В категории: 2015, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ – представяне на Bosch

Bosch1

Със задачата да представи нови продукти на Bosch за пореден път се справи отлично г-н Константин Рангелов, лектор-демонстратор на електроинструменти и измервателна техника от създаването на Роберт Бош ЕООД досега.

Неговата презентация може да бъде разделена на две основни части:

» Измервателни инструменти на дъщерната фирма с американски произход CST/ berger.

» Новости от сектора на професионалните електроинструменти: акумулаторната отвертка GSR 18 V-EC Professional с безжично зареждане на батерията, акумулаторният перфоратор GBH 36 VF-LI, ротационният лазерен нивелир GRL 500 HV + LR 50 Professional и др.

CST/berger e фирма, специализирана в производството на професионална измервателна техника – ротационни, линейни и точкови лазерни нивелири, приемници за тях, оптични измервателни уреди, дигитални теодолити, лазерни ролетки, лати и др.

Тя е основана през 1866 г. от немския емигрант Кристиян Бергер. За близо столетие и половина CST/berger се утвърждава като запазена марка за прецизни професионални инструменти за нивелиране. Нейни уреди са използвани при строителството на Панамския канал, на емблематичния небостъргач Емпайър Стейт Билдинг, при моста Голдън Гейт в Сан Франциско и други изключителни строителни постижения.

През 2008 г. фирмата става собственост на Robert Bosch, а от 2009 г. инструментите й се продават и в България чрез дистрибуторската мрежа на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД.

С марката CST/berger се предлага широка гама измервателни прибори с приложение във всички етапи от строителството, включително при изкопни работи, прокарване на големи тръбопроводи, пътища и др. Тези уреди се използват и в земемерството. Уредите на CST/berger допълват и разширяват гамата измервателни инструменти на Bosch. Част от тях са единствени, а други, като ротационните лазерни нивелири, са най-доброто от този вид, което Bosch предлага.

Така например ротационният лазерен нивелир ALHV при работа с ръчен приемник има обхват до 850 m (радиус 425 m) при точност ±0,05 mm/m хоризонтално и ±0,1 mm/m вертикално. Освен хоризонтален, описващ хоризонтална плоскост лъч, той има и вертикален (за отвесиране). Нивелирът може да очертава както хоризонтална, така и вертикална равнина. Всяка от тях може да бъде контролируемо наклонявана на ±10°.

2

От електроинструментите на Bosch г-н Рангелов обърна специално внимание на системата за безжично зареждане на акумулаторната батерия. Идеята не е нова и има успешни опити за реализацията й при маломощни електроуреди (четки за зъби). Bosch обаче е първият производител, който успява да създаде система за безжично зареждане на мощни акумулаторни батерии за електроинструменти. Тя позволява батерия да се зарежда без да се снема от машината, нито да се свързва посредством кабел към зарядно устройство. Достатъчно е, в случая акумулаторната отвертка, да се постави върху зарядното устройство. То веднага я разпознава, автоматично се настройва на оптималния за случая режим и започва да я зарежда, като електрическата енергия се предава по индуктивен път. Това означава, че когато машината не се използва, батерията се намира в режим на дозареждане и така на практика винаги се намира състояние на пълен или близък до него заряд. В зависимост от режима на работа необходимостта от втора батерия може да отпадне, без това да налага принудителни прекъсвания за зареждане. Поддържането на постоянно заредена батерия има и предимството, че може да се използва батерия с по-малък капацитет, т.е. с по-малко тегло, което прави работата по-удобна и по-малко уморяваща.

На презентацията бе показана и демонстрирана акумулаторната отвертка GSR 18 V-EC Professional. Важно е да се знае, че системата за безжично зареждане включва новата батерия GBA 18 V 2,0 Ah и индукционно зареждащо устройство GAL 1830 W. Батерията е пригодена за работа с всеки от акумулаторните електроинструменти на Bosch с това захранващо напрежение, т.е. може да се използва и за вече наличните машини.

Новост от само преди месец е акумулаторният перфоратор GBH 36 VF-LI. Той все още не се предлага в България, поради което ще се ограничим да кажем, че е удивителна машина с енергия на удара 3,2 J и възможности за пробиване в бетон и други строителни материали, надхвърлящи средното ниво на мрежово захранваните перфоратори от клас 3 kg. Дори при пробиване с боркорона с диаметър 68 mm GBH 36 VF-LI Plus Professional се оказва с 35% по-бърз. Ще добавим още, че работата с него е истинско удоволствие. Благодарение на ефикасно действащата антивибрационна система, ударното действие почти не се усеща от ръцете, както че се пробива в кашкавал, а не в бетон. Този перфоратор, както и новият ротационен лазерен нивелир Bosch GLR500/HV Professional, показан на срещата засега като мостра, навярно ще представим подробно в следващия брой на списанието.

 

За покупка на електроинструментите на Bosch посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи

,
 
към началото