повърхност на обшивката. Обезводненият повърхностен слой гипс от своя страна поема ролята на допълнителна топлоизолация, защото има по-малък коефициент на топлопроводимост в сравнение със съдържащия молекулно свързана вода гипс, т.е. затруднява преминаването на топлината през гипсовата плоча.

2

Включително и в 55-те статии в „Направи сам“ за сухо строителство с тези материали, съвсем бегло се споменава, че всяка от инак подробно описаните конструкции изпълнява и много важната огнезащитна функция.

След този увод, обясняващ защо гипсът и произведените от него материали, имат свойство ефективно да възпрепятстват разпространението на огъня в сградата, идва ред и на новината.

Кнауф България вече предлага и специалната гипсова мазилка за вътрешно приложение Knauf Vermiplaster/MP 75 L FIRE. Той представлява суха смес от фини гранули на основата на калциев сулфат. Продуктът е олекотен с експандиращи минерали, перлит и вермикулит, и формулата му съдържа няколко добавки, които подобряват неговото приложение и функциониране. Полагането се извършва посредством пръскане.

Предназначението й е да изпълнява ролята на пасивна противопожарна защита. Тя се полага директно върху носещите елементи на строителната конструкция с цел съхраняване на тяхната товароносимост в условия на пожар. При това достатъчно дълго време, докато той бъде угасен или сградата евакуирана, за да няма жертви. Продуктът притежава Европейска техническа оценка ЕТА 11б0229 от 09.06.2014 г., което му позволява да бъде полаган с цел пожарозащита на територията на целия Европейски съюз.

Мазилката е предназначена за защита на следните елементи съгласно изискванията на ETAG 018-3:

» Стоманени греди и колони

» Стоманобетонни греди и колони

» Стоманобетонни между етажни плочи и стени

» Бетон върху трапецовидна стоманена ламарина

Мазилката се полага машинно със смесителна помпа Knauf PFT G4/G5, което многократно ускорява и улеснява работата. Фактор от голямо значение при защита на големи площи, както и на елементи със сложна форма – бетонни греди, оребрени стоманобетонни плочи, двойно Т-образни стоманени греди и др. Мазилката е разработена да има добро сцепление с повърхността на стоманобетонните елементи, както и с метални повърхнини – на греди, колони, стоманена ламарина. За да се осигури доброто сцепление на мазилката към основата, трябва да се спазват предписаните от производителя изисквания за нейното почистване от повърхностни наслоявания или покрития – грундове на маслена основа, ръжда и др. Повърхността трябва да бъде чиста, без прах и омазняване.

3

Мазилката се полага на последователни тънки слоеве с дебелина около 6 mm, всеки до достигане на максимална дебелина на пласта 20–22 mm. При необходимост от по-дебел слой мазилка се изчакват около 60 min, след което върху още влажния първи пласт се полага втори до достигане на максималната дебелина на мазилката 40 mm. При дебелина на слоя 10 mm приблизителният разход на материал е 6,5–7 kg/m². При дебелина на мазилката 10 mm времето за нейното изсъхване е около 14 дни, като продължителността зависи още от температурата и влажността на въздуха в помещението, както и от интензивността на неговата циркулация. Така нанесената мазилка има груба повърхност. При необходимост тя може да бъде заравнена и загладена, стига използваните за това материали да не намаляват противопожарната ефективност на мазилката Knauf Vermiplaster.

Проектирането на противопожарната защита на строителната конструкция е задача за професионалисти в тази специфична област. Нашата цел е да представим широко появата на този нов материал на Knauf, който позволява ефективно решаване на този толкова важен проблем. В помощ на проектантите Кнауф България предоставя подробно ръководство за изчисляване на дебелината на пласта мазилка при различни конструктивни елементи и материали на носещата конструкция в зависимост от желания клас на огнеустойчивост – иначе казано продължителността от време, което защитната мазилка ще осигури на носещите конструктивни елементи да съхранят своята товароносимост. Тя се измерва в минути, примерно 30, 90, 120 min.

Бърза справка с ръководството за проектиране и изпълнение на пожарозащита с мазилка Knauf Vermiplaster показва, че за осигуряване на огнеустойчивост R 90 (в продължение на 90 min) на двойно Т-образна тристранно открита и достъпна за огъня стоманена греда с височина на напречното сечение 200 mm, е достатъчно да бъде покрита с мазилка с дебелина 20 mm. При стоманобетонна греда с широчина 170 mm покритието с 18,5 mm дебел пласт мазилка осигурява огнеустойчивост R 120. Пласт мазилка със същата дебелина осигурява огнеустойчивост R 90 на стоманобетонна колона с напречно сечение 300 х 300 mm. Стоманобетонна плоча с дебелина 125 mm се нуждае от защитен пласт с дебелина 10,61 mm, който й осигурява защита срещу разрушаване при пожар в продължение на 180 min (REI 180).

Подробна информация за използването на огнезащитната мазилка Knauf Vermiplaster може да намерите на сайта на Кнауф България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото