В категории: Брой 12/2010, Градина

Водоструйна машина STIHL RE 98 – необходима за всеки двор и градина

На есенния панаир в Пловдив сред колекцията най-нови модели на STIHL и VIKING, представени от „Андреас Штил“ ЕООД, за пръв път пред българска публика бе и новият модел водоструйна машина STIHL RE 98. Сега в края на годината е време да обърнем повече внимание на тази машина, защото в средата на януари 2011 г. предстои нейното пускане в продажба едновременно на немския и българския пазар. Като хора, които добре познават развитието на марката, и в частност на българския пазар, не може да не отбележим, че това е поредната машина, която бива пусната едновременно и в Германия, и в България. Това е несъмнено признание за отличните пазарни позиции на STIHL в страната ни, признание и за високото позициониране на българското представителство „Андрес Штил“ в многонационалната корпоративна структура на немската компания.

Месец преди официалната поява на новия модел на пазара информационното затъмнение е все още в сила, но ние ще си позволим да повдигнем завесата на мълчанието с любезното съдействие на инж. Георги Драганов, управител на „Андрес Штил“ ЕООД.

На панаира в Пловдив бе представена цялата предлагана към момента у нас гама от водоструйни машини на STIHL. Към утвърдените вече модели RE 108, RE 128 и RE 162 PLUS (виж НС 1-2/2009) от януари 2011 се добавя и най-новият RE 98. Съпоставката на техническите характеристики на четирите машини нарежда модела RE 98 в началото на тази серия. Очевидно целта на конструкторите е да предоставят на масовия потребител професионална машина, притежаваща отличителните качества на марката STIHL.

Все по-нарастващото търсене на този вид машини очевидно е мотивирало създаването на оптимизиран в техническо, експлоатационно и ценово отношение модел, подходящ както за употреба в двора, респективно в градината, така и за много професионални приложения – най-вече в авторемонтни и други работилници, за почистване на селскостопанска техника, защо не и за отмиване на калта от машините след препускане по някой офроуд маршрут.

В случая най-силно ни интересува личното стопанство, защото повече от десетилетие датира твърдото ни убеждение, че без водоструйна машина поддръжката на двора и градината с неизбежните настлани с плочи алеи, пътеки и стълбища, каменни или бетонни дувари и подпорни стени, гараж или поне площадка за паркиране, е немислимо да се поддържат. Единствено силната водна струя с налягане, което единствено водоструйна машина може да създаде, е в състояние да почисти порите на камъка, бетонната настилка или циментова замазка, за да възстанови първоначалния им външен вид. С водоструйната машина може с лекота да се измие фасадата на къщата, стига мазилката да позволява това, да се подготви основата преди полагане на подравняваща замазка, да се измие автомобилът и какво ли още не, та дори и ежегодното лятно пране на килимите не става без такава машина. Да не пропуснем и още един съществен факт – ефектът при миене с водоструйна машина се дължи на високото налягане на струята, а не на дебита, поради което се пести значително количество вода.

Новият модел RE 98 е предназначен да работи със студена чешмяна вода. Налягането на водната струя може да се регулира в широки граници – от 10 bar до 110 bar (при максимално налягане 120 bar), което значително разширява обсега от възможни приложения, защото в редица случаи струята с високо налягане може да причини повреди. Така например ако попадне директно върху автомобилен радиатор, тя неминуемо ще го увреди, като смачка краищата на топлоотдаващите ребра от тънка медна ламарина. Прането на килими също изисква по-умерена водна струя. Ниското тегло от 14 kg за машина с мощност на електродвигателя 1700 W силно улеснява пренасянето ù от едно място на друго, включително стълбища и други препятствия. При равна повърхност придвижването на машината става още по-лесно, защото има колела и удобна за държане и влаченето ù ръкохватка.

Дължината на маркуча за високо налягане е 6 m – още едно предимство, позволяващо по-голяма мобилност и обсег на работа, без да се налага често местене на машината.

Като всяка машина с марката STIHL и водоструйната RE 98 се отличава с висока износоустойчивост и дълъг експлоатационен живот. При този вид машини най-бързо износващият се детайл е нагнетателната помпа. При този модел тялото ù е изработено от здрава и некорозираща алуминиева сплав, а буталата са от неръждаема стомана. Внимателният подбор на материалите, съчетан с качеството на изработката, гарантират високата дълготрайност на машината. Друг критичен откъм повреждане елемент е маркучът за високо налягане. Излизането му от строя най-често се дължи на склонността му да се усуква, а при по-невнимателно подръпване може и да се пречупи. При водоструйните машини на STIHL това е предотвратено, като връзката между маркуча и разпръскващата ръкохватка не е твърда, а позволява свободното ù въртене. По подобен начин става свързването и на дюзите към ръкохватката. Това решение не само предпазва маркуча от повреда, но и значително улеснява работата, защото грижата за постоянно следене и своевременно оправяне на усукания маркуч отпада.

Свързаната в края на маркуча ръкохватка се прикрепва лесно към тялото на машината, предвидено е и място за навиване на маркуча към ръкохватката за теглене на машината.

Водоструйната машина се доставя с две дюзи – една за плоска водна струя с регулируемо налягане, и втора, наречена още „роторна“ дюза, която създава много силна тънка и същевременно завихрена струя с много силно почистващо действие. В комплекта влиза още и приспособление за фино разпръскване на миещи препарати с резервоар за течността.

Допълнително машината може да бъде комплектувана със специализирани четки и накрайници за миене на различни повърхности, специален тънък и гъвкав маркуч с накрайник за отпушване на канализационни тръби и др.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2010, Градина

Ключови думи


 
към началото